Masy plastyczne do stylu angielskiego oraz wykrawaczki

Status
Ten wątek został zamknięty.

iza-gr

Member
Sie 26, 2009
213
0
0
A ja pracuje w szkole
icon_razz.gif
i mam jeszcze miesiąc (nie cały bo rada jest 28)
choruje na literki i cyferki, ale na razie mnie nie stać
icon_sad.gif

ania-magda

Member
Gru 30, 2009
347
0
0
Trochę późno
icon_redface.gif
ale wstawiam zdjęcia tych literek z TKMaxx. Przypomniało mi się, ze widziałam tam jeszcze taki fajny stojaczek do muffinów za 60zł, a palnik do Creme brulee był po 40zł, co jest chyba dość tanio.

I nie ma czego zazdrościć - w innych miejscach w Polsce też są TKMaxx, na stronie piszą o: Czeladzi, Wrocławiu, Poznaniu, Bielsko Białej, Łodzi i Warszawie, a poza tym w innych miastach są takie sklepy jak tortownia czy P.AN Centrum
icon_mrgreen.gif

Spes, literki mają 2,5cm wysokości i są utrzymane raczej w takim luźnym stylu. Niestety, sprzedaży wysyłkowej TKMaxx nie prowadzą, przynajmniej ja nic o tym nie wiem
icon_neutral.gif
To jest taki zwykły sklep z ubraniami i częścią dla akcesorii do domu. Ale jak jeszcze kiedyś natknę się na ten komplet, to w razie czego służę pomocą
icon_smile.gif

Spes

Member
Kwi 20, 2010
349
0
0
Dziekuje...Niestety mieszkam poza zasięgiem wymienionych miast....
Ale gdyby to byłoby mozliwe, to bardzo chętnie skorzystam z Twojej pomocy!! Serio!!

sabinal

Member
Lip 6, 2007
730
0
0
Czytałam w internecie,że do lepienia kwiatków najlepiej nadaje się Sugar Florist Paste. Ponoć najlepiej się z tego lepi cieniutkie płatki.Chciałam sprawdzić jaka ta masa jest w dotyku i czy różni się od tego co sama robię i składając zamówienie w Tortowni zamówiłam przy okazji paczuszkę. Zdziwił mnie skład. Oprócz oczywiście cukru, glukozy, CMC i żelatyny jest tam jeszcze kwas octowy, skrobia kukurydziana i białko jaja. Co wy o tym myślicie? Wydawało mi się, że białko jaja i skrobia to raczej powinno usztywniać. A tu zamiast utwardzać nadaje elastyczności.
gruebel_2.gif

ania-magda

Member
Gru 30, 2009
347
0
0
To zobaczę następnym razem
icon_wink.gif
A mam szukać zestawu razem z cyferkami, czy wystarczą same literki? (oba są w tej samej cenie) Możliwe, że tego pierwszego już nie będzie
icon_rolleyes.gif

Sugar florist paste też mam (w prezencie dostałam
icon_redface.gif
) i jak dla mnie to ona jest bardzo twarda w porównaniu do zwykłej masy cukrowej (z tortowni). Jeszcze nie wyjmowałam z opakowania, ale czuć z wierzchu. Czytałam też kiedyś w internecie o masach cukrowych na bazie białka jaja i jest to jakiś rodzaj lukru plastycznego chyba na 'P'.

Spes

Member
Kwi 20, 2010
349
0
0
Też ją nabyłam..
A mnie sie wydaje, że ta z przepisu ILLY jest najlepsza. ILLY gdzie jestes??

Aniu - Magdo....kochana jestes..jak będzie cały zestaw i literek i cyferek, to bardzo proszę...Musi byc, bedzie
icon_smile.gif
.Może juz podesłac Ci pieniążki?
Przyslij na PW kontakt i sumę.

chachu

Member
Paź 24, 2008
772
0
0
Jeśli chodzi o ta masę do lepienia kwiatów to wszystko zależy od CMC w tym wypadku, można też do zwykłej masy dodać jakiegos innego stabilizatora. Ja kupiłam Tylo-powder i dodaje go do masy która kupuję. Może to byc też tzw. guma trakagantowa. Chodzi o to że płatki kwiatków z tej masy ładnie się rolują, są jak falbanki. I faktycznie na początku też byłam zdziwiona że masa po dodaniu i ,odpoczęciu, zrobiła się twardawa ale po ugniataniu jest jak guma.
Tutaj jest pokazane jak Edna robi sobie gumpaste z samych białek i cukru pudru i właśnie tylo-powder, wogóle jej filmiki sa bardzo fajne i ciekawe polecam http://www.youtube.com/watch?v=m--Djm74i8Q...feature=related

sabinal

Member
Lip 6, 2007
730
0
0
cry_1.gif
- filmy na yotube mi się dziś nie otwierają. Spróbuję jutro.

Aniu- magdo, jesteś boska. Byłam wczoraj w Renomie. Nie zaglądałam tam od lat. Mam literki i cyferki.
banana.gif
Kupiłam ostatni komplet, ale pani powiedziała, że towar mają codziennie tylko nigdy nie wiedzą co im przywiozą. Są jeszcze te komplety samych cyferek, ale one jakieś strasznie duże.

iza-gr

Member
Sie 26, 2009
213
0
0
chachu, nigdy nie dodawałam ulepszaczy do masy, ale chyba się skuszę (zwłaszcza jeśli Ty mówisz, ze warto), faktycznie ciężko ulepić bardzo cienki płatek kwiatka a w dodatku żeby nie oklapywał.

sabinal

Member
Lip 6, 2007
730
0
0
Jo_anno, toż ty serca nie masz. I jak tu coś zrobić w domu kiedy nie można odejść od laptoka?
icon_eek.gif

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
dla zainteresowanych foremkami na literki :

foremki - literki

zmierzyłam, one są wysokości 2,5 cm (w opisie jest 3 cm).
Literki są plastikowe ale to sztywny/twardy plastik. Poza tym, one rozszerzają się ku górze dzięki temu łatwo jest wyjąć wycięty element. Ja jestem z nich zadowolona, no i cena przystępna - nawet bardzo. Mam też metalowe, z tortowni ale tamte są niższe.
cyknełam fotkę:

Jo_anno, dzięki za linki (nie wiem czy się cieszyć... pragnę emerytury!!!)

Załączniki

• IM000584.JPG
    IM000584.JPG
    64.4 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

sabinal

Member
Lip 6, 2007
730
0
0
Jo_anno, kobieto o złotym serdcu, prawie przez ciebie nie spałam, ale za to zebrane mamy w jednym linku tysiące różności. Serdce za to pęka z żalu dlaczego u nas nie można np. kupić takich książek czy tylu przydasi zebranych pod jednym adresem.
no_shakinghead.gif

H-elen, czy te foremki naprawdę kosztują 3.99?
gruebel_2.gif

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
Taaak, dlatego Was zachęcam
icon_smile.gif

Jak kupowałam swoje to kosztowały ok. 5 zł.

Zobacz jeszcze na serwetki, są różne rozmiary... Co prawda nie ma prostokątnych a bardziej na nich mi zależało ale okrągłe kupiłam
icon_smile.gif

UWAGA: W tym zestawie cyferek NIET!

Ostatnią edycję dokonał moderator:

sabinal

Member
Lip 6, 2007
730
0
0
Wow, H-elen, ale będę miała cyferek. Oczywiście przy tych cenach skusiłam się i zamówiłam.
banana.gif
A jeszcze ta cena za wysyłkę. Chyba się jeszcze z tak niską nigdzie nie spotkałam. Oczywiście serwetki też zamówiłam. Wybrałam tylko te duże z takim ładnym wzorkiem. Dzięki H-elen link świetny.
wink.gif
wink.gif

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
możesz się zrewanżować ... namiarami na foremkę - Konik na biegunach
icon_razz.gif

Status
Ten wątek został zamknięty.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy