index.php?act=findpost&pid=1000598Sabinal! Zapamiętaj....nie ma lepszego....
ILLY fondant!! Najlepsze!!
(skopiowany tekst Illy)
przepis na fondat:
9 g zelatyny mielonej
6 lyzek stolowych wody
20 g glukozy(traubenzucker-nie wiem czy dobrze przetlumaczylam, w Niemczech kupujesz traubenzucker w kartonikach)
20 ml wody
750 g cukru pudru
90 g tluszczu roslinnego(taki w kostkach, w niemczech sa kilogramowe, wyglada jak smalec-bialy)
zelatyne zalac 6 lyzkami wody i odstawic na 10 min. pozniej podgrzac ale nie gotowac. Glukoze wymieszac z reszta wody i podgrzac, ale nie gotowac. Glukoze wymieszac z zelatyna, do tego wsypac 250ng cukru pudru, wlac roztopiony tluszcz roslinny i dosypywac reszte cukru pudru, az masa bedzie sie jak plastelina ugniatac.
Mi nigdy nie trzeba cale 750 g cujru pudru ale lepiej miec w zapasie. Najlepiej dodawac farbki w proszku, jak sie doda farbke w plynie to przewaznie trzeba jeszcze domieszac cukru pudru. Masa jest swietna, latwo sie ja modeluje, wychodzi jej duuuzo, wystarczy na duzy tort.
pozdrawiam
zelatyne zalewam zimna woda, podgrzewanie-tak zeby zelatyna byla calkiem rozpuszczona, zeby pozniej nie bylo grudek w masie. Ciepla zelatyne wlewam do miski, do tego dodaje ciepla glukoze, mieszam to razem, dodaje pierwsza porcje cukru pudru, znow wszystko mieszam(drewniana lyzka to wszystko robie, ale mysle , ze mikser tez jest ok), wtedy dodaje do masy tluszcz-mieszam-i znow cukier puder, tak dlugo , az masa jest jak plastelina. Wszytko to robie w misce, ale stolnica tez moze byc.
zycze powodzenia, trzymam kciuki i mam nadzieje, ze Ci wszystko pojdzie gladko, masa jest naprawde latwa do zrobienia
Musze cie na rekach nosic
bo mnie oswiecilas
dla mnie planta to byla margaryna zwykla

kupowalam taka i dodawalam do masy a ta masa mi sie wiecznie kleila , fakt ze efekt byl ale musialam dodawac prawie 2 razy wiecej cukru pudru
Chwala ci za oswiecenie mnie
Mieszkam w Austrii a tu planty nie ma , Jutro lece po tluszcz i dziekuje
Mam pytanie mam robic duze roze ale naprawde duuuze czy uda misie z masy cukrowej?? MOze jakies typy ?? Czy musze kupic jakis usztywniacz jak w niektorych przepisach ??