Masy plastyczne do stylu angielskiego oraz wykrawaczki

Status
Ten wątek został zamknięty.

ania-magda

Member
Gru 30, 2009
347
0
0
Na razie barwniki w ogóle nie schodzą, więc nie ma się co spieszyć...
icon_rolleyes.gif
Chociaż są zapewne ku temu inne powody.

A ja mam problem. Zostałam poproszona o zrobienie tortu w kształcie gitary elektrycznej na osiemnastkę...
icon_eek.gif
na ten piątek. Z racji kształtu nie może to być mały tort, ale długi, żeby można było się nim najeść i żeby wszystko wyglądało proporcjonalnie. Będzie wykonany i ozdobiony masą maślaną, którą planuję po zastygnięciu pomalować rozcieńczonym w alkoholu barwnikiem (no właśnie, czy to się uda? mogę też zabarwić całą masę, ale kolory będą mało intensywnie, a przynajmniej czerwony i czarny). I jeszcze w ogóle nie wiem, na czym to podać
icon_sad.gif
50cm to trochę za dużo, żeby zmieścić na zwykłej podkładce. Może ktoś z Was ma jakiś pomysł?

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
Co do barwnika, barwię część masy na dany kolor. Nigdy nie malowałam masy maślanej dlatego, nie doradzę w tym temacie.
Co do podkładki: ja okleiłabym szklaną szybę. Wycięłam sobie takie w paru rozmiarach. Rozumię, że nie każdy będzie wycinał szklane szyby... Ale, jak ktoś wymienia meble, to czasami są ładnie obrobione szklane półki albo drzwiczki - jak znalał na niewymiarowe torty
icon_smile.gif

Można też sprawdzić czy w domu jest sklejka
icon_smile.gif
, albo lekka półka
icon_smile.gif

Jak ładnie okleisz to nie będzie ważne z czego jest podkładka. Ważne, żeby oddali spód
icon_smile.gif

Powodzenia
icon_smile.gif

chachu

Member
Paź 24, 2008
772
0
0
sabinal @ 13 Oct 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1036637Oj Chachu podnosi, podnosi. Mnie na duchu podnosi zawsze twój uśmiech w awatarku. Szkoda,że nie mogę cię poznać osobiście. A ile bym się mogła nauczyć w bezpośrednim kontakcie. Ale się rozmarzyłam...
bussi.gif
Sabinal ale sie zaczerwieniłam, dziękuje ci barrrdzo
cvety.gif

Aniu-Magdo-- raczej nie pomalujesz masy maślanej. Kiedyś pisałam że nie moge malować mojej masy cukrowej bo barwnik sie ciągnie, ślizga i przeczytałam gdzieś że im tłustsza jest masa tym gorzej, więc myslę że raczej nie da rady. Chyba lepiej wybarwić tyle ile się da. Co do podkładek to ostatnio robiłam tort ze stkrzypcami. Początkowo planowałam że cały bedzie w kształcie krzypiec ale zamawiający chcieli inaczej, na książce. I tak sobie planowałam że zrobiłabym osobno gryf i osobno yyy (jak to się zwie profesjinalnie?) pudło?? Dosunęłabym do brzegu podkładki i potem na stole zsunąć razem do siebie. A wilkości takie co by sie do lodówy zmieściły. A na podkładki kupiłam zwykłą chyba sklejkę i położyłam ozdobne serwetki
wink.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

kazeno

Member
Cze 15, 2009
400
0
0
no wlasnie podstawke wielka to jeszcze jakos sie skombinuje.. gorzej gdzie to zmiescic do lodowki.. no chyba ze macie jakies duze profesjonalne :D to zazdroszcze!!!

Aniu Magdo ja nie pomoge rowniez.. ale ja ostatnio poszperalam u mamy w kuchni i znalazlam wlasnie rozne taki dziwne niepotrzebne jej rzeczy wiec moze Ty gdzies cos znajdziesz.. albo u meza w warsztacie albo w piwnicy.. albo wlasnie moze w jakims sklepie dla plastykow czy modelarzy sie znajdzie cos duzego lekkie i wytrzymalego (typu sklejka..) ja sie nie znam..

powodzenia!!!

aha jak ma byc to na duzo osob tort to moze wlasnie lepiej pomselc o tym zeby zrobic gitare na stole czy cos takiego.. w sensie zeby byly dwa pietra- pierwsze podstawka a drugie gitara.. i wtedy bedzie mozna zmniejszyc rozmiary a kawalkow wyjdzie duzo..

sabinal

Member
Lip 6, 2007
730
0
0
Jak robię tort dla kogoś to wycinam potrzebną podstawę z grubego kartonu i zawijam w folię aluminiową. Na to serwetka papierowa i odjazd. Ułatwia życie bo nie muszę się upominać o zwrot podkładki.
icon_biggrin.gif

ania-magda

Member
Gru 30, 2009
347
0
0
Dziękuję Wam za pomoc, baaardzo
icon_smile.gif
Gdyby nie to forum, to nie byłoby z kim gadać o tortach
icon_wink.gif
Chyba wezmę karton i owinę folią aluminiową, a na to masa cukrowa, jako podkładka - żeby się trzymało. Może jeszcze uda mi się przekonać na masę cukrową (co prawda trochę droższe) "klientów", wtedy będzie łatwiej z malowaniem. Wolałabym raczej wszystko dać w jednym kawałku, bo tort nie będzie transportowany przeze mnie.

sabinal

Member
Lip 6, 2007
730
0
0
Spróbuj je Jo_anno szybciutko i napisz co i jak nimi robiłaś. Fotorelacja oczywiście mile widziana.
wink.gif

Ja zrobiłam trochę ozdób dla koleżanki na chrzest siostrzenicy. Tort ciocia robi sama:
Zdj_cie384.jpg Zdj_cie389.jpg

Załączniki

• Zdj_cie384.jpg
    Zdj_cie384.jpg
    62.2 KB · Wyświetleń: 0
  • Zdj_cie389.jpg
    Zdj_cie389.jpg
    385 KB · Wyświetleń: 0

rastagatka

Member
Paź 6, 2009
363
0
0
Nie wiem, czy to w ty wątku ale kiedyś miałam prośbę o fotorelację z robienia drzewa, której niestety nie zrobiłam.
Dzisiaj podczas poszukiwań kolejnych inspiracji znów znalazłam instrukcję więc się nią dzielę.
Drzewo krok 1-4
Dzrewo krok 5-8
Może komuś się przyda
wink.gif

sabinal

Member
Lip 6, 2007
730
0
0
Korzystając z wolnego dnia i ładnej pogody miałam myć okna. No właśnie miałam, bo zanim obejrzałam te cuda zrobiło się ciemno. No cóż było warto!

illy

Member
Lut 20, 2008
1,500
0
0
Na chrzest bratanka.... robiony razem z mama i siostra...

DSC_3015___Kopie.JPG

Załączniki

• DSC_3015___Kopie.JPG
    DSC_3015___Kopie.JPG
    108 KB · Wyświetleń: 0

tortanka

Member
Lis 2, 2010
19
0
0
Witam kochane

Piszę pierwszy mój post
icon_mrgreen.gif
Ale muszę przyznac że siedzę na forum dzisiaj prawie cały dzień i składam pełne wyrazy uznania
anbetung.gif
. Dużo się nauczyłam
lecker.gif

Sama dopiero zaczynam się bawić w dekorowanie tortów i wszystko mnie interesuje .
apropos "narzędzi zastępczych" co myślicie o przyrządach do Scrapbookingu ??? mam na myśli jakieś nożyczki np. http://allegro.pl/nozyczki-dekoracyjne-zig...1285391518.html lub coś takiego http://allegro.pl/ewa-wytlaczarki-magnetyc...1294910884.html bądź takie karbownice http://allegro.pl/art-karbownica-falownica...1301614480.html albo takie dziurkacze http://allegro.pl/fiskars-dziurkacz-ozdobn...1297311726.html ????? Jak myślicie kochane specjalistki takie gadżety mogą się nadać do masy cukrowej ??? Są na pewno duuużo tańsze . Może źle myślę
gruebel_2.gif
bo na pewno ktos już by wpadł na taki pomysł
gruebel_2.gif

Piszcie co o tym myślicie

ania-magda

Member
Gru 30, 2009
347
0
0
Według mnie to się nie sprawdzi. Po pierwsze, nie mają one atestu do użytkowania w celach spożywczych, a po drugie - przeznaczone są pod cienkie kartki papieru, a masa cukrowa raczej taka nie jest
icon_rolleyes.gif

tortanka

Member
Lis 2, 2010
19
0
0
Hmm no już też jestem tego zdania własnie zrobiłam próbę takim dziurkaczem do papieru marny efekt
icon_redface.gif

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
Potwierdzam to, co napisała ania-magda. Mam takie gadżety ale służą mi do dekoracji ale z papieru. Jeżeli chcesz ozbobny szlaczek na brzegu np. kocyka to obetnij radełkiem (najlepiej falowanym) i rurką do napoju powycinaj dziurki/ażurki (np. po trzy albo po pięć, jak kwiatek). Minimum sprzętu a efekt będzie ozdobnego brzegu.

Status
Ten wątek został zamknięty.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy