syza7 @ 15 Feb 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1092369Wiem, że może wracam do odległych dyskusji, ale napiszę wam, jakie są moje doświadczenia względem "produkcji"tortu.![]()
Biszkopt piekę z takiego przepisu: na 1jajko - 1 łyżka mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 2 łyżki cukru i szczypta proszku do pieczenia(6 jaj=1 łyżeczka). Zaglądać można, ale bardzo ostrożnie, czyli tak, aby ciasto nie odczuło zmiany temperatury(najlepiej przez szybkę-przez moją już nic nie widać). Tortownicę wykładam papierem tylko dno. Boki muszą się przykleić, bo wtedy biszkopt ma ładny kształt. Gdy biszkopt się zarumieni, wyłączam piekarnik, pozwalam mu delikatnie ostygnąć, po czym wyciągam i opuszczam tortownicę na podłogę(tak z wysokości kolan). Patyczkiem do szaszłyków oddzielam brzegi od formy i wyrzucam z tortownicy na wyłożoną papierem tacę. Dopiero następnego dnia kroję i robię torcik.![]()
Masa do przekładania: dla siebie i rodzinki zawsze robiłam budyniowo-maślany(z rumem i cytryną)-owoce z syropu, "klienci" życzą sobie zawsze ze śmietany(z galaretką i owocami lub żelatyną i innymi dodatkami jak kakao, ajerkoniak, czy orzechy).
Nasączenie: najczęściej to biała oranżada, cytryna i rum, do ciemnych biszkoptów syrop z wiśni z alkoholem.
Masy cukrowe do dekoracji: to najczęściej sztuczny marcepan i lukier plastyczny, rzadziej masa z pianek(jak dla mnie za szybko twardnieje).
Izolator lukru od tortu to u mnie masło z cukrem pudrem lub masa budyniowo-maślana. Sztuczny marcepan kładłam na śmietanę i nic mu się nie stało. Może dlatego, że jest tłusty.
Uwielbiam wyzwania i nigdy nie robię 2x takiego samego tortu. Ostatnio próbuję swoich sił w robieniu kwiatów i figurek. Wasze wskazówki są niezastąpione. Mam nadzieje, że ja też w czymś wam będę mogła pomóc.Witaj![]()
Ja także nie lubię powtarzać tortów.![]()
syza7 @ 16 Feb 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1093030To dziewczyny ze wschodu raz jeszcze i ich zajefajne wykrawaczki
http://www.kuharka.ru/talk/eat/cakes/6073.html?p=9Nie moge otworzyć . Mozesz wkleic jeszcze raz.
Pieguss @ 17 Feb 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1093482hmmm że też wcześniej tu nie zajrzałam właśnie zamówiłam też u Krzycha parę rzeczy 5 barwników, CMC, barwnik w proszku perłowy, wycinarkę litery i cyfry, wicinarkę różę 5cm, odpowiedział na mojego maila o koszty wysyłki szybko, wczoraj napisałam dziś miałam odpowiedź, ciekawe ile będę czekała po wpłacie pieniędzy, też chciałam zwykły list bo za potwierdzeniem ponad 30zł wysyłka.... mam nadzieję, że dojdzie, bo czlowiek tu skubie grosik do grosika, żeby sobie wykrawaczki i barwniki zamówić
Pieguss, przykro mówić, ale odpisał dopiero za 3 razem (że wysłał) i to po moim stanowczym liście z mini groźbą negatywu (zresztą poczuł się obrażony, że tak mu napisałam - za to odp uzyskałam w ciągu 2 godzin!!), ale przynajmniej wiem, że idzie...gdzieś po świecie...
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.