Masy plastyczne do stylu angielskiego oraz wykrawaczki

Status
Ten wątek został zamknięty.

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
kazeno, no, no ...Pani DR, to się pani postarała, fiu, fiu
icon_wink.gif

Ładnie Ci to wyszło
icon_smile.gif
Co do łączenia, to chyba na stronie ru były łączone zszywkami. Ja robiłam z blaszek z kalendarza, które są twardsze to łączyłam nitownicą.

katrina_m

Member
Sty 16, 2011
32
0
0
widziałam dzisiaj te formy do pieczenia ale wydawały mi się takie miękkie i zrezygnowałam bo bałam się że jak będę naduszać na wykrawaczkę to się zgniecie
icon_sad.gif

i teraz nie wiem co robić?
kazeno- próbowalaś już coś wycinać nimi?

kazeno

Member
Cze 15, 2009
400
0
0
h-elen dzieki :D no mi nawet fajnie sie zalepialo tasma :D zszywki gdzies malz pochowal przed mlodym bo kiedy narozwalal i nie znalazlam hahaha.. ale dobrze tasma wychodzilo bo naookolo zakleilam to laczenie i nic nie odstaje dzieki temu :D

katrina no wykrawalam na probe stokrotke i listek do lilii.. sa miekkie to prawda (swoja droba moze by podwojnie zlaczyc?? ale wtedy bedzie ciezej formowac.. tak to jest bajka z tym formowaniem!!) ale spokojnie sie da wykroic ladnie.. przeciez to niewiadomo jakiej sily nie trzeba.. nic sie nie wygina..

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
syza7 @ 15 Feb 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1092369Wiem, że może wracam do odległych dyskusji, ale napiszę wam, jakie są moje doświadczenia względem "produkcji"
icon_lol.gif
tortu.
Biszkopt piekę z takiego przepisu: na 1jajko - 1 łyżka mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 2 łyżki cukru i szczypta proszku do pieczenia(6 jaj=1 łyżeczka). Zaglądać można, ale bardzo ostrożnie, czyli tak, aby ciasto nie odczuło zmiany temperatury(najlepiej przez szybkę-przez moją już nic nie widać
icon_lol.gif
). Tortownicę wykładam papierem tylko dno. Boki muszą się przykleić, bo wtedy biszkopt ma ładny kształt. Gdy biszkopt się zarumieni, wyłączam piekarnik, pozwalam mu delikatnie ostygnąć, po czym wyciągam i opuszczam tortownicę na podłogę(tak z wysokości kolan). Patyczkiem do szaszłyków oddzielam brzegi od formy i wyrzucam z tortownicy na wyłożoną papierem tacę. Dopiero następnego dnia kroję i robię torcik.
Masa do przekładania: dla siebie i rodzinki zawsze robiłam budyniowo-maślany(z rumem i cytryną)-owoce z syropu, "klienci" życzą sobie zawsze ze śmietany(z galaretką i owocami lub żelatyną i innymi dodatkami jak kakao, ajerkoniak, czy orzechy).
Nasączenie: najczęściej to biała oranżada, cytryna i rum, do ciemnych biszkoptów syrop z wiśni z alkoholem.
Masy cukrowe do dekoracji: to najczęściej sztuczny marcepan i lukier plastyczny, rzadziej masa z pianek(jak dla mnie za szybko twardnieje).
Izolator lukru od tortu to u mnie masło z cukrem pudrem lub masa budyniowo-maślana. Sztuczny marcepan kładłam na śmietanę i nic mu się nie stało. Może dlatego, że jest tłusty.

Uwielbiam wyzwania i nigdy nie robię 2x takiego samego tortu. Ostatnio próbuję swoich sił w robieniu kwiatów i figurek. Wasze wskazówki są niezastąpione. Mam nadzieje, że ja też w czymś wam będę mogła pomóc.
Witaj
wink.gif

Ja także nie lubię powtarzać tortów.
icon_mrgreen.gif

madkasia1

Member
Lut 8, 2011
21
0
0
dziewczyny p rosze dajcie jakies[size="2"][/size] stronki z domowymi sposobami na wykrawaczki bo jak narazie nic nie mam bo dopiero zaczynam przygode z tortami
rofl.gif

syza7

Member
Sty 12, 2011
6
0
0
iza-gr u krzycha robiłam ostatnio zamówienie(prezent świąteczno-urodzinowy
icon_lol.gif
) i paczuszka przyszła bardzo szybko. Przelew zrobiłam 24.01. a paczkę otrzymałam 9.02. Spodziewałam się później, bo nie ubezpieczałam przesyłki, a tu taka niespodzianka.
Zamówiłam takie rzeczy:
CMC - Guma celulozowa 100 g (1424949291)
Wycinarka plastikowa -Alfabet i cyfry kursywa duze (1427638884)
Wycinarka plastikowa - Koronka - zestaw 1 (1427636299)
Klej spozywczy - opakowanie 20g (1425360255)
Barwnik spożywczy w proszku - Zloty (1425360316)
Zestaw narzedzi do modelowania dekoracji cukrowych (1423722466)

Słono to kosztowało, ale wszystko jest suuuuuuuuuuper!!! No i prezent przecież
icon_cool.gif
.

To dziewczyny ze wschodu raz jeszcze i ich zajefajne wykrawaczki
http://www.kuharka.ru/talk/eat/cakes/6073.html?p=9

iza-gr

Member
Sie 26, 2009
213
0
0
syza7, a czy informował Cię o wysyłce? ja nie mam żadnej informacji i zaczynam się naprawdę wkurzać

Pieguss

Member
Lis 24, 2010
227
0
0
hmmm że też wcześniej tu nie zajrzałam właśnie zamówiłam też u Krzycha parę rzeczy 5 barwników, CMC, barwnik w proszku perłowy, wycinarkę litery i cyfry, wicinarkę różę 5cm, odpowiedział na mojego maila o koszty wysyłki szybko, wczoraj napisałam dziś miałam odpowiedź, ciekawe ile będę czekała po wpłacie pieniędzy, też chciałam zwykły list bo za potwierdzeniem ponad 30zł wysyłka.... mam nadzieję, że dojdzie, bo czlowiek tu skubie grosik do grosika, żeby sobie wykrawaczki i barwniki zamówić ;)

syza7

Member
Sty 12, 2011
6
0
0
Wykrawaczki domowej roboty

Krzych odpisał do mnie tylko, gdy wypełniłam formularz zapłaty, aby podać mi dokładne koszty przesyłki. Względem wybranej przeze mnie opcji napisał:
Paczka zwykla (ekonomiczna) - "kwota" - czas dostarczenia przez poczte 7-18 dni, w moim posiadaniu dowod nadania
przesylki z odrecznie wpisanym adresem odbiorcy (w Anglii jest to wystarczajacy dowod nadania nie gwarantuje jednak
uznania reklamacji w przypadku zaginiecia przesylki)
Więcej się nie kontaktowaliśmy.

syza7

Member
Sty 12, 2011
6
0
0
W mojej opinii Krzych jest spoko, gorzej z naszą pocztą. Przesyłka z Anglii przyszła do mnie szybciej niż inna wysłana z Gdańska.
dump.gif
Mam nadzieje, że wasze upragnione paczuszki przyjdą jak najszybciej.
zwinker2.gif

Tymcia

Member
Sty 7, 2011
99
0
0
Właśnie przyszła przesyłka od krzycha wieczorem idę robić dzidziusie.Ja pisałam maila do niego to odpisał i podał nr przesyłki ale nie zdążyłam sprawdzić bo już listonosz przyniósł. Napisz do niego i zapytaj.

iza-gr

Member
Sie 26, 2009
213
0
0
Pieguss @ 17 Feb 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1093482hmmm że też wcześniej tu nie zajrzałam właśnie zamówiłam też u Krzycha parę rzeczy 5 barwników, CMC, barwnik w proszku perłowy, wycinarkę litery i cyfry, wicinarkę różę 5cm, odpowiedział na mojego maila o koszty wysyłki szybko, wczoraj napisałam dziś miałam odpowiedź, ciekawe ile będę czekała po wpłacie pieniędzy, też chciałam zwykły list bo za potwierdzeniem ponad 30zł wysyłka.... mam nadzieję, że dojdzie, bo czlowiek tu skubie grosik do grosika, żeby sobie wykrawaczki i barwniki zamówić ;)
Pieguss, przykro mówić, ale odpisał dopiero za 3 razem (że wysłał) i to po moim stanowczym liście z mini groźbą negatywu (zresztą poczuł się obrażony, że tak mu napisałam - za to odp uzyskałam w ciągu 2 godzin!!), ale przynajmniej wiem, że idzie...gdzieś po świecie...

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
Dzisiaj kupiłam w B. ciasto (proszek w kartoniku) Piłka Nożna, tylko dlatego, że w srodku był szablon Może mamom pociech płci męskiej albo ich tatusiom przyda się
A tutaj skan nowego nabytku. W razie potrzeby powiększyć. Szablon jest ze średnio twardego papieru i moim zdaniem, lepiej go wyciąć np. z miekkiej ceraty, po to aby dokładnie przylegał do ciasta.

Załączniki

• szablon.jpg
    szablon.jpg
    104.6 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:
Status
Ten wątek został zamknięty.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy