Masy plastyczne do stylu angielskiego oraz wykrawaczki

Status
Ten wątek został zamknięty.

Pieguss

Member
Lis 24, 2010
227
0
0
iza-gr @ 11 Feb 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1089956h-elen dzięki, ale ja też mam biedronkę pod nosem, tylko synka mi brak
icon_smile.gif
bo nie mam powodu, żeby Zygzaka kupić. Kochana jesteś.
Iza jutro kupię modelinę jak znajdę, to może zrobię Ci odciski tego Zygzaka, zagotuję i wyślę co??

sabinal

Member
Lip 6, 2007
730
0
0
Aniu-magdo, pomóż i pokaż w co kliknąć żeby przejść do tych instrukcji. Strona bardzo fajna, ale doba już mi się kurczy i nie mam kiedy we wszystko klikać.
dontknow.gif

ania-magda

Member
Gru 30, 2009
347
0
0
Sabinal, niestety nie można dać linku do tej strony, ale po lewej w wyszukiwarce "search this blog" trzeba wpisać tutorial. I nad wpisami blogowymi pokaże się białe pole z linkami do instrukcji - np. ozdabianie ciasteczek. Chyba dalej już będziesz wiedziała, gdzie klikać, żeby zobaczyć instrukcje - jak nie, to pomogę
icon_smile.gif

syza7

Member
Sty 12, 2011
6
0
0
Witajcie.
Postanowiłam, że zanim coś naskrobię to was poczytam. Boziu
eek2.gif
2 tygodnie mi to zajęło, bo tylko z malutką przy piersi mam czas i czyste sumienie
zwinker2.gif

Przygodę ze stylem angielskim zaczęłam 3 lata temu, na 2 urodziny mojej starszej córki(masa z pianek i na tapecie świnka Peppa). Od tamtej pory robię torciki dla wszystkich dzieciaków w rodzinie i nie tylko dzieciaków:), a ostatnio także na zamówienie. Dzięki zarobionym pieniążkom zainwestowałam trochę w sprzęt...

Robicie piękne rzeczy. To wspaniałe, że można coś od was podpatrzeć, zainspirować się i nauczyć.

CYTATKupiłam dzisiaj talerz obrotowy za 18zl i wykrawaczki ktore mozna wykorzystac do masy cukrowej za ok 15zl.
Załączony obrazek
640 x 425 (36.63K)
Też kupiłam takie. Są świetne.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

syza7

Member
Sty 12, 2011
6
0
0
Wiem, że może wracam do odległych dyskusji, ale napiszę wam, jakie są moje doświadczenia względem "produkcji"
icon_lol.gif
tortu.
Biszkopt piekę z takiego przepisu: na 1jajko - 1 łyżka mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 2 łyżki cukru i szczypta proszku do pieczenia(6 jaj=1 łyżeczka). Zaglądać można, ale bardzo ostrożnie, czyli tak, aby ciasto nie odczuło zmiany temperatury(najlepiej przez szybkę-przez moją już nic nie widać
icon_lol.gif
). Tortownicę wykładam papierem tylko dno. Boki muszą się przykleić, bo wtedy biszkopt ma ładny kształt. Gdy biszkopt się zarumieni, wyłączam piekarnik, pozwalam mu delikatnie ostygnąć, po czym wyciągam i opuszczam tortownicę na podłogę(tak z wysokości kolan). Patyczkiem do szaszłyków oddzielam brzegi od formy i wyrzucam z tortownicy na wyłożoną papierem tacę. Dopiero następnego dnia kroję i robię torcik.
Masa do przekładania: dla siebie i rodzinki zawsze robiłam budyniowo-maślany(z rumem i cytryną)-owoce z syropu, "klienci" życzą sobie zawsze ze śmietany(z galaretką i owocami lub żelatyną i innymi dodatkami jak kakao, ajerkoniak, czy orzechy).
Nasączenie: najczęściej to biała oranżada, cytryna i rum, do ciemnych biszkoptów syrop z wiśni z alkoholem.
Masy cukrowe do dekoracji: to najczęściej sztuczny marcepan i lukier plastyczny, rzadziej masa z pianek(jak dla mnie za szybko twardnieje).
Izolator lukru od tortu to u mnie masło z cukrem pudrem lub masa budyniowo-maślana. Sztuczny marcepan kładłam na śmietanę i nic mu się nie stało. Może dlatego, że jest tłusty.

Uwielbiam wyzwania i nigdy nie robię 2x takiego samego tortu. Ostatnio próbuję swoich sił w robieniu kwiatów i figurek. Wasze wskazówki są niezastąpione. Mam nadzieje, że ja też w czymś wam będę mogła pomóc.

sabinal

Member
Lip 6, 2007
730
0
0
Witaj Syza. Człowiek się całe życie uczy i na pewno twoje rady też się przydadzą. Czy w twoim awatarku jest dzidziuś z foremki?
wink.gif

kazeno

Member
Cze 15, 2009
400
0
0
oto moje wykrawki :D niedoskonale ale.. i tak byla frajda przy robieniu :D mam nadzieje ze kiedys cos uzyje
icon_razz.gif

zdjcie0506.jpg

kazeno

Member
Cze 15, 2009
400
0
0
sabinal chyba w marzeniach hahaha.. ale jak juz sa pseudowykrawaczki to i blizej niz dalej do nich
icon_razz.gif

syza7

Member
Sty 12, 2011
6
0
0
Fajnie was te Rosjanki zainspirowały. Chyba też sobie zrobię takie wykrawaczki. Tylko muszę listewek z kalendarzy powycinać
icon_razz.gif

Co do dzidziusia z awataru, to moje wypociny
icon_redface.gif
Pierwszy kontakt z lukrem(własnej produkcji) i do tego bez cmc, więc było ciężko. Marszczyło się i kruszyło ustrojstwo, ale było warto
icon_wink.gif

kazeno

Member
Cze 15, 2009
400
0
0
bo66 kupilam takie jednorazowe formy do pieczenia (duze prostokatne.. akurat bo takie zobaczylam u mnie w osiedlowym sklepie
icon_razz.gif
) i wycinalam paski rowne (staralam sie hehehehe)..

na kartce mialam narysowane ksztalty ktore chce miec z tych wykrawaczek i staralam sie odzworowac to z tych paskow.. jak robilam "ostry" kancik to tepa strona noza zaginalam a jak chcialam takie zaokraglone to w zaleznosci od srednicy tego zaokraglenia wsadzalam olowek albo mazak i zaginalam na tym.. myslalam ze to trudne bedzie.. ale okazalo sie dosc latwe.. i przede wszystkim przyjemne..

na koniec laczylam oba konce (nacinalam po troszke z ogry i z dolu i tak wsadzalam jedno w drugie i potm zaklejalam tasma klejaca) i byla gotowa wykrawaczka :D

mam nadzieje ze pojasnilam hehee.. sprobujcie naprawde frajda z tego jest i wykrawaczki za grosze :D tak jak Tymcia (bodajze) radzila :D

martyna22a

Member
Lut 9, 2009
803
0
0
no musze naskubac tych wykrawaczek bo zacieram rece na orchidee,mam nadzieje ze przessylka przyjdzie do konca tyg i w weekend spotkanie z flower paste ,nie moge sie doczekac co to mi za kwiatki-bratki wyjda

Status
Ten wątek został zamknięty.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy