Masy plastyczne do stylu angielskiego oraz wykrawaczki

Status
Ten wątek został zamknięty.

sabinal

Member
Lip 6, 2007
730
0
0
A dlaczego znów ty jesteś niezadowolona? Toż to prawdziwa ślicznotka. A jakie ma cudowne oczy! Wiem co piszę bo jak próbuję robić oko to mi wychodzą same zezole.
wink.gif

rastagatka

Member
Paź 6, 2009
363
0
0
Sabinal prześliczne, słodziutkie te zwierzątka
daumen.gif
i nie wiedze tu żadnych zezów, wiec się nie czepiaj
baa.gif

A ja nie jestem zadowolona, bo miało to coś wyglądać trochę inaczej, miało stać, ale przez ciężką wielką głowę rozjechały się nogi i niestety. A poza tym to nie lubię zwierząt z wodogłowiem i na dodatek wytrzeszczem
icon_eek.gif

sabinal

Member
Lip 6, 2007
730
0
0
Rastagatko, zezy zjadam od razu. Najbardziej zezowate wychodzą mi oczy u ludzików.
Ponieważ wszystkie zabaweczki z tej serii są malutkie i mają wodogłowie tym bardziej należą ci się słowa uznania, że tak ślicznie wyszło.
wink.gif

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
Sabinol, ja tu widzę kolejną Mistrzynię
icon_smile.gif
Jakie cudne zwierzątka!!! a do tego "na próbę"...
Rastagatko, z Ciebie powinnam brać przykład, precyzja, kompozycja, kolorystyka... no cóż, duuużo nauki przede mną...

chachu

Member
Paź 24, 2008
772
0
0
Rastagatko ---- to mnie zaskoczyłaś!!!! Podwójnie, zeberka przesłodka, oczka ma boskie. Ostatnio robiłam oczy u Dzwoneczka i księżniczki i porażka.
I chyba te rozjechane kopytka lepiej wygladają niż gdyby stała, jest boska!!!! A po drugie, to myślałam że jakiś obraz unikatowy masz na mysli a tu taka niespodziewajka
daumen.gif
Fajnie, fajnie!!

Sabinal---- twój zwierzyniec jest fantastyczny!! Trzeba je wrzucić na torcik jakiś.

justa_81

Member
Lis 27, 2007
117
0
0
Sanibal zwierzątka fajne, zdolna jesteś
daumen.gif

Rastagatka a mnie się podobają zwierzaki z wodogłowiem, zebra jest cudna

Dziewczyny pewnie sobie myślicie, że ja ciągle podpytuję a nie pokazuję żadnej ze swoich prac. Już się tłumaczę.

Otóż ja jeszcze nic nie zrobiłam, planuję zakupić niezbędne narzędzia, ale zawsze są ważniejsze wydatki, z drugiej strony mam jeszcze troszkę czasu, bo torty chcę zrobić na urodziny córki i męża w grudniu, póki co to mam mnóstwo pomysłów, ale proszę o cierpliwość.

kazeno

Member
Cze 15, 2009
400
0
0
wow ale zwierzeta!!

zeberke juz chwalilam na torcie ale ona w powiekszeniu jest po prostu the best!! i wlasnie ja tez uwazam ze fajnie sie rozjechala i nawet myslalam ze tak ma byc
icon_razz.gif
bo tak sweet wyglada :D

sabinal a Twoj zestawik jest mega wypasiony.. ten krokodyl to po prostu mistrzowstwo!!! a pingwiny (moj syn mowi pipiacze hahahahha) takie slodziuchne ze szok!!

sabinal

Member
Lip 6, 2007
730
0
0
anbetung.gif
Bardzo dziękujemy za pochwały ja i mój zwierzyniec. Dzięki wam człowiek nabiera odwagi i chęci do dalszej pracy. Nie wiem czy pamiętacie, ale bardzo długo walczyłam z masą. Zwyciężał kubeł na śmieci, bo tam lądowała masa. Teraz jak już w końcu masa wychodzi i jeszcze tak fajnie chwalicie to aż palce swędzą żeby lepić.
wink.gif
na

Justa, poczytaj sobie od początku ten wątek ( jeszcze nie jest taki strasznie długi) a na pewno znajdziesz tu wiele pomysłów na "narzędzia zastępcze" którymi można się posłużyć zanim się nie kupi wszystkiego. Ja np. chciałam kupić wałek cena 70- 120zł. ale któraś z cinek napisała,że używa do wałkowania kawałka rurki od mopa. Upiłowałam, używam, potwierdzam, służy świetnie. Nic się nie klei a ja mam 100zł na coś innego.

justa_81

Member
Lis 27, 2007
117
0
0
Sabinal wątek przeczytany
zwinker2.gif

zrobiłam masę wg przepisu All i jest trochę za twarda i krucha, gdy włożę ją do mikrofali, to przez kilka minut jest miękka a potem znowu twardnieje, do małego kawałka dodałam rozpuszczoną plantę, ale to nic nie pomogło
wydaję mi się, że wgniotłam za dużo cukru pudru
gruebel_2.gif

mam wyrzucić masę i zrobić nową?
icon_rolleyes.gif

sohers

Member
Maj 12, 2010
126
0
0

weerka

Member
Maj 3, 2009
4,615
0
0
justa_81 @ 6 Oct 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1033678Sabinal wątek przeczytany
zwinker2.gif

zrobiłam masę wg przepisu All i jest trochę za twarda i krucha, gdy włożę ją do mikrofali, to przez kilka minut jest miękka a potem znowu twardnieje, do małego kawałka dodałam rozpuszczoną plantę, ale to nic nie pomogło
wydaję mi się, że wgniotłam za dużo cukru pudru
gruebel_2.gif

mam wyrzucić masę i zrobić nową?
icon_rolleyes.gif
nie pamiętam dokładnie jaki skład ma masa All ale jesli to jest klasyka czyli:cukier puder,żelatyna,woda,glukoza,
to ja bym na Twoim miejscu spróbowała rozpuscić jeszcze z łyzeczkę ,dwie nawet zelatyny.
Tylko w minimalnej ilosci wody -np.3 łyzki.tzn.zalać żelatynę trzema łyzkami zimnej wody a kiedy napęcznieje podgrzać(nie gotować!) i polac tym tą masę którą masz ,a następnie ugnieść raz jeszcze.

justa_81

Member
Lis 27, 2007
117
0
0
Weerka, spróbuję, mam nadzieję, że pomoże

robiłam z tego przepisu

1 i 1/2 łyżeczki żelatyny spożywczej
35 ml zimnej wody
5 dkg glukozy w proszku
1 łyżeczka margaryny planty
ok. 40 dkg cukru pudru- przesianego
aromat migdałowy
kwasek cytrynowy-ok 1/2 łyżeczki

a póżniej znalazłam jeszcze ten

9 g zelatyny mielonej
6 lyzek stolowych wody
20 g glukozy(traubenzucker-nie wiem czy dobrze przetlumaczylam, w Niemczech kupujesz traubenzucker w kartonikach)
20 ml wody
750 g cukru pudru
90 g tluszczu roslinnego(taki w kostkach, w niemczech sa kilogramowe, wyglada jak smalec-bialy)

i Który jest właściwy?

teeskaa

Member
Paź 5, 2010
51
0
0
70 ml wody
4 łyżeczki żelatyny (w proszku)
10 dkg glukozy (w proszku)
80 dkg cukru pudru

żelatynę rozpuścić w wodzie
miskę z rozpuszczoną żelatyną postawić nad parą
wsypać glukozę
mieszać aż do rozpuszczenia glukozy (płyn ma kolor mleczno-przeźroczysty)

do cukru pudru wlać płyn i mieszać (najlepiej jednym palcem
icon_mrgreen.gif
żeby się nie przykleiło do całej dłoni, jak się połączy, to wyrabiać ręką, do uzyskania gładkiej masy)

Dla mnie ta jest najłatwiejsza do zrobienia i najlepsza do pracy
icon_smile.gif

weerka

Member
Maj 3, 2009
4,615
0
0
Justa_81 najprawdopodobniej zbyt mało żelatyny.
teraz robię juz na oko ale na początku zaczynałam z bardzo podobnego do Twojego przepisu:
ok.400 g cukru pudru
50 g glukozy
3 łyżeczki żelatyny
35 ml wody
ew.kilka kropli zapachu do ciasta
czyli stąd https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=1...amp;#entry71827
cukier puder najlepiej jest przesiać,przez sito ,wtedy dużo ładniej się zagniata.
żelatynę zalać zimną wodą (tymi 35 ml),kiedy napęcznieje podgrzać, żeby się rozpuściła.
przelać do miski,wkroplić olejek,wsypać glukozę , partiami przesiewać cukier,najpierw mieszać pozniej zagniatać jak ciasto drożdzowe.
najpierw się zrobi gęsta paćka ,potem stopniowo jak będzie wchłaniała coraz więcej cukru ,będzie gęstniała ,ostatecznie przestanie się kleić i będzie miała konsystencję rozgrzanej plasteliny.i tyle.
icon_wink.gif

wałkuję na posypanym (sitkiem) cukrem pudrem blacie.
dobrze jest najpierw sprawdzić jaka porcja wychodzi z dostępnych składników.
na początek na pewno lepsza będzie z podwójnej ilości,bo lepiej rozwałkować grubiej i mieć pewność że nie będzie problemów przy przenoszeniu na ciasto ( nawijam na wałek a jeśli się coś przykleja, delikatnie podważam/podcinam ostrym nożem).
jeszcze dodam ze różne cukry pudry mają różną wchłanialność dlatego napisałam.około 400 g.cukru.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
rastagatka @ 8 Oct 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1034379Sohers to może założymy oddzielny temat? Bo tutaj to raczej nie bardzo
fiesgrins.gif
Może inne Cinki też są ozdobione i się nam pokażą? Co ty na to?
Pozdrawiam
Jestem ZA!!!
Jak dla mnie, baaardzo ciekawskiej w tym temacie
icon_wink.gif
, każda forma będzie dobra
icon_smile.gif
...
Może być na torcie, tak jak podpowiada Jo_anna
icon_smile.gif
ale oddzielny wątek byłby tylko w tym temacie i baaardzo długi
icon_smile.gif
, co wielu sprawiłoby dodatkową fraję
icon_smile.gif

sohers

Member
Maj 12, 2010
126
0
0
Ostatnią edycję dokonał moderator:
Status
Ten wątek został zamknięty.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy