Najlepsza będzie do przełożenia masa maślana - na forum jest przepis na bardzo smaczny tradycyjny krem czekoladowy
Przepisy na masę są dwa, ja podam ten od Illy - wydaje mi się, że masę szybciej i prościej się z niego robi:
Masa cukrowa
Składniki:
9g żelatyny mielonej,
6 łyżek stołowych wody,
20g glukozy,
20ml wody,
750g cukru pudru,
90g Planty.
Żelatynę zalać 6 łyżkami wody i odstawić na 10 min. Później podgrzać, ale nie gotować. Glukozę wymieszać z resztą (20ml) wody i podgrzać, ale nie gotować. Glukozę wymieszać z żelatyną, do tego wsypać 250g cukru pudru, wlać roztopiony tłuszcz roślinny i dosypywać resztę cukru pudru, aż masa będzie ugniatać się jak plastelina.
Najlepiej dodawać barwniki żelowe. Jak się doda w płynie, to przeważnie trzeba jeszcze domieszać cukru pudru i później jest zabawa z właściwym kolorem i dosypywaniem cukru pudru.
Jeśli tort będzie bardzo duży, to proponuję zrobić 1,5 porcji.