Masy plastyczne do stylu angielskiego oraz wykrawaczki

Status
Ten wątek został zamknięty.

chachu

Member
Paź 24, 2008
772
0
0
doris71 @ 18 Nov 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1050469Nie chciałam zaśmiecać, ale jak Rastagatka napisała o barwieniu biszkoptu, postanowiłam Wam pokazać co zrobiła moja córka. Naszło ją na tęczową zebrę, o 22.00 chciała robić jak wpadła na ten pomysł w zeszły piatek, ale nie miałyśmy jajek. Robiła już dwa razy.
Fantastyczne kolory, świetny ten pomysł, niby zwykła zebra a taka efektowna. Wyrazy uznania dla cóki
daumen.gif

rastagatka

Member
Paź 6, 2009
363
0
0
Doris w środku jeszcze fajniej to wygląda, dziękuję, że nam to pokazałaś. Coś czuję, że teraz będą kolorowe ciasta
fiesgrins.gif

sabinal

Member
Lip 6, 2007
730
0
0
Doris, niedaleko pada jabłko od jabłoni. Zdolna mama - zdolna córcia. Ekstra pomysł. Trzeba spróbować.
smacznego.gif

doris71

Member
Lis 9, 2008
9,365
0
0
dance.gif
fajnie że się podoba, a i koniecznie trzeba dać zapach, za drugim podejściem dała śmietankowy, bo za pierwszym pieczeniem zapomniałyśmy
icon_redface.gif
, takie zaaferowane byłyśmy jak nałożyć żeby kolory się nie zlały ze sobą, za drugim razem policzyłyśmy i wyszło że mamy o jeden kolor za mało, bo córka nie chciała żeby żółty, zielony i niebieski nie wypadały koło siebie, mam jeszcze czarny barwnik ale uznałam że kakao bedzie lepsze, bo i kolor mniej obrzydliwy, ciekawe jak by to wyglądało z kremem
gruebel_2.gif
, jak wypróbujemy dam znać, wciąga nas to farbowanie jedzenia, wcześniej piekłyśmy kruche ciasteczka podpatrzone w necie

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
Fajna ta zebra.
Czasami kiedy robię tort dla dzieci to biszkopt pieke z kisieli. Dzieciaki maja frajdę.

sabinal

Member
Lip 6, 2007
730
0
0
Dziękujemy Sioniu. Stronka jest wspaniała. Przejrzyj sobie cały ten wątek to sama zobaczysz ile tu jest pożytecznych rad, linków i innych wskazówek od naszych Mistrzyń tortowych. Nasze tortowe guru tu dzielą się z nami swoim doświadczeniem i w razie potrzeby szybko możemy znaleźć wiele wskazówek.
handclasp.gif

katikity

Member
Paź 28, 2010
107
0
0
doris to ja juz wiem co upieka na najblizsza agape
icon_smile.gif
zebre kolorowa
Swietne ciacho po prostu juz widze oczy mojego synka i innych

Ja ostanio opatentowalam ;) nowy sposob nasaczania tortow , ba ciagle gdzies je przelewalam lub nierowno nasaczalam
W OBI kupilam butelke do pryskania kwiatow z atestem wypazylam , alkoholem przelalam i pryska mi sie wszystko rowniotko od tej pory
icon_smile.gif
i duzo szybciej

Nicki1

Member
Lut 2, 2007
315
0
0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

katikity

Member
Paź 28, 2010
107
0
0
Joanna zaaferowalas mnie biszkoptem z kilsli( kislow??) Czy moge o przepis poprosic ??
Zebre bedziemy robic z synem we czwartek
icon_smile.gif

chachu sliczne dtronki dziela wow
A ja mam znow swoj pierwszy raz
Mam upiec torta a na wierzchu masy cukrowej napisac "100 lat z zona" i sie zastanawiam czy wycinac z masy ( troche malo miejsca mam ) czy walczyc lukrem czego nigdy nie robilam

sabinal

Member
Lip 6, 2007
730
0
0
Chachu stronki świetne! Znów ugrzęzłam na dłuuugo, a roboty domowe czekają na swoją kolejkę.
zwinker2.gif

Pieguss

Member
Lis 24, 2010
227
0
0
Dzień dobry wszystkim Paniom
icon_smile.gif

Jestem tu nowa, zobaczyłam link do forum, na jednym z blogów kulinarnych i postanowiłam sama zaczerpnąć inspiracji. Uwielbiam kucharzyć, pikarzyć i cukierniczyć ;)

Przejdę do rzeczy bo to nie jest wątek powitalny...
Mam pytanie odnośnie masy, chciałabym abyście dziewczyny doradziły mi, który przepis na masę będzie najlepszy do pokrycia toru urodzinowego - tort ma być na 4te urodziny syna, na 7grudnia, w kształcie Złomka, chciałabym stworzyć coś takiego http://picasaweb.google.com/lh/photo/WEeLmoCWxouBShScuw4mjA . Na jaką masę najlepiej przyczepić taką masę chyba krem maślany będzie najlepszy czy może zrobić lukier i posmarować nim wierzch tortu przed nałożeniem masy?

Z góry dziękuję za wszelkie porady i wskazówki.
Pozdrawiam
Dagmara

ania-magda

Member
Gru 30, 2009
347
0
0
Najlepsza będzie do przełożenia masa maślana - na forum jest przepis na bardzo smaczny tradycyjny krem czekoladowy
icon_smile.gif

Przepisy na masę są dwa, ja podam ten od Illy - wydaje mi się, że masę szybciej i prościej się z niego robi:

Masa cukrowa

Składniki:
9g żelatyny mielonej,
6 łyżek stołowych wody,
20g glukozy,
20ml wody,
750g cukru pudru,
90g Planty.

Żelatynę zalać 6 łyżkami wody i odstawić na 10 min. Później podgrzać, ale nie gotować. Glukozę wymieszać z resztą (20ml) wody i podgrzać, ale nie gotować. Glukozę wymieszać z żelatyną, do tego wsypać 250g cukru pudru, wlać roztopiony tłuszcz roślinny i dosypywać resztę cukru pudru, aż masa będzie ugniatać się jak plastelina.
Najlepiej dodawać barwniki żelowe. Jak się doda w płynie, to przeważnie trzeba jeszcze domieszać cukru pudru i później jest zabawa z właściwym kolorem i dosypywaniem cukru pudru.

Jeśli tort będzie bardzo duży, to proponuję zrobić 1,5 porcji.

Status
Ten wątek został zamknięty.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy