Masy plastyczne do stylu angielskiego oraz wykrawaczki

Status
Ten wątek został zamknięty.

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,577
113
Witajcie
icon_smile.gif

Chachu, zamówiłam ramkę do odlewów gipsowych
icon_smile.gif
Dobrze było mi się wymądrzać... ale wiem jak to jest. Spontany w zakupach to źli doradcy. Jak przychodzi paczka z tysiącem rzeczy (bo były przeceny...) to się zastanwiam ile razy tego użyję i gdzie ja to schowam. Szkoda, że taaaaka mundra to jestem po fakcie
dump.gif

W Twoim przypadku jest trochę inaczej, robisz dużo i częściej potrzebujesz różnych pierdułek ;). Przespałaś się, miałaś czas na zastanowienie więc teraz masz juz przemyślenia i dzisiaj, na trzeźwo ;) podejmiesz decyzję. Pochwal się koniecznie co nabyłaś, będziemy cieszyć się razem z Tobą
icon_smile.gif

sionia, skalpel mam od zaprzyjaźnionego ;) chirurga
icon_smile.gif
. Gdybyś umówiła się w aptece, to myślę, że są w stanie zamówić. Uważam, że to dobre narzędzie. Będziesz dużo używać zanim Ci się stępi ostrze a zakup ostrza to żaden problem, są w aptece. Rączka jest pewna. Tylko tak, jak Jo_anna napisała, do wybranego ostrza trzeba dobrać rączkę. Są bardziej wydłużone ostrza, szpiczaste i takie jakby półokrągłe. Oba mają inny roztaw otworków do mocowania (i tym samym potrzebują róznych uchwytów).
W tych z kompletów dla majsterkowiczów jakoś szybko kołybała ;) mi się rękojeść. Nie mówię, że wszystkie są takie, mnie się takie dwie pod rząd trafiły dlatego zmieniłam na skalpel.

Jo_anno, czy pamietasz sklepy "Po 5 zł" ? u mnie już ich nie ma ale mam baaaardzo cenny przedmiot z tego sklepu. Rozmiar idealny - średnica 1cm i 1,6 cm. Mam też kupione plastikowe ale metalowym lepiej mi się rozciąga.
Moje narzędzie kulowe pozyskane stąd ;) i wygląda tak:

Załączniki

• PB280537.JPG
    PB280537.JPG
    219.4 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

martyna22a

Member
Lut 9, 2009
803
0
0
dziewczyny wiecie moze gdzie moge znalezc zrobienie tortu-biustu,krok po kroku,pokrytego oczywiscie masa cukrowa, bo nie przekopie teraz tego watku, bede wdzieczna

Nicki1

Member
Lut 2, 2007
315
0
0
Martyna ja robiłam tort w kształcie kobiety i choć nie mam zdjęć krok po kroku mogę Ci opisać jak to było po kolei
a więc upiekłam 2 biszkopty, przekroiłam każdy na pół, więc miałam 4 części, z 3 części wykroiłam kształt ciała wg wcześniej przygotowanego wzoru na kartce (łatwiej i kształty równe), z 4-ego zrobiłam piersi - przyłożyłam odpowiednich rozmiarów miskę, przycięłam, a potem coraz mniejsze koła, na spód miseczki (takiej zaokrąglonej na spodzie) dałam resztki ciasta i przekładałam masą krążki wcześniej przygotowane, schłodziłam w lodówce... aha, przed włożeniem ciasta wyłożyłam miseczki folią spożywczą, żebym mogła wyjąć bez problemu... przykleiłam do tortu resztą masy, która została mi po przełożeniu tortu i przyktyłam lukrem plastycznym, tutaj masz fotki jak wyglądał:
http://aromatkuchni.blogspot.com/2010/07/t...a-w-bikini.html
najlepiej przygotować sobie wcześniej szablony z papieru wg rozmiaru blaszki
mam nadzieję, że przyda Ci się opis, a jak masz pytania to napisz...

ja wczoraj zajrzałam na aledobre i wsiąkłam na dłuugo, oczywiście kupując kilka rzeczy ponad plan, a miałam tylko 2 barwniki dokupić ;) ale trzeba korzystać, bo przesyłka darmowa była ;)
podziwiam Was za to jak wyszukujecie z prostych rzeczy przydasie :D ja tak twórczo nie patrzę i w życiu bym nie wpadła, żeby kupić ten zestaw skalpelów czy modelarski do masy cukrowej, a już narzędzie kulkowe mnie powaliło z nóg, tak proste i tanie
icon_smile.gif

ania-magda

Member
Gru 30, 2009
347
0
0
Kilka dni temu zauważyłam nowy wpis na stronie "Cake Journal". I piękną muffinkę (temat trochę pokrewny do dekoracji tortów...), z cudownie zawirowaną czuprynką
icon_mrgreen.gif
Tutaj link do przepisu i apetycznie wyglądającego ciacha: klik. I właśnie pod spodem, pod zdjęciem, zauważyłam link do przepisu na krem do nałożenia na wierzchu. Wszystko wygląda bardzo smakowicie, więc przetłumaczyłam przepis, może się komuś przyda (mam nadzieję, że można wrzucać przetłumaczone kopie?...):

Biały lukier bezowy
Wystarcza do dekoracji 12 muffinów.
Składniki:
- 450 gram drobnego cukru kryształu,
- 6 białek,
- 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego.

Najlepiej jest przygotowywać ten lukier w metalowej misce od robota kuchennego. Jeśli go nie posiadasz, możesz użyć specjalnej miski trzymającej i miksera ręcznego.

Krok 1: Umieść wszystkie składniki w misce robota kuchennego i mieszaj, aż się ze sobą połączą. Przygotuj rondel i wlej do niego około 500ml wody. Powinien on być większy od miski tak, by można ją było oprzeć na jego brzegach, nie dotykając powierzchni wody.
Krok 2: Gdy woda się zagotuje, umieść miskę na rondlu i mieszaj miksturę. Nie można jej gotować. Mieszaj do czasu rozpuszczenia się całego cukru w mieszaninie. Nie powinno być w niej widać żadnych kryształków i resztek nierozpuszczonego cukru. Wtedy sprawdź, czy całość osiągnęła temperaturę 70-75°C. Jeśli tak, zdejmij miskę z ognia.
Krok 3: Umieść miskę w robocie kuchennym z włączonymi przystawkami. Ubijaj lukier do czasu, gdy będzie sztywny i błyszczący. Ten proces może zająć 12-15 minut albo nawet więcej.
Krok 4: Gdy lukier będzie gotowy, możesz zostawić go w takim kolorze, w jakim jest, albo zabarwić za pomocą żelowych barwników spożywczych. Po pewnym czasie na wierzchu lukru zaczyna się tworzyć skorupka, ale w środku nadal jest miękki i puszysty.
Tylka: Do dekoracji muffinów używaj plastikowego rękawa cukierniczego i największej tylki dla uzyskania dużych i efektownych zawirowań.

Sama jeszcze nie spróbowałam, może uda mi się to na dniach
icon_smile.gif
Przeraża mnie szczerze mówiąc ta ilość białek (i tylko na 12 muffinów? chociaż jak robiłam z kremówką, to też dużo jej schodziło...) i czy nie będą one surowe mimo doprowadzenia do wysokiej temperatury... Ale może przy okazji zrobię Creme brulee, o którym marzę od dawna, i wykorzystam żółtka
icon_mrgreen.gif
Ale te muffiny tak bajecznie (właśnie! to chyba najwłaściwsze określenie) wyglądają, że im się nie oprę. No nie wiem, polecam spojrzeć do linku
lecker.gif

rastagatka

Member
Paź 6, 2009
363
0
0
ania-magda @ 7 Jan 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1072212Kilka dni temu zauważyłam nowy wpis na stronie "Cake Journal". I piękną muffinkę (temat trochę pokrewny do dekoracji tortów...), z cudownie zawirowaną czuprynką
icon_mrgreen.gif

(...)
Sama jeszcze nie spróbowałam, może uda mi się to na dniach
icon_smile.gif
Przeraża mnie szczerze mówiąc ta ilość białek (i tylko na 12 muffinów? chociaż jak robiłam z kremówką, to też dużo jej schodziło...) i czy nie będą one surowe mimo doprowadzenia do wysokiej temperatury... Ale może przy okazji zrobię Creme brulee, o którym marzę od dawna, i wykorzystam żółtka
icon_mrgreen.gif
Ale te muffiny tak bajecznie (właśnie! to chyba najwłaściwsze określenie) wyglądają, że im się nie oprę. No nie wiem, polecam spojrzeć do linku
lecker.gif
Aniu-magdo próbuj i pokazuj co ci wyszło bo muffinki wyglądają rzeczywiście bajecznie, aż mi ślinka cieknie
lecker.gif

h-elen @ 6 Jan 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1071450Jo_anno, czy pamietasz sklepy "Po 5 zł" ? u mnie już ich nie ma ale mam baaaardzo cenny przedmiot z tego sklepu. Rozmiar idealny - średnica 1cm i 1,6 cm. Mam też kupione plastikowe ale metalowym lepiej mi się rozciąga.
Moje narzędzie kulowe pozyskane stąd ;) i wygląda tak:
H-elen rozwaliłaś mnie tym pomysłem, mam dokładnie taką podstawkę na telefon i codziennie na nią patrzę, a tu nagle taki prosty pomysł jak zrobić z niej inny użytek, super, dzięki wielkie
icon_mrgreen.gif
Że ja na to nie wpadłam, hmm
gruebel_2.gif
rofl.gif

A ja dzisiaj byłam w Lidlu i jak zobaczyłam taki projektor i zaświtała mi w głowie myśl, że można by go wykorzystać, do robienia ozdób wycinanych, takich jakie ja ostatnio lubię
fiesgrins.gif
Jest tam 112 wzorów, w tym samochody, zwierzęta i inne fajne obrazki. Można by było po prostu rzucić sobie obrazek na masę cukrową zamiast na papier i odrysować ołówkiem, potem wyciąć i pokolorować. Wtedy nie trzeba by było za każdym razem szukać w internecie, drukować, wycinać, tylko rach ciach i gotowe. Ceny na allegro to 60-70 zł, a tutaj 50zł więc kolejny plus tej zabawki. Co o tym myślicie?

A propos wycinania, oto moje ostatnio wycięte stworzonka
DSC04032.JPG

Załączniki

• DSC04032.JPG
    DSC04032.JPG
    142 KB · Wyświetleń: 0

ania-magda

Member
Gru 30, 2009
347
0
0
Muffinki już upieczone, dzisiaj czeka je dekoracja
icon_lol.gif

Co do zestawu, to według mnie bardzo fajny pomysł. Przy takiej ilości i różnorodności tortów, jakie robisz, na pewno Ci się przyda i ułatwi pracę, więc jestem ZA
icon_mrgreen.gif

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,577
113
Też uważam , że to będzie dobra inwestycja
icon_smile.gif
Dużo robisz tą metodą o której napisałaś wyżej, ułatwisz sobie pracę i jakby policzyć koszty, w tym również czas na szukanie w necie, to szybko okaże się, że jednorazowy wydatek był niewielki. Jestem ZA
icon_mrgreen.gif

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,577
113
Też uważam , że to będzie dobra inwestycja
icon_smile.gif
Dużo robisz tą metodą o której napisałaś wyżej, ułatwisz sobie pracę i jakby policzyć koszty, w tym również czas na szukanie w necie, to szybko okaże się, że jednorazowy wydatek był niewielki. Jestem ZA
icon_mrgreen.gif

Udało mi się sfotografować szablony z KDC, o które kiedyś prosiłaś. W rozmiarach zorientujesz się po długości kredek, są standardowe.
Ja jeszcze nie wykorzystywałam ich w tortowaniu ale myśle, że u Ciebie dawno znalazłyby zastosowanie
icon_smile.gif

Załączniki

• P1090682.JPG
    P1090682.JPG
    235.9 KB · Wyświetleń: 0
  • P1090681.JPG
    P1090681.JPG
    233.8 KB · Wyświetleń: 0

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,577
113
pozostałe...

Załączniki

• P1090678.JPG
    P1090678.JPG
    245 KB · Wyświetleń: 0
  • P1090679.JPG
    P1090679.JPG
    236.3 KB · Wyświetleń: 0

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,577
113
i ostatnie...

Załączniki

• P1090680.JPG
    P1090680.JPG
    236.5 KB · Wyświetleń: 0

rastagatka

Member
Paź 6, 2009
363
0
0
Dzięki dziewczyny, zawsze dobrze wysłuchać rady "koleżanek" (chyba mogę tak powiedzieć?
gruebel_2.gif
), bo samemu można czasem podjąć pochopną decyzję, a potem się żałuje bo sprzęt nieprzydatny. Ale muszę wam powiedzieć, ze kupiłam też zestaw o którym pisałyście niedawno, i jestem z niego bardzo zadowolona, niedługo przeprowadzę próbę generalną
banana.gif
hura, aha a chodzi mi o ten zestaw.
Dzięki wielkie

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,577
113
rastagatka @ 9 Jan 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1072891Dzięki dziewczyny, zawsze dobrze wysłuchać rady "koleżanek" (chyba mogę tak powiedzieć?
gruebel_2.gif
), bo samemu można czasem podjąć pochopną decyzję, a potem się żałuje bo sprzęt nieprzydatny. Ale muszę wam powiedzieć, ze kupiłam też zestaw o którym pisałyście niedawno, i jestem z niego bardzo zadowolona, niedługo przeprowadzę próbę generalną
banana.gif
hura, aha a chodzi mi o ten zestaw.
Dzięki wielkie
A patrzyłaś, czy pasują literki do linijki w którą się je włada ?

rastagatka

Member
Paź 6, 2009
363
0
0
Patrzyłam, już porozcinałam sobie literki i nie pasują, bo linijka jest za szeroka, ale kompletnie mi to nie przeszkadza
icon_mrgreen.gif
Czasem pisałam na torcie odręcznie bez żadnych linii pomocniczych i wychodziło prosto, więc myślę, że sobie poradzę
zwinker2.gif

O kurcze dopiero teraz zauważyłam twoje szablony H-elen już mam na nie chrapkę, masz rację, ze by mi się przydały do robienia ozdób. I chyba są o wiele tańsze niż projektor, prawda?

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,577
113
rastagatka @ 9 Jan 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1072923Patrzyłam, już porozcinałam sobie literki i nie pasują, bo linijka jest za szeroka, ale kompletnie mi to nie przeszkadza
icon_mrgreen.gif
Czasem pisałam na torcie odręcznie bez żadnych linii pomocniczych i wychodziło prosto, więc myślę, że sobie poradzę
zwinker2.gif

O kurcze dopiero teraz zauważyłam twoje szablony H-elen już mam na nie chrapkę, masz rację, ze by mi się przydały do robienia ozdób. I chyba są o wiele tańsze niż projektor, prawda?
Zestaw kosztował 29.99 zł. o tutaj: http://www.kdc.pl/zestaw-artystyczny_p10416881.html

Co do tej felernej linijki z zestawu, to jest na nią sposób... Zanurz na chwilkę we wrzątku i lekko dociskaj na potrzebną szerokość i już
icon_smile.gif
Linijka znacznie ułatwia a raczej przyspiesza pisanie

rastagatka

Member
Paź 6, 2009
363
0
0
No to teraz to mam mętlik w głowie, bo 20 zł, (włąściwie mniej, bo dochodzą koszty przesyłki) to niewielka różnica, tym bardziej, że w projektorze można ustawić sobie wielkość wzorów, a tutaj muszą być zawsze jednakowe
gruebel_2.gif
Muszę się z tym przespać.
A z linijką myślę, że ty już swoją dopasowałaś, i wiesz co mówisz, więc moja też wyląduje we wrzątku
fiesgrins.gif
Dzięki za pomysł

rastagatka

Member
Paź 6, 2009
363
0
0
Jeśli kogoś interesuje ten sposób robienia dekoracji, który ostatnio pokazałam, to tutaj znalazłam pomysł na rybki.
Ale wstawiam parę linków, które bardzo się przydają do robienia wycinanek z masy cukrowej
icon_wink.gif

1,
2,
3,
4,
5,
6,
Już mi się kilka podoba i myślę, że wykorzystam je na pewno przy robieniu następnych tortów

sabinal

Member
Lip 6, 2007
730
0
0
Rastagatko, projektor i twój sposób jego zastosowania - pierwsza klasa.
Wogóle wasza pomysłowość wprawia człeka w osłupienie.
pinggrins.gif
Gdyby nie WY to myślałabym ile to trzeba wydać żeby tworzyć takie cuda.

iza-gr

Member
Sie 26, 2009
213
0
0
Dostałam odpowiedź od sprzedawcy naszych przydasiów krzych.lublin wznawia sprzedaż od 20 stycznia - gdyby ktoś potrzebował
icon_smile.gif

Status
Ten wątek został zamknięty.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy