Masy plastyczne do stylu angielskiego oraz wykrawaczki

Status
Ten wątek został zamknięty.

Duszka20

Member
Kwi 27, 2010
280
0
0
waszkamaszka @ 1 Feb 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1084550JAK SIĘ NIE ROZLECI TO BEDZIE NA SZCZYCIE
cry_1.gif
ważka oczywiście super, ale mnie się też spodobała podstawka;-) gdzie taką kupiłaś? rewelacyjnie nadaje się pod kwadratowe i fikuśne torty
icon_lol.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

chachu

Member
Paź 24, 2008
772
0
0
olo2009 @ 1 Feb 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1084536Jejku 5 mm to wydaje mi się taka gruba masa ale rozumie żeby zrobić takie pikowania to musi być tak grubość zachowana. A ja to robicie z innymi tortami na jaką grubość rozwałkujecie, bo ja np. jak robie auta to przeważnie mi sie robią dziurki przy oknach, tam gdzie są jakieś wgłębienia, może za grubą masę mam, ale napewnio nie ma 5 mm tylko mniej. Nie wiem co robie źle, nie ma tortu gdzie by mi się gdzieś nie przerwało, a później muszę myśleć jak tu zakleić.
Wiesz co te 5mm to max. Ja nigdy tak grubo nie wałkuję, robiłam pikowania i było ok. bo przecie nie chodzi o to żeby to przeorać
icon_mrgreen.gif

Ale tak jak już kiedyś pisałam ze używam gotowych mas i nie wiem jak wasze się zachowują

Monsai-- nie mam miary, tak na łoko mieszam żeby dość rzadkie było i ładnie się pędzelkiem smarowało. a i te wykałaczki mnie irytują ciężko toto w palcach utrzymać, wolę małą kulkę.

No to Waszka nam poleci w weekend?!
cheers.gif
 

waszkamaszka

Member
Gru 21, 2010
362
0
0
chachu @ 1 Feb 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1084571Wiesz co te 5mm to max. Ja nigdy tak grubo nie wałkuję, robiłam pikowania i było ok. bo przecie nie chodzi o to żeby to przeorać
icon_mrgreen.gif

Ale tak jak już kiedyś pisałam ze używam gotowych mas i nie wiem jak wasze się zachowują

Monsai-- nie mam miary, tak na łoko mieszam żeby dość rzadkie było i ładnie się pędzelkiem smarowało. a i te wykałaczki mnie irytują ciężko toto w palcach utrzymać, wolę małą kulkę.

No to Waszka nam poleci w weekend?!
cheers.gif
Ha ha ale mnie rozbawiłaś
rofl.gif
oj polecę! właśnie babcia jedzie do mnie z orzechami do ciasta ha! jeszcze nie czas na działeczkę więc nałuskała mi orzeszków
icon_smile.gif
będzie pyszotka ale jaki krem zrobić poradźcie
icon_rolleyes.gif
siakaś takaś jestem niezdecydowana
 

kazeno

Member
Cze 15, 2009
400
0
0
no chyba najlepiej by bylo na 1 stronie jakos w pierwszym poscie dac te linki wszystki co sie nazbieraly.. ale nie wiem czy to kazdy moze zrobic czy tylko osoba ktora ten temat zaczela bo tez jestem zielona w tym.. ale wystaczy chyba dac zmien post i dokleic
icon_razz.gif


waszka.. super wazka na kwiatuszku!!!
 

waszkamaszka

Member
Gru 21, 2010
362
0
0
sionia @ 1 Feb 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1084579Warto przeczytać http://wyborcza.biz/Firma/1,101618,9034663...ara_strefa.html
Wow! ostre! ale dotyczy tylko WYTWÓRNI sprzedających do sklepów! takie tam podpiekanie dla znajomych nie może być karalne gdyz odbierałoby to nam nasze prawa obywatelskie dotyczace np. wolnosci wyboru,jeśli mam ochotę skonsumować torta którejś cinki nikt nie ma prawa mi tego zabronić! O!!!!
 

Duszka20

Member
Kwi 27, 2010
280
0
0
dokładnie
a co do warunków wypiekania... to nawet nie powinni poruszać tego tematu. My w domach mamy często lepsze warunki niż oni w tych swoich "sterylnych" i niby ciągle kontrolowanych przez sanepid piekarnio-cukierniach
 

Monsai

Member
Lut 1, 2008
4,932
1
0
chachu @ 1 Feb 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1084571Monsai-- nie mam miary, tak na łoko mieszam żeby dość rzadkie było i ładnie się pędzelkiem smarowało. a i te wykałaczki mnie irytują ciężko toto w palcach utrzymać, wolę małą kulkę.
ale, że robisz ten sam efekt kulka co wykałaczką? że niby tak samo wychodzi? brakuje mi dzisiaj wyobraźni przez gorączkę
gruebel_2.gif
 

Pieguss

Member
Lis 24, 2010
227
0
0
Chachu zaraz skaczę na bloga pooglądam
icon_smile.gif

5mm to faktycznie chyba będzie za grubo, tymbardziej, ze do tych różyczek bardzo cienko wałkuję ...

Taki spis linków przydałby się oj przydał
icon_smile.gif


Dziewczyny dzisiaj mi przyszła paczka z tortowni, wykrawaczki moylki sztuk 3
icon_razz.gif
, listek róży, malutka stokrotka i wałek mały
icon_smile.gif
- wiecie co ? już się nie mogę doczekać wieczoru
icon_razz.gif
, dzieciaki pójdą spać i rozłożę swoje zbawki
icon_smile.gif


Waszka ładniutka ta ważka, ładniutka
icon_smile.gif


Chachu weszlam już na Twego bloga, mogę podpytać czym robisz takie kropelki na płatkach róż, czy to cukier puder rozpuszczony z wodą??
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

chachu

Member
Paź 24, 2008
772
0
0
Monsai @ 1 Feb 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1084628ale, że robisz ten sam efekt kulka co wykałaczką? że niby tak samo wychodzi? brakuje mi dzisiaj wyobraźni przez gorączkę
gruebel_2.gif
No faluje się
icon_mrgreen.gif
To zależy jaki np. kwiatek robisz ja próbowałam w takich jak gożdziki, i właśnie targało mi się i z paluchów mi wylatywało. One jak robia to kładą sobie platek na brzegu gąbki , to pewnie kwestia wprawy. ale że ja w gorącej wodzie kąpana to kulka jadę. Róż nie próbowałam a musze bo podobaja mi się tylko nigdy nie chce mi sie tyle płatków robić żeby ta róża taka grubiutka wyszła, taka z innej odmiany
icon_mrgreen.gif

Jest jeszcze kwestia czego one używają bo ja mam masę z dodatkiem TyloPowder, może flower paste inaczej się zachowuje i stad ta różnica
gruebel_2.gif


Co do tego artykułu to sprawa dosyć sporna , zależy po której stronie się jest. Wiecie jak ktos jest wredny i szuka dziury w całym to zawsze cos znajdzie. A nie ma co ukrywać, że my takie domatorki faktycznie jesteśmy konkurencyjne i bardziej chyba oni się o kasę boją.
Ostatnio czytałam na Tortolandii na ten temat i kobita miała rację że kiedy robimy dla swoich bliskich to jest spoko ale niech nasz tort trafi na wesele gdzie jest masa ludzi i niech od nas zamówią tort a od innej pani zamówią kotlety i wystarczy że tamta pani łap nie umyje. No i mamy kłopot bo jak się potem wytłumaczyć że nasze łapy sterylne były?? A ludzie sie pochorują?
Tylko żeby to wszystko takie proste było!! Ja tutaj jestem już bliżej niż dalej podjęcia tej decyzji ale boję się ... wszystkiego. Tutaj mimo wszystko inaczej to wyglada, jeżeli jest się na zasiłku i postanowi się otworzyc własną firmę to przez 1,5 roku dostaje się zasiłek i pracuje na swoim i przed upływem tego czasu trzeba zdecydować czy jest sie w stanie utrzymac czy się interes zwija. No ale pomijam fakt że mimo wszystko obcokrajowcy wiadomo zawsze maja trochę trudniej.
Jo_anno-- informuj o swoich poczynaniach
icon_mrgreen.gif
bądz moim kopniakiem. Zebym miała chociaż kogos kto by mi pomógł w tym temacie to bym poszła na całość. A tak to się ciągle waham , bo jezyk, bo dzieci, bo kasa itd.

Pieguss-- krople to piping gel z Tortowni , jest strasznie wydajny. Ale mozna by spróbować z gęstą żelatyną i może z płynna glukozą
gruebel_2.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

martyna22a

Member
Lut 9, 2009
803
0
0
Chachu a nie musisz zatrudnic cukiernika jesli chcesz otworzyc swoja dzialalnosc bo cos mi sie wydaje ze tak
 

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,577
113
chachu @ 1 Feb 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1084650Zebym miała chociaż kogos kto by mi pomógł w tym temacie to bym poszła na całość. A tak to się ciągle waham , bo jezyk, bo dzieci, bo kasa itd.
chachu, młoda, piękna i utalentowana Kobieto, to jest Twój najlepszy czas, Twoje pięć minut!!! Masz juz jako taką (czytaj: znakomitą) praktykę, robisz cudne rzeczy, masz zaplecze krytykujących (czyli nas). Jakby tak spojrzeć obiektywnie na Twoje zdolności i umiejętności, to bijesz na głowę wielu zawodowych cukierników. A, że dzieci małe? Wiele z nas pracowało mając małe dzieci - na zdrowie im wyjdzie jak bedą musiały pomagać i być bardziej samodzielnymi (zapewniam Cię, że w życiu to bardzo procentuje). A, że nie znasz języka? Znasz na tyle aby się porozumieć. Pracując i mając kontakty będziesz zmuszona dużo mówić i w sposób naturalny zdobędziesz umiejętnośc płynnego mówienia.
Masz zapwewnioną pomoc finansową na start. Jeżeli nie wyjdzie, to nie koniec świata ale jak nie doświadczysz i nie spróbujesz to nie bedziesz wiedziała. Jak mówi przysłowie, kto nie ryzykuje, nie siedzi w kozie
icon_biggrin.gif

Czy masz jeszcze jakieś wątpliwości i obawy, które powinnam rozwiać? :
krzymam kciuki, bo wierzę, że Ci się uda. A jak już bedziesz sławna, bogata i rozchwytywana przez wszystkie media, to nie zapomnij o autografie dla mnie
icon_biggrin.gif
 

ania-magda

Member
Gru 30, 2009
347
0
0
A ja chyba ostatnio za dużo na Facebook'u siedzę, jeśli wiecie, o czym mówię, i zaczęłam szukać przycisku "Lubię to!", hehe...
icon_lol.gif
W każdym razie zgadzam się w 100% z tym, co napisała h-elen. Klientów już masz, więc jeśli otworzysz jakąś kawiarenkę czy coś w tym stylu, to będzie ich z całą pewnością jeszcze więcej
icon_wink.gif
I poproszę również o autograf!
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

iza-gr

Member
Sie 26, 2009
213
0
0
chachu @ 1 Feb 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1084650Pieguss-- krople to piping gel z Tortowni , jest strasznie wydajny. Ale mozna by spróbować z gęstą żelatyną i może z płynna glukozą
gruebel_2.gif
No niestety gęsta żelatyna po stwardnieniu robi się żółtawa i wygląda jak kropla ale ze ścieku (próbowałam tą sypką, nie wiem jak zachowuje się w płatkach)

chachu, kto, jeśli nie ty?
knuddelz.gif
daumen.gif
 

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
chachu @ 1 Feb 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1084650:

Co do tego artykułu to sprawa dosyć sporna , zależy po której stronie się jest. Wiecie jak ktos jest wredny i szuka dziury w całym to zawsze cos znajdzie. A nie ma co ukrywać, że my takie domatorki faktycznie jesteśmy konkurencyjne i bardziej chyba oni się o kasę boją.
Ostatnio czytałam na Tortolandii na ten temat i kobita miała rację że kiedy robimy dla swoich bliskich to jest spoko ale niech nasz tort trafi na wesele gdzie jest masa ludzi i niech od nas zamówią tort a od innej pani zamówią kotlety i wystarczy że tamta pani łap nie umyje. No i mamy kłopot bo jak się potem wytłumaczyć że nasze łapy sterylne były?? A ludzie sie pochorują?
Tylko żeby to wszystko takie proste było!! Ja tutaj jestem już bliżej niż dalej podjęcia tej decyzji ale boję się ... wszystkiego. Tutaj mimo wszystko inaczej to wyglada, jeżeli jest się na zasiłku i postanowi się otworzyc własną firmę to przez 1,5 roku dostaje się zasiłek i pracuje na swoim i przed upływem tego czasu trzeba zdecydować czy jest sie w stanie utrzymac czy się interes zwija. No ale pomijam fakt że mimo wszystko obcokrajowcy wiadomo zawsze maja trochę trudniej.
Jo_anno-- informuj o swoich poczynaniach
icon_mrgreen.gif
bądz moim kopniakiem. Zebym miała chociaż kogos kto by mi pomógł w tym temacie to bym poszła na całość. A tak to się ciągle waham , bo jezyk, bo dzieci, bo kasa itd.

Pieguss-- krople to piping gel z Tortowni , jest strasznie wydajny. Ale mozna by spróbować z gęstą żelatyną i może z płynna glukozą
gruebel_2.gif
Chachu jeżeli robię tort komuś obcemu, pozostawiam próbki w wyparzonych słoiczkach, które są podpisane,trzymam 72 godziny w lodówce po tym czasie wyrzucam. Tak mówiły kiedyś przepisy w zakładach żywienia zbiorowego i teraz jest to takie moje prywatne zabezpieczenie
icon_mrgreen.gif
Gdyby coś, gdzieś, kiedyś się wydarzyło to oddam próbki do analizy i jestem pewna.
Pani kierownik w naszym sanepidzie dała mi stronki w necie do poczytania
gruebel_2.gif

Z jej wypowiedzi wynikało cóś takiego, że dopóki nie założę działalności to oni do mnie nic nie mają a każdego prywatną sprawą jest u kogo tort zamówi. Jeżeli ja robię komuś to znaczy że ta osoba się na to zgadza i jej to odpowiada. A w każdym jednym wypadku zatrucia pokarmowego sanepid powiadamia prokuraturę, która ma na celu wyjaśnienie czy nie było to zatrucie zamierzone, po czym postępowanie jest umarzane.
 

chachu

Member
Paź 24, 2008
772
0
0
Wiecie co, to jest niesamowite, nawet Was nie znam a tak skutecznie podnosicie na duchu. Nikt z moich tutejszych znajomych nawet słowa nie powie na temat tego co robię. Dlatego Wasze slowa naprawdę duuużo dla mnie znaczą
bussi.gif

H-elen-- nikt nie opisze tak jak ty. Mam tylko wątpliwości co do pięknej
rofl.gif
, i do Was jako zaplecza krytykujacych, jeszcze złego słowa nie przeczytałam. Na autograf oczywiście możecie liczyć aczkolwiek nie mam takiego parcia aby być sławną i rozchwytywaną. Chcę sobie spokojnie żyć i się realizować, oczywiście jestem gotowa na ciężką pracę
icon_mrgreen.gif

Jo_anno-- dzięki ci za info. to kolejny pszykład jak mało jeszcze wiem. To z tymi próbkami jest dużym uspokojeniem. Czyli z tego co pani mówiła to właściwie sanepid nic nie może , chyba może prędzej skarbówka się czepi?
... bo ty mądra kobieta jesteś
icon_mrgreen.gif
 

waszkamaszka

Member
Gru 21, 2010
362
0
0
Ja na Twoim miejscu nie zastanawiałabym się,chocby przez to że możesz przez 1.5 nie płacic podatków i jeszcze dostaniesz zasiłek! a u nas trzeba sobie jeszcze opłacic zus więc ile musimy zarobic miesięcznie aby nam starczyło na podatki zus pzu i opłaty? miałam przez 10 lat działalność przy np. dochodzie 4000 zostawało po opłatach ok 2000 wiesz ile trzeba upiec aby zarobić 4000zl? a gdzie barwniki i inne piepszoty
baa.gif
i do tego znajdź klientów! jeszcze w większym mieście! ale u mnie na pipidówie MASAKRA
 
Status
Ten wątek został zamknięty.
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy