Mazurek pomarańczowy

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,343
113
Starczy ...
icon_smile.gif

Nie musisz go jak drożdżowe robić na ostatnią chwilę.
icon_smile.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

MMMK3

Member
Mar 30, 2007
418
0
0
Ja też nie dałam wszystkiego - ale mogłam dac mniej skórki otartej
gruebel_2.gif
Wczoraj przetarłam wszystko przez sito i dodałam trochę brzoskwiń z puszki - super smak, ale goryczka nadal wyczuwalna - następnym razem zrobie bez skórek lub z ich minimalna ilością. Dzisiaj piekę spód - z krupczatki bo ją uwielbiam. Zawsze robie z niej kruche babeczki - rozpływaja się w ustach.
lecker.gif

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Na mazurkach sie nie znam, ale robiac dzem z pomaranczy nie daje wszystkich skorek. Trudno podac ilosci, ale np. 5 pomaranczy i skorki z 3 sztuk. Proporcje zaleza od goryczki skorek. Roznie to bywa.

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,343
113
Owszem, dużo zależy do pomarańczy, ale jeszcze więcej od indywidualnych upodobań. Jedni lubią masę nieco wytrawną, z wyczuwalną goryczką od albedo, inni - wyłacznie słodką jak ulepek. Zabierając się do pieczenia zawsze trzeba się najpierw zastanowić, czy rezultat spełni nasze oczekiwania. Smak kandyzowanych skórek pomarańczowych jest wszak powszechnie znany. I albo się go lubi, albo nie...
icon_smile.gif

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,189
2,743
113
MMMK3 @ 19 Mar 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=677497...ale goryczka nadal wyczuwalna - następnym razem zrobie bez skórek lub z ich minimalna ilością.
Joanna @ 19 Mar 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=677524Owszem, dużo zależy do pomarańczy, ale jeszcze więcej od indywidualnych upodobań.
A wg mnie jeszcze więcej zależy od tego na jakiej tarce ścierało się skórkę. Ta ścierałam bardzo drobnym microplanem i nie miałam ani odrobiny albedo w startej skórce. Zwykłą tarką nie da się tego zrobić tak dokładnie i stąd goryczka.

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Ścierając skórkę na zwykłej tarce do tarcia ziemniaków też można bez problemu zetrzeć i nie naruszyć albedo - wszystko zależy od siły nacisku i naszej uwagi, nie powinno się trzeć zbyt długo w jednym miejscu - ale na to trzeba uważać trąc na jakiejkolwiek tarce
icon_smile.gif

monika1207

Member
Wrz 17, 2007
109
0
0
Joanno napisałaś ze z podanych proporcji wychodzi ciasto na dużą blachę do mazurków. Ja chciałabym zrobić na małą tortownicę ok 26 cm, czy z połowy porcji starczy mi ciasta? Chciałabym się jeszcze dowiedzieć czy ciasto traci na smaku jeśli użyję mąki pszennej zamiast krupczatki? proszę o odpowiedź. Pozdrawiam

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,343
113
Ja zwykle piekę kruche z dwóch porcji i robię z niego spody do wielu różnych mazurków, ale wydaje mi się, że pół porcji na tortownicę z powodzeniem wystarczy.
icon_smile.gif

Polecam krupczatkę, bo dzięki niej kruche jest bardziej kruche.
icon_smile.gif
Jeśli nie masz do niej dostepu, możesz część mąki zastapić semoliną. Ja w tym roku robiłam mączny mix - krupczatka, semolina i mąka pszenna chlebowa.
icon_smile.gif

monika1207

Member
Wrz 17, 2007
109
0
0
Właśnie zrobiłam masę, dałam 5 pomarańczy (bo malutkie były
icon_biggrin.gif
) , 2 cytryny oraz otartą skórkę z 3 pomarańczy i 2 cytryn:) Bardzo dobra masa wyszła chociaż wydaje mi się trochę za gorzka.. Jutro będę piekła blat mazurka, a całość połączę w sobotę.

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,343
113
Owieczko, cudo.
freu.gif

Dekoracje zapiekalaś z mazurkiem czy układałaś upieczone na cieście?

owieczka

Active member
Wrz 17, 2004
1,444
25
48
Joanno, na jednej polce piekarnika pieklam spod, a na drugiej na papierze powycinane listki....z powodu braku krupczatki oraz jakiejs chwilowej niecheci do pozyskania zoltek gotowanych ciasto robilam wg przepisu jobi bodajze....masy nie zapiekalam. Wlalam ja na wystudzony spód - masa jest rewelacyjna, został mi jej mały sloiczek- bedzie swietna jak ktos juz to wspomnial tutaj jako dodatek do nalesnikow.

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,343
113
Dzięki za odpowiedź.
icon_smile.gif

Cieszę się, że masa przypadła Ci do gustu.
Ciekawe, czy posmakuje też Twojemu dziecku, bo o ile pamietam, nie przepada za smakiem pomarańczy.
icon_smile.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy