Mazurek pomarańczowy

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,343
113
Shinju @ 6 Apr 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=482122Ja właśnie wałkuję ciasto i będę wrzucać do piekarnika mazurki
icon_smile.gif
chyba dosyć grube mi te kawałki w masie pomarańczowej wyszły... zastanawiam się czy tego nie podmiksować i nie dodać jeszcze cukru...
Spróbuj, posmakuj. Jak masa wyda Ci się zbyt gorzka, część białych kawałków usuń. Miksowania nie radzę, bo masa się bardzo napowietrzy i będzie pryskać przy smażeniu.
hazo @ 6 Apr 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=482124Joanno, a jak przygotować foremki do tarteletek (takie z czarnej blachy)? Chcę w nich upiec spody i nie wiem, czy czymś je smarować i wysypywać?
Niczym ich nie smarować i nie wysypywać. Ciasto kruche jest tak tłuste, że nie ma takiej potrzeby. Odklei się bez problemu.
Jeśli ciasto długo przebywa w lodówce i jest bardzo twarde, można je ścierać do foremek na tarce. Bardzo się je łatwo wtedy ugniata i formuje.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,189
2,743
113
Tak myślałam, ale wolałam się upewnić, bo to będzie ich "pierwszy raz".
anbetung.gif

Shinju

Member
Lis 26, 2006
9,694
12
38
Joanna @ 6 Apr 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=482130Spróbuj, posmakuj. Jak masa wyda Ci się zbyt gorzka, część białych kawałków usuń. Miksowania nie radzę, bo masa się bardzo napowietrzy i będzie pryskać przy smażeniu.
No właśnie o to chodzi, że jak nie ma tych kawałków to jest słodziutko... ale jak trafi się kawałek z tą białą częścią od pomarańczy to jest trochę gorzkie...

Czyli miksować nie będę...

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,343
113

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,343
113
Paulinko, Hazo - przepiękne te Wasze mazurki! Wyglądają, jak by były zrobione z bursztynu!
icon_smile.gif

Mam nadzieję, że będą Wam smakować....
icon_smile.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Shinju

Member
Lis 26, 2006
9,694
12
38
Jak obejrzałam zdjęcia mazurków Paulinki, umieszczone w Niebie... to opadła mi szczęka... ja tak w życiu nie ozdobię mazurka... ehhh... no w każdym razie upiekłam dwa mazurki pomarańczowe... i są to moje pierwsze mazurki w życiu... Nie wyglądają wizualnie tak ładnie jak bym chciała... ale cóż... najważniejsze, że są:

Załączniki

• DSCN7485.JPG
    DSCN7485.JPG
    375 KB · Wyświetleń: 0
  • DSCN7491.JPG
    DSCN7491.JPG
    416.4 KB · Wyświetleń: 0

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,343
113
Shinju - są śliczne!
mniam.gif

A najważniejsze, że samodzielnie zrobione i duuuuużo pyszniejsze niż z najlepszej cukierni!
icon_smile.gif

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,343
113
Moje dziecko stwierdziło, że mazurek ma wyglądać dokładnie tak, jak w tamtym roku, czym mi znacznie ułatwiło życie....
icon_wink.gif
Nie musiałam wysilać wyobraźni....
icon_smile.gif

mazurek_pomara_czowyII.jpg
Bogaciej zdobione były miniaturki, ale już pojechały do obdarowywanych...
icon_smile.gif

Załączniki

• mazurek_pomara_czowyII.jpg
    mazurek_pomara_czowyII.jpg
    50.3 KB · Wyświetleń: 3

elkunia

Member
Mar 20, 2006
209
0
0
Joanno dziękuję za przepis
anbetung.gif
, kiedys dawno temu moja mama piekła taki mazurek potem poszedł w zapomnienie dzięki tobie znów go upiekłam wyszedł pyszny

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,343
113
Elkuniu, cieszę się bardzo, że dzięki mnie przypomniałaś sobie smak z dzieciństwa. Ja też go poznałam w rodzinnym domu..
icon_smile.gif

To bardzo stary, ale bardzo dobry przepis, więc warto, by go popularyzować w ramach polskiej tradycji wielkanocnej.
icon_smile.gif

Doruśka

Member
Mar 28, 2006
5,233
0
36
mazurek palce lizać , mniam, tylko ja dodałam więcej cukru, bo mi się mało słodki wydawał ;) wielkie cytryny miałam.

szara_mycha

Member
Wrz 18, 2005
64
0
0
Joanno,
po mazurku pozostało już tylko wspomnienie... cudny był, orzeźwiający i nie za słodki, wreszcie mogłam się nacieszyć mazurkiem ;)
Dobrze, że zrobiłam więcej masy, wiec mam jej jeszcze trzy musztardówki i będę mogła częściej przywoływać ten smak.
Dziekuję Ci Joanno, pewnie gdyby nie Ty nigdy bym nie przełamała kajmakowego dyktatu mazurkowego w domu
cvety.gif

wielaknocneciasta4yz5.jpg

mój taki skromy i niezdobny wyszedł.

Aelzbieta

Member
Gru 14, 2005
30
2
8
cvety.gif
cvety.gif
bussi.gif
Joasiu upiekłam mazurek z Twojego przepisu - pycha. Ciasto jest wspaniałe, pamiętam, że moja babcia też robiała kruche ciasta z gotowanych żółtek.
Konfitury pomaranczowej zrobiłam podwójną ilość, mam jeszcze słoik, mażliwe, że sprubuje w naleśnikach
anbetung.gif

Shinju

Member
Lis 26, 2006
9,694
12
38
Joanno... ogólnie wszyscy w moim domu są zachwyceni Twoim mazurkiem... nawet mój dziadek który jest dosyć sceptyczny i nigdy mazurków nie lubił brał sobie dokładki tego pomarańczowego mazurka... no pycha po prostu
icon_smile.gif
Już mam zapowiedziane, że za rok też mam go upiec
icon_smile.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy