- Lis 28, 2005
- 33,924
- 6,343
- 113
Shinju @ 6 Apr 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=482122Ja właśnie wałkuję ciasto i będę wrzucać do piekarnika mazurkichyba dosyć grube mi te kawałki w masie pomarańczowej wyszły... zastanawiam się czy tego nie podmiksować i nie dodać jeszcze cukru...
Spróbuj, posmakuj. Jak masa wyda Ci się zbyt gorzka, część białych kawałków usuń. Miksowania nie radzę, bo masa się bardzo napowietrzy i będzie pryskać przy smażeniu.
hazo @ 6 Apr 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=482124Joanno, a jak przygotować foremki do tarteletek (takie z czarnej blachy)? Chcę w nich upiec spody i nie wiem, czy czymś je smarować i wysypywać?Niczym ich nie smarować i nie wysypywać. Ciasto kruche jest tak tłuste, że nie ma takiej potrzeby. Odklei się bez problemu.
Jeśli ciasto długo przebywa w lodówce i jest bardzo twarde, można je ścierać do foremek na tarce. Bardzo się je łatwo wtedy ugniata i formuje.
Ostatnią edycję dokonał moderator: