Mięciutki chleb z cebulką i makiem (maszyna)

Agatka

Member
Sie 28, 2006
3,106
0
0
właśnie siedzi w maszynie
dodałam podsmażony boczek i szczypirek od cebulki i pół cebuli zwykłej, poza tym 2 łyżki zakwasu, robię bez maku bo mąż nie przepada

Ciasto bardzo fajne, miękkie, nie mogę się doczekać rezultatu
icon_smile.gif

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0

Pimpek

Member
Lis 30, 2005
1,641
0
0
Jaki pyszny ten chlebek! Właśnie jem jeszcze ciepły
icon_lol.gif
i nawet mi nie opadł w maszynie!
Polecam wszystkim
(dosypałam jeszcze troszkę ziół prowansalskich, mniamć)

Alutka

Member
Lut 28, 2007
738
0
0
A ja przez pomylke zrobilam z tego przepisu mini cebularze w formie muffinkowej.Najlepsze jest to ze goscie wzieli przepis bo tak im smakowało
rofl.gif
Po prostu przepisałam przepis a nie zaznaczylam ze chodzi o chleb, wczoraj wyciaglam kartke spojrzalam na skladniki i zrobilam cebularze i tak juz zostawie. Dziekuje bardzo!!!

daglo

Member
Sty 1, 2008
450
0
0
Wlasnie nastawilam maszyne z tym chlebkiem ktory zapowiada sie pysznie. Musialam jednak dodac nieco wiecej wody niz jest w przepisie - ok 300 ml i drozdzy dalam paczuszke 7 gr. Fotki zalacze jutro po sniadaniowej konsumpcji
icon_mrgreen.gif

daglo

Member
Sty 1, 2008
450
0
0
A oto on:
PICT0006.JPG
PICT0009.JPG
Jest pyszny i chce sie go jesc z samym maslem!
mniam.gif

Jest tylko troche za slony jak dla mnie i nastepnym razem dodam mniej soli i cukru.
Dzieki za super przepis!
anbetung.gif

Załączniki

• PICT0006.JPG
    PICT0006.JPG
    1,022 KB · Wyświetleń: 2
  • PICT0009.JPG
    PICT0009.JPG
    1 MB · Wyświetleń: 2

sywla

Member
Sty 3, 2008
481
0
0
Daglo smacznie wygląda ten chlebek
lecker.gif
, kiedy ja taki upiekę?? Ale dobrze wiedziec o nadmiarze ilości soli w przepisie, bo sama nie lubie słonych potraw.

mysz

Member
Cze 11, 2006
19,624
0
0
chlebek pycha. mi niestety wychodził tak mały że czasami nawet nie zajmował swoją chlebową "osobą" całej foremki od maszyny.
wczoraj zrobiłam z większej ilości i jest super, wyrósł ślicznie

360 wody
pół łyzeczki cukru
1,5 łyżeczi soli
łyżka masła
550 mąki 650
1,5 łyżeczki świeżych drożdzy
cebulka i mak na oko

nastawiłam chleb i poszłam spać. zasypiając przypomniałam sobie że drożdzy nie dałam. dodałam i włączyłam maszynę od nowa

dinowelwet

Member
Paź 23, 2008
61
0
0
wczoraj upieklam go w piekarniku.Wyszedl przecudowny z chrupiaca skorka i mieciutkim srodkiem.O dziwo nie opadł:)bo mi chleby przewaznie opadaja.Dodałam taka prażoną cebulkę.Mąz zjadł 3/4 bochenka z samym masłem.Naprawdę polecam.
lecker.gif

Ewusiek

Member
Lut 18, 2007
3,488
0
0
Olasz
icon_biggrin.gif
, miałam przejścia z pieczeniem, bo jak ostatnia sierota wstawiłam chlebek do piekarnika nastawionego na 200 stopni i czekałam zadowolona (okazało się potem ,że owszem był ustawiony ale tylko na grzanie z góry
icon_redface.gif
, mam juz znaczki powycierane na pokrętle)
zorientowałam się po wyjęciu chlebka , gdy nastawiałam na wyższą do pieczenia innego (piekarnik nie chciał mi się dalej rozgrzać , już myślałam ,że i kuchenka mi pada). W końcu dopiekałam go jeszcze raz.
Ale wyszedł smaczny ,już go prawie nie ma, a goście wczorajsi zjedli świeżutki , jeszcze ciepły , i ten i drugi (wiejski - przepis z mojej maszyny). Zaraz muszę kolejny piec, bo chleba prawie nie mam w domu.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy