Miodowy pelnoziarnisto-pszenny chleb

izunia2007

Member
Cze 4, 2008
1,294
0
0
Ten chleb mnie poprostu zachwycil
icon_smile.gif

Juz bardzo dawno temu nie jadlam tak pysznego wypieku na drozdzach.
Przepis pochodzi z rosyjskiej stronki: www.mariana-aga.livejournal.com
Polecam goraco !

Skladniki na 2 foremki keksowe:

* 3 cups chlebowej maki (1 cup=230 ml)
* 3 cups pelnoziarnistej pszennej maki
* 2 op. suszonych drozdzy
* 1 lyzka soli
* 1 i 1/4 cup cieplej wody
* 1 cup cieplego mleka
* 1/3 cup miodu (ja dalam 1/4 cup bo mi braklo)
* 1/4 cup miekkiego masla (4 lyzki)

Do duzej miski wlac wode,wsypac drozdze,zamieszac i pozostawic na 15 minut.Po tym czasie dodac wszystkie pozostale skladniki i zarobic.Ja wsadzilam wszystko do mojej maszyny i wlaczylam tylko na zagniatanie.Ciasto nalezy pozostawic na 1 godzine do wyrosniecia.Gdy conajmniej podwoi objetosc podzielic na 4 rowne czesci i uformowac kulki.Do kazdej foremki wlozyc po dwie.Przykryc i odstawic do wyrosniecia na okolo 45 minut.Przepis mowi aby przed pieczeniem posmarowac maslem,ale ja posmarowalam jajkiem i posypalam jedno ciasto sezamem a drugie makiem.Piec nalezy w 190'C przez 45 minut.Moim chlebkom starczylo 35 minut,ale po tym czasie wylaczylam calkiem piekarnik i przetrzymalam je tam jeszcze 10 minut.

p1070280ov4.jpg
p1070283jb5.jpg

p1070286kt2.jpg
p1070300ng9.jpg

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Hmm, tak patrzę, i wygląda na to że mam wszystko na ten chleb.... a wygląda jakby chciał żebym go upiekła...

izunia2007

Member
Cze 4, 2008
1,294
0
0
duende @ 15 Dec 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=790291Iza, piekłaś w tych szklanych foremkach? Nie przywarły? Smarowałaś czymś foremki?
Cudnie wyglądają te chlebki.
Zawsze je smaruje takim tluszczem w sprayu bo tak mi wygodnie,ale tak samo dobry jest kazdy inny np.zwykla oliwa,maslo,margaryna czy smalec.Bardzo lubie te szklane foremki bo widze cale ciasto.A po upieczeniu chlebki doslownie same wyskakuja.

duende

Member
Cze 25, 2008
3,857
0
0
no to mam relację
icon_smile.gif

ciasto przygotowałam wczoraj, ale upiec już nie zdążyłam, zrobiło się bardzo późno, więc chlebki przykryte folią powędrowały na górną półkę lodówki i zostały upieczone dopiero dziś, przed chwilą, czyli po 21 godzinach.

dsc03363lp6.jpg

Moje kulki nie wyszły tak okrąglutkie i idealne, jak Twoje
icon_sad.gif

Za to w smaku cu-dow-ne
lecker.gif
. Ni to słone, ni to słodkie, pasują zarówno do dżemu i do pasztetu, idealne dla mnie, a i Mąż mówi, że pycha
icon_smile.gif

W środku mięciutkie, rozpływają się w ustach,a skórka przechodzi testy chrupkości śpiewająco, brzmi pod naciskiem palca jak w najlepszej piekarni!

dsc03364te9.jpg

Dziękuję Ci za ten przepis,
bussi.gif
i za sposób pieczenia w takich foremkach
anbetung.gif
anbetung.gif
anbetung.gif

olde

Member
Maj 28, 2009
25
0
0
Izuniu dziękuję za pyszny przepis.
Moje chlebki nie wyszły takie okrąglutkie jak twoje.
Ale ich smak jest niebiański
icon_razz.gif

Załączniki

• P1000412.JPG
    P1000412.JPG
    3.5 MB · Wyświetleń: 0
  • P1000464.JPG
    P1000464.JPG
    2.3 MB · Wyświetleń: 0

Ciastkara

Member
Lut 2, 2009
340
0
0
Ja też upiekłam ten wspaniały chlebek.Dałam make chlebową Manitoba i pełnoziarnistą orkiszową.
Wyszedł cudny i pyszny!!!!!

Załączniki

• chlebek.jpg
    chlebek.jpg
    228.1 KB · Wyświetleń: 0

olde

Member
Maj 28, 2009
25
0
0
izunia2007 @ 3 Jun 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=861474Olde - chlebus sliczny tylko chyba za plaska foremka i dlatego niski wyszedl
icon_smile.gif

Ciastkara - piekny! a jak go pieklas? na blasze czy na kamieniu? bo cos mi sie widzi ze chyba nie w foremce?

Orelia - jesli bedziesz piekla w foremce to zrob ze zwyklej maki.Pewnie tez bedzie smaczny
icon_smile.gif
Dokładnie się z tobą zgadzam.
Ale w smaku i tak był przepyszny
icon_smile.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy