- Cze 4, 2008
- 1,294
- 0
- 0
Ten chleb mnie poprostu zachwycil
Juz bardzo dawno temu nie jadlam tak pysznego wypieku na drozdzach.
Przepis pochodzi z rosyjskiej stronki: www.mariana-aga.livejournal.com
Polecam goraco !
Skladniki na 2 foremki keksowe:
* 3 cups chlebowej maki (1 cup=230 ml)
* 3 cups pelnoziarnistej pszennej maki
* 2 op. suszonych drozdzy
* 1 lyzka soli
* 1 i 1/4 cup cieplej wody
* 1 cup cieplego mleka
* 1/3 cup miodu (ja dalam 1/4 cup bo mi braklo)
* 1/4 cup miekkiego masla (4 lyzki)
Do duzej miski wlac wode,wsypac drozdze,zamieszac i pozostawic na 15 minut.Po tym czasie dodac wszystkie pozostale skladniki i zarobic.Ja wsadzilam wszystko do mojej maszyny i wlaczylam tylko na zagniatanie.Ciasto nalezy pozostawic na 1 godzine do wyrosniecia.Gdy conajmniej podwoi objetosc podzielic na 4 rowne czesci i uformowac kulki.Do kazdej foremki wlozyc po dwie.Przykryc i odstawic do wyrosniecia na okolo 45 minut.Przepis mowi aby przed pieczeniem posmarowac maslem,ale ja posmarowalam jajkiem i posypalam jedno ciasto sezamem a drugie makiem.Piec nalezy w 190'C przez 45 minut.Moim chlebkom starczylo 35 minut,ale po tym czasie wylaczylam calkiem piekarnik i przetrzymalam je tam jeszcze 10 minut.

Juz bardzo dawno temu nie jadlam tak pysznego wypieku na drozdzach.
Przepis pochodzi z rosyjskiej stronki: www.mariana-aga.livejournal.com
Polecam goraco !
Skladniki na 2 foremki keksowe:
* 3 cups chlebowej maki (1 cup=230 ml)
* 3 cups pelnoziarnistej pszennej maki
* 2 op. suszonych drozdzy
* 1 lyzka soli
* 1 i 1/4 cup cieplej wody
* 1 cup cieplego mleka
* 1/3 cup miodu (ja dalam 1/4 cup bo mi braklo)
* 1/4 cup miekkiego masla (4 lyzki)
Do duzej miski wlac wode,wsypac drozdze,zamieszac i pozostawic na 15 minut.Po tym czasie dodac wszystkie pozostale skladniki i zarobic.Ja wsadzilam wszystko do mojej maszyny i wlaczylam tylko na zagniatanie.Ciasto nalezy pozostawic na 1 godzine do wyrosniecia.Gdy conajmniej podwoi objetosc podzielic na 4 rowne czesci i uformowac kulki.Do kazdej foremki wlozyc po dwie.Przykryc i odstawic do wyrosniecia na okolo 45 minut.Przepis mowi aby przed pieczeniem posmarowac maslem,ale ja posmarowalam jajkiem i posypalam jedno ciasto sezamem a drugie makiem.Piec nalezy w 190'C przez 45 minut.Moim chlebkom starczylo 35 minut,ale po tym czasie wylaczylam calkiem piekarnik i przetrzymalam je tam jeszcze 10 minut.