Miodowy tort

anni

Member
Wrz 1, 2009
284
0
0
ciasto:
* 200 g. cukru,
* 100 g. miodu,
* 1 łyżeczka sody
* 1 jajko,
* 150 g. masła abo margaryny
Wszystkie składniki razem wymieszać i doprowadzić do wrzenia, a potem wsypać łyżeczkę sody. Masa bardzo się spieni. Zdjąć z ognia i wymieszać z * 500 g. mąki (ciasto powinno być miękkie i plastyczne) Podzielić na 5 części i upiec cienkie placki przez ok. 5 - 7 minut
krem:
* 500-600 g. tłustej śmietany ubić z * 1 szklanką cukru pudru, dodać * 1 szklankę orzechów włoskich.Zostawić w pokojowej temperaturze na kilka godzin , potem wstawić do lodówki

IMG_5593.JPG
(rozmiar formy 28 cm w średnicy
śmietana 30% tłustej)
Bardzo dziękuję Krystynie za pomoc!

Załączniki

• IMG_5593.JPG
    IMG_5593.JPG
    246.8 KB · Wyświetleń: 15
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
To ciasto tak apetycznie wygląda, że normalnie język zaraz mi gdzieś ucieknie
mniam.gif
Mam tylko pytanie: czy nie potrzeba do tego ciasta sody lub innego spulchniacza?

anni

Member
Wrz 1, 2009
284
0
0
Кристина, простите,да, здесь нужно добавлять соду(я упустила) я напишу по русски-когда мёд, масло, яйцо довести до кипения, снять с огня, всыпать чайную ложку соды-масса будет сильно пенится

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Czyli łyżeczka do herbaty , tak jak do naszegp miodowego ciasta z kremem z kaszy manny

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
anni @ 15 Oct 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=900736Кристина, простите,да, здесь нужно добавлять соду(я упустила) я напишу по русски-когда мёд, масло, яйцо довести до кипения, снять с огня, всыпать чайную ложку соды-масса будет сильно пенится
Kiedy miód, masło i jajko, doprowadzimy do wrzenia, należy wsypać 1 łyżeczkę sody. Masa mocno się spieni.

Pozwoliłam sobie, napisać po polsku.

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Anni, trafilas w moje gusta tym ciastem, tortem miodowym - szybkie, piekne i niewatpliwie cudowne w smaku. Zrobie je w najblizszy weekend i sie dopisze
icon_biggrin.gif

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,781
4,839
113
Rób, Tatter, rób, a ja po Tobie na następny weekend, bo potrzebuję mieć jakieś dobre ciasto. Podpowiesz, jak wykończyłaś wierzch?
anbetung.gif
Może dać cukier waniliowy do śmietany, albo namoczyć orzechy w rumie?

anni

Member
Wrz 1, 2009
284
0
0
Myślę, można dodać wanilię, z wierzchu śmietana, orzechy, rozdrobnione pozostałości testu( potrzeć na tarce)
u mnie pozostał trochę testа od obrzezania placków
icon_rolleyes.gif

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,781
4,839
113
Rozumiem, Anni.
anbetung.gif
Ostatni placek posmarować z wierzchu ubitą śmietaną, posypać orzechami i okruchami ciasta.

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Anni, moje ciasto w lodowce. Jutro dorzuce zdjecia. Dziekuje za przepis
icon_biggrin.gif

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Ciasto jest wysmienite! Jak przewidywalam szybkie i proste w dodatku, wiec polecam. Lodowkowanie konieczne, min 24 godz, a nawet dluzej. Ciasto jest spore i slodkie (choc i tak zmniejszylam ilosc cukru i w ciescie i w bitej smietanie). Powiem wiecej nastepnym razem przeloze je smietana na zmiane z lemon curd. Anni - dziekuje!

Oto zdjecia:

Załączniki

• Layered_Honey_Cake.jpg
    Layered_Honey_Cake.jpg
    70.4 KB · Wyświetleń: 5
  • Layered_Honey_Cake2.jpg
    Layered_Honey_Cake2.jpg
    74.7 KB · Wyświetleń: 5

anni

Member
Wrz 1, 2009
284
0
0
Tatter
icon_smile.gif

Bardzo ładne foto! Dziękuje duże Wam!
cvety.gif
Bardzo rada że Wam przypodobał się tort.
(a do kremu można dodać rozdrobniony w maszynce do mięsa albo blenderze lemon -tak
robiła moja babcia)

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,781
4,839
113
Wczoraj został wydany na żer.
icon_mrgreen.gif
Ciasto pyszne, trzy dni leżakowało w lodówce i było jak krem.
lecker.gif

Zmniejszyłam ilość śmietanki do 500 g, zrobiłam lemon curd i przełożyłam nim co drugi placek. Musze powiedzieć, że ten dodatek przydaje ciastu wyrazistości, wprowadza dobry winny akcent i zapach. Jesli będę miała okazje powtórzyć produkcję, to tylko z tym dodatkiem.
Anni
bussi.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy