Młode ziemniaki z czosnkiem

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
.agatka. @ 1 Jul 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=995266Widzę, że jak i u mnie ze skórą.
handclasp.gif
Jak już jem młode to ze skóra.
Ja często stare też ze skórą jem
icon_redface.gif
(ale to z lenistwa, bo nie lubie obierać ziemniaków, dłonie się nieciekawe robia a rękawiczek mi się nie chce ubierać).
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,382
3,664
113
seniorka @ 1 Jul 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=995278Oczywiście ze skórką, przypieczoną na rumiano. Tylko czosnek wyłuskujemy ze skórki i jest wyborny. A'propos solenia, mnie się też przydarzyło raz zapomnieć.
W lecie stanowią żelazny punkt obiadowego repertuaru. Wszyscy je uwielbiamy i pilnujemy sprawiedliwego podziału czosnku.
Dodam, że zawsze solę dopiero na talerzu.
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Spes

Member
Kwi 20, 2010
349
0
0
Mam pytanie...
Ile ma byc oleju? Czy smazymy w głębokim tłuszczu (jak pączki) czy raczej tak jak np.schab?
gruebel_2.gif
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,347
1,424
113

jaxja

Moderator
Maj 26, 2006
3,521
0
0
Smaczne, jednak nie zachwyciłam się aż tak bardzo. Może dlatego, że było tak wiele zachwytów i nastawiałam się na super smakowitość
icon_smile.gif
Bardzo wygodne przez fakt, że się ich nie obiera, mnie jednak w jedzeniu odrobinkę to przeszkadzało. Następnym razem zeskrobę skórkę.

IMG_8007.jpg
 

Załączniki

  • IMG_8007.jpg
    IMG_8007.jpg
    71.4 KB · Wyświetleń: 6

Iskierka123

Member
Sty 14, 2010
101
0
0
Moje były obierane bo kupione były kilka dni wcześniej. Trochę dłubaniny było przy obieraniu, ale w smaku IMHO bardzo dobre. Świetnie komponowały się z pieczonym żeberkiem, może dlatego
icon_smile.gif
 

moni20

Member
Lis 18, 2007
3,319
1
0
Ja nie wiem Seniorko czy juz pisalam, wydaje mi sie. ze jeszcze nie. One sa nieziemskie, ten czosnek wogole nie smakuje juz smierdzaco czosnkowo tylko jest oblednie smaczny. Te ziemnaki sa wspaniale pyszne i bede je jesc na okraglo
icon_smile.gif
 

iza-gr

Member
Sie 26, 2009
213
0
0
no cóż, a mnie się średnio udały. W smaku dobre, ale wszystko przywarło do dna i zrobiła się ciapa (pomimo potrząsania rądlem i zwykle nieprzywieralnego dna...)
gruebel_2.gif
 

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
iza-gr @ 12 Aug 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1014266no cóż, a mnie się średnio udały. W smaku dobre, ale wszystko przywarło do dna i zrobiła się ciapa (pomimo potrząsania rądlem i zwykle nieprzywieralnego dna...)
gruebel_2.gif
To raczej wina odmiany ziemniaków, a nie Twoja ani przepisu. Przykro mi, że nie wyszło.


kusa37 @ 12 Aug 2010 napisał:
 

Evalill

Member
Gru 3, 2006
5,164
0
0
Robiłam wcześniej coś podobnego, ale podgotowywałam ziemniaki. I to był błąd, bo skórka nie wychodziła taka, jak należy.

Dziś zrobiłam te ziemniaczki, bo uwielbiam połączenie rozmarynu i czosnku. Wyszły rewelacyjne! Nie miałam co prawda młodziutkich ziemniaków, ale pokroiłam je na małe kawałki i też wyszło. Wspaniale pasowały do schabu duszonego z jabłkami. Dziękuję za przepis!
anbetung.gif
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,347
1,424
113
Trafiłam dziś w sklepie na francuskie młode, malutkie kartofelki. No i oczywiście zrobiłam je z rozmarynem i czosnkiem.
Jak ja je lubię! Szkoda, że nie ma takich kartofli przez cały rok, bo stare, krojone to wg mnie zupełnie inna bajka.

DSC03995.JPG

Najtrudniej było je oskrobać z mocno trzymającej się skórki, ale musiałam, bo bardzo mi nie smakują ze skórą (obojętnie jaką - cienką, grubą, młodą, starą - uważam, że nie nadaje się do jedzenia; to takie moje małe dziwactwo
icon_mrgreen.gif
).
 

Załączniki

  • DSC03995.JPG
    DSC03995.JPG
    38 KB · Wyświetleń: 6