Mój nr 1 - chleb ziemniaczano-czosnkowy

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0
pyszne z niego bułeczki wyszły, rewelacja - on ma nawet taką skórkę bułeczkową, a ne chlebową

władowałam do buleczkek kurczaka zamarynowanego w jogurcie, musztardzie i margaynie, potem wypanierowanego w bułce tartej i parmezanie i upieczonego. taki McChicken w wersji deluxe wyszedł
Świetny pomysł Malgosimi :mrgreen: Jak zwykle z resztą :mrgreen:

Muszę spróbować! Koniecznie!

ela-c

Member
Cze 10, 2005
2,075
0
0
chlebek bardzo dobry tylko o dziwo mi ten rozmaryn trochę przeszkadza (dałam suszony, bo innego nie miałam), następnym razem zrobię bez n iego ale dziwne , bo ja rozmaryn lubię.

Liska

Member
Lis 27, 2004
3,631
0
0
Elu, to spróbuj ze świeżym, suszony to jednak nie to
icon_sad.gif
I może za dużo go było? Jeśli używasz suszonego, trzeba zmniejszyć jego ilość, bo w przeciwnym razie zapach może być zbyt dominujący.

ela-c

Member
Cze 10, 2005
2,075
0
0
Elu, to spróbuj ze świeżym, suszony to jednak nie to
icon_sad.gif
I może za dużo go było? Jeśli używasz suszonego, trzeba zmniejszyć jego ilość, bo w przeciwnym razie zapach może być zbyt dominujący.
Lisko dałam łyżeczkę, ale spróbuję ze świeżym. Mój mąż mówił, że mu smakuje, ja też nie mogę powiedziec, że mi nie ale mam wrażenie, że bez byłby lepszy.

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,204
2,759
113
Dziś zrobiłam ze świeżym rozmarynem i z czosnkiem w płatkach, dokładnie wg przepisu, tylko w żabkowym garnku.
Tak wygląda:

0606111312425gv.jpg
0606111313064gp.jpg

Zapach, jak dla mnie, zniewalający. Smak - nie wiem, bo jeszcze jest gorący. Bardzo mi się podoba, że ma miekką skórkę. To chyba zasługa garnka. A z garnka sam wyskoczył. :lol:

Maryna

Moderator
Sty 5, 2006
7,979
0
0
Nooooo.... :shock: Następny do wypróbowania. Ale już poczekam na piekarnik.

Grzechu

Moderator
Cze 15, 2006
3,403
0
0
Jak na pszenny - rewelacyjny. Ziemniaki dają fajnej wilgoci. Lisko - świetny przepis, dzięki
icon_smile.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

trzkasienka

Member
Wrz 15, 2005
4,188
0
0
zrobilam- przepyszny!!! puszysty, z wielkimi dziurami, wspaniale urosl! nie majac rozmarynu swiezego dodalam 0,5 lyzeczki suszonego, ciut za malo, bo wogole go nie czuc..
mniam.gif

katalonka

Member
Gru 14, 2006
21
0
0
Też zrobiłam, pyszny! Fantastycznie chrupiaca skórka. Zamiast rozmarynu dałam suszone zioła prowansalskie ( z braku laku..., mam nadzieję, że nie dopuściłam się zbyt wielkiej profanacji
icon_wink.gif
). Wyszły mi dwa bochenki, które błyskawicznie zostały pożarte przez domowników, a jak robiłam to się krzywo patrzyli na te ziemniaki w cieście hehe. Na pewno zrobie jeszcze nie raz.

Grzechu

Moderator
Cze 15, 2006
3,403
0
0
Jak w Wigilię upiekłem go "do karpia", to tak mi kazali (no dobra prosili) piec aż do wylotu. Obecnie to też mój nr. 1
icon_smile.gif

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,204
2,759
113
Też dziś go zrobiłam z 1/2 porcji, piekłam w garnku. Wymieszałam po 1/3 mąkę 650, pszenną razową i orkiszową 3000. Bardzo dobry.
mniam.gif

R__ne_006.jpg R__ne_010.jpg

Załączniki

• R__ne_006.jpg
    R__ne_006.jpg
    48.3 KB · Wyświetleń: 2
  • R__ne_010.jpg
    R__ne_010.jpg
    34.4 KB · Wyświetleń: 2

Aniks

Member
Paź 31, 2004
1,828
0
0
hazo, no cudny!! ja jutro zamierzam go upiec. Gara nie mam i piekarnik stary, gazowy tylko z dolnym grzaniem więc rumiany tak ślicznie nie będzie

Aniks

Member
Paź 31, 2004
1,828
0
0
Upiekłam. Miałam jak zwykle problemy z gęstościa ciasta jakieś ciągle rzadkie się wydawało (jednak brak wprawy i doświadczenia) i klejące, wyrabiałam i wyrabiałam (postanowiłam ręcznie). Dosypałam jednak mąki. Ale nadal się lepiło. Dałam 2/3 mąki 650 i 1/3 pszennej razowej.
1 część wpakowałam do foremki a z 2 jakoś "bochenek" uformowałam. No ale jednak rozpłaszczony wyszedł bo się rozjeżdżało ciasto z lekka.

Ale chleb w smaku pycha!!!! Dziękuję z akolejny super przepis
anbetung.gif
bussi.gif

A tu zdjęcia (niezbyt udane)

ssa42984pq3.jpg
ssa42987tu5.jpg

A.S.

Member
Sty 6, 2007
4,044
0
0
Melduje, ze zrobilam wieczorem bige, rano zagniotlam wedlug przepisu, ale piec bede mogla dopiero wieczorem, wiec musi poczekac. Czy po calym dniu lezakowania w lodowce, musi ponownie wyrastac? Mam zamiar uformowac bochenki i wlozyc do glinianego gara, zastanawiam sie ile musze jeszcze odczekac do pieczenia, biorac pod uwage wyrastanie w lodowce, a nie 2 x po 2 godziny jak mowi przepis?

Liska

Member
Lis 27, 2004
3,631
0
0
Ines @ 19 Oct 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=605628Melduje, ze zrobilam wieczorem bige, rano zagniotlam wedlug przepisu, ale piec bede mogla dopiero wieczorem, wiec musi poczekac. Czy po calym dniu lezakowania w lodowce, musi ponownie wyrastac? Mam zamiar uformowac bochenki i wlozyc do glinianego gara, zastanawiam sie ile musze jeszcze odczekac do pieczenia, biorac pod uwage wyrastanie w lodowce, a nie 2 x po 2 godziny jak mowi przepis?
uformuj bochenki, włóż do glinianego gara i wstaw do lodówki. Wyrosną w lodówce. Potem tylko upieczesz
icon_biggrin.gif

A.S.

Member
Sty 6, 2007
4,044
0
0
Liska @ 19 Oct 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=605660uformuj bochenki, włóż do glinianego gara i wstaw do lodówki. Wyrosną w lodówce. Potem tylko upieczesz
icon_biggrin.gif
Tak niestety sie juz nie da. Chyba zle wyjasnilam - po dodaniu wszystkich skladnikow i zagnieceniu posmarowalam oliwa i wlozylam (w misce w ktorej zagniatalam) do lodowki ,w plastikowym worku. Wedlug tego co piszesz powinnam byla od razu wlozyc do garnka. Po powrocie z pracy dopiero bede formowac bochenki. Wloze do garnka i odczekam z godzinke, to powinno wyjsc OK.

A.S.

Member
Sty 6, 2007
4,044
0
0
Przepis jest swietny - chleb wyszedl jak malowany. Jedynym minusem byl jednak ten rozmaryn, sila rozpedu dalam 2 lyzki suszonego i troszke przeszkadzal. Chleb dlugo utzymuje swiezosc, a taki kilkudniowy jest rewelacyjny na grzanki.

Liska

Member
Lis 27, 2004
3,631
0
0
Ines @ 23 Oct 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=608377Przepis jest swietny - chleb wyszedl jak malowany. Jedynym minusem byl jednak ten rozmaryn, sila rozpedu dalam 2 lyzki suszonego i troszke przeszkadzal. Chleb dlugo utzymuje swiezosc, a taki kilkudniowy jest rewelacyjny na grzanki.
To bardzo się cieszę
icon_biggrin.gif
A z rozmarynem rzeczywiście trzeba uważać, bo jak się go da za dużo, to jedzenie smakuje jak lekarstwo.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy