Moje łatwe i szybkie Brownies

joannas

Member
Wrz 20, 2004
13,025
0
0
2 szklanki cukru
1 kostka masła
3/4 szklanki kakao
3 jaja
zapach waniliowy
2,5 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
1,5 szklanki mleka

Rozpuścić masło. Dodać cukier i kakao, przestudzić. Mieszać i dodawać jaja, zapach, mąkę, proszek, sodę oraz mleko.
Wysmarować prostokatną blachę masłem. Wylać ciasto na blachę. Rozgrzac piekarnik. Piec ok. 20 minut (nie więcej) w temperaturze 180. Po wystygnięciu pokroić na kwadraty.

Pod koniec pieczenia, sprawdzić ciasto patyczkiem (by się upewnic, że nie jest surowe). Po upieczeniu można polać ciasto polewą czekoladowa, ale nie jest to konieczne.

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Joasiu, a jaka wielkosc formy jest potrzebna ?

Mnie sie jakis czas temu nieudalo bajaderkowe, spiekla gora, srodek byl surowy. Przypuszczalnie forma byla za mala.

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
JotHa? Jak tam?

U mnie totalna kleska. Formy i konsystencji w kazdym razie.
Na pewno daje sie te specyfiki "wzrostowe"? Wyrosl garb straszliwy, po 20 minutach w srodku bylo nie blotko, a jeszcze luzniejsza konsystencja. Po nastepnych 20 minutach wyszedl smaczny, ale murzynek.
Mysle tak: jeszcze wieksza forma, zeby bardziej plaskie bylo, albo muffinki?
Musialam dac czekolady, bo nie mialam tyle kakao, ale to powinno sprawic, ze ciasto bardziej ciezkie i gliniaste wiec raczej inna przyczyna.

Nie martwie sie specjalnie. Znalazlam nastepny przepis do wyprobowania
icon_mrgreen.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
Nie jest az tak zle
icon_wink.gif

Jako murzynek jest dobre na tyle, ze musze po drodze do szkoly kupic kakao i zrobic polewe.
Dzieci jedza, maz zabral do pracy, jutro jesli beda resztki to dobrze, choc ogromne jest. Ja tez oczywiscie zjadlam. Wydajne jednym slowem.
Zdziwilam sie bardzo, bo ja mam slabszy proszek do pieczenia (drozdze tu tez mam suche nie instant, jakis zwyczaj tutejszy czy co) wiec musze dawac wiecej. Dalam tyle co w przepisie, bo myslalam, ze sie wcale nie daje i tak wyroslo
icon_eek.gif
Czy to ta soda?

Jako ciasto jest fajne, troche wilgotniejsze od zwyklego murzynka czy zebry, czyli podejrzewam, ze muffinki by wyszly browniaste.
Dalam troche soku jablkowego zamiast mleka (bo u mnie tylko sojowe) i mysle, ze od tego ta wilgoc i nastepnym razem dam packe jablkowa. No przecier. Bo bedzie nastepny raz. Smaczne, a forme dopracuje eksperymentujac z iloscia proszku i sody.
Przyznam sie, ze wlewajac je do formy bylam przerazona czy cos z niego bedzie. Baardzo rzadkie.

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
Wiem!
Moze powinnam dac jeszcze wiecej plynow? Nie raz spotkalam sie z tym ze za suche moje wyroby. Tutejsza maka wiecej chlonie.

joannas

Member
Wrz 20, 2004
13,025
0
0
Kurcze, moze masz rację z tą mąka, choć ciasto nie jest bardzo rzadkie z tego co pamiętam.
denknach.gif
Może to, że zamieniłaś cześć kakao na czekoladę?
Jak dla mnie to ono zdecydowanie różni się od murzynka, przynajmniej mojego murzynka.
icon_wink.gif
Jest niskie, ciężkawe, mocno czekoladowe od kakao, lepko-wilgotne.

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
Ciezkawe
icon_lol.gif

Jak moze byc ciezkawe, jak drugie tyle co jest w foremce wyroslo nad foremke. Kurcze, no nic juz nie wiem.
Zamiana kakao na czekolade powinna sprawic, ze bardziej ciezkie, bo przeciez (po rozpuszczeniu) to forma plynu.

Jeszcze jedna mozliwosc. Moze ja je za dlugo krecilam? To mi tez przyszlo do glowy.
Bo ja tak sukcesywnie dodawalam make i krecilam, i krecilam, i takie dziurki ma ladne to chyba znaczy, ze dobrze "napowietrzone".
Jak pierwszy raz wlozylam patyczek to sie przerazilam, ze bedzie jeden wielki zakalec, bo gora juz byla ogromna i calkiem sucha, a srodek taki jak wlewalam do formy. A wyszlo bez zakalca. Troche wilgotne - jak sie kroi to takie male jakby kluski zostaja po przejsciu noza, a jednak za puszyste na brownie.
I jeszcze jedno. Termoobieg?

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
To nie ja. To mikser.
Ja mu dam! Na zeslanie.
No moze po swietach
icon_wink.gif

Jak mi wyjdzie jako brownies, to zrobie zdjecie.

Na moje nieszczescie ono dzis lepsze jak wczoraj! A zostalo jeszcze pol giganta! Niech lepiej wszyscy wracaja do domu!

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Szybkiej odpowiedzi potrzebuje, bo szukam czegoś co "już, teraz".

Nie mam masła. Upiekłabym ale czy na margarynie wyjdzie
icon_question.gif

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Dobra. Robie na margarynie. Co będzie to będzie
fiesgrins.gif

Na połowe sypne orzechy, bo degustator lubi
icon_wink.gif
a pół zostawie bez niczego - zaniose rodzicom
icon_biggrin.gif
(o ile wyjdzie
icon_razz.gif
)

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Dopadło cię, jak widze
icon_mrgreen.gif

Spróbuj chociaż gryza, czy dobre.
Jak dobre ( i nie zakalcowate) to też zrobię
icon_smile.gif

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Mała_Mi @ 25 Jul 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=877716Dopadło cię, jak widze
icon_mrgreen.gif

Spróbuj chociaż gryza, czy dobre.
Jak dobre ( i nie zakalcowate) to też zrobię
icon_smile.gif
No dopadło ale nie mialam w domu czukulady
fiesgrins.gif

Nosz....nie będę go piekła często...za szybko znika i ciągle się chce go zjeść
fiesgrins.gif
Czy to wystarczająca opinia na temat tego ciasta
icon_question.gif

Mi - jest takie ciężkie, zbite (a wiez,ze takie lubie-tak jak bułki
icon_wink.gif
) ale zaklaca nie ma
fiesgrins.gif

Joasiu
anbetung.gif
cvety.gif

Fotki jakies mam ale zapomnialam karty z aparatu zabrać
ugly_08.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy