imp_act @ 4 Oct 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=596364OTO MÓJ PRZEPIS NA CZEKOLADOWE MUFFINKI (sprawdzony wielokrotnie, zawsze z pozytywnym skutkiem):
300 g mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
165 g cukru
cukier waniliowy mały
140 g masła lub dobrej margaryny
2 jajka
170 ml mleka
150 g mlecznej czekolady
Sposób wykonania: Tradycyjnie mieszamy suche składniki z mokrymi. Wcześniej rozpuszczamy i studzimy masło. Czekoladę siekamy nożem na drobne kawałeczki, ja zawsze siekam w drobne kosteczki. Ciasto mieszamy niezbyt dokładnie, ma być grudkowate.Jestem początkująca więc proszę o wyrozumiałoścCo to znaczy : Tradycyjnie mieszamy suche składniki z mokrymi. Czy razem wszystkie do kupy mieszamy czy jak![]()
A to masło to kiedy dodac
Dziękuję za odpowiedzi![]()
![]()
groszek_zielony @ 6 Apr 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1418148Jestem początkująca więc proszę o wyrozumiałoścCo to znaczy : Tradycyjnie mieszamy suche składniki z mokrymi. Czy razem wszystkie do kupy mieszamy czy jak![]()
A to masło to kiedy dodac
Dziękuję za odpowiedzi![]()
Do rozpuszczonego masła wlewam mleko i rozmącone jajka. W drugiej misce mieszam suche składniki, czyli mąkę, kakao, proszek, cukier, czekoladę. Wlewam "mokre" i mieszam do połączenia składników ale krótko. Ciasto nie jest gładkie. Tego typu ciast nie uciera się dokładnie (taki ich urok) ale muffinka będzie idealnie wypieczona.
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.