Muffiny jogurtowe

izunia2007

Member
Cze 4, 2008
1,294
0
0
No i zrobilam!

p1060417uy7.jpg
 

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Piękne
icon_eek.gif
lecker.gif
 

Kicu

Member
Sie 6, 2008
38
0
0
Ej, mi też opadły..
icon_confused.gif

Piekłam na jogobelli, dodatkowo każdy muffin z mrożoną wisienką dla dekoracji. Wisienki zapadły się przepięknie w ciasto wg planu, muffiny PIĘKNIE wyrosły i...
ku mojemu zdziwieniu tuż przed wyjęciem z pieca zrobiły słynne 'PUFF' i opadły. I teraz mam Puffiny totalnie płaskie, a niektóre to nawet wklęsłe.
Może to wina dodatku wiśni (bo ciasto zrobiło się za wilgotne?)? Teraz robię drugą wersję bez wisienek. Może będzie lepiej.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Kicu

Member
Sie 6, 2008
38
0
0
właśnie zajrzałam do pieca i zaskoczył mnie następujący widok:

prosto_z_pieca.jpg

Dlaczego one rosną UKOŚNIE?!
icon_eek.gif
icon_eek.gif
icon_eek.gif
 

Załączniki

  • prosto_z_pieca.jpg
    prosto_z_pieca.jpg
    152.1 KB · Wyświetleń: 0

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
rofl.gif
rofl.gif
rofl.gif

Przepraszam ale śmieszne są
icon_mrgreen.gif
icon_mrgreen.gif
icon_mrgreen.gif


Może proszek się źle rozprowadził
gruebel_2.gif
 

Kicu

Member
Sie 6, 2008
38
0
0

Kicu

Member
Sie 6, 2008
38
0
0
Oho.. poszłam sprawdzić jak piecze się druga porcja, ale jest to nie do opisania, więc na poprawę humoru dla wszystkich wrzucam kolejne zdjęcie:

paskudy.jpg
eek2.gif
eek2.gif
eek2.gif
eek2.gif
eek2.gif

rofl.gif
rofl.gif

Widać z tamtymi nie było źle! Te są NAPRAWDĘ PASKUDNE!!!
Dobrze że jutro Halloween!:p Będzie konwencja, w której można je podać;)

PS. Tak, to jest ich NATURALNA gama kolorystyczna XD
 

Załączniki

  • paskudy.jpg
    paskudy.jpg
    246 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
icon_mrgreen.gif
icon_mrgreen.gif
icon_mrgreen.gif


A z innymi wypiekami nie masz problemu
icon_question.gif
Moze piekarnik coś nieteges
gruebel_2.gif


Polej je czekolada albo lukrem - napewno bedą pyszne
lecker.gif
 

Kicu

Member
Sie 6, 2008
38
0
0
Ilona @ 30 Oct 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=769480
icon_mrgreen.gif
icon_mrgreen.gif
icon_mrgreen.gif


A z innymi wypiekami nie masz problemu
icon_question.gif
Moze piekarnik coś nieteges
gruebel_2.gif


Polej je czekolada albo lukrem - napewno bedą pyszne
lecker.gif
No właśnie na koniec ładnie zbrązowiały:) Jutro potraktuje je jeszcze bitą śmietaną lub jakąś polewą.
A co piekarnika, to nigdy nie było problemu, ale nie piekłam z termoobiegiem. Dziś był termoobieg żeby ładnie wyrosło no i proszę
icon_smile.gif

Wyrosło, ale jak widać bardzo specyficznie:) Muffiny piekę już z 10 raz, ale nigdy wcześniej nie wyszły mi takie kulfony!
rofl.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
W takim razie moze ten termoobieg winny
icon_question.gif
W końcu powietrze jakoś się przemieszcza
gruebel_2.gif


Świetne są
icon_mrgreen.gif
 

catparker

Active member
Cze 14, 2007
724
43
28
Wczoraj wieczorem upiekłam, są przepyszne. Uwielbiam wilgotne muffinki. Robiłam z jogobellą gruszkowo-jabłkową , nie powiem smak ciekawy, mąż nawet w nocy do kuchni się skradał i podjadał
icon_mrgreen.gif
.
A to moja muffinka:
muf1.JPG
 

Załączniki

  • muf1.JPG
    muf1.JPG
    104.8 KB · Wyświetleń: 0

Kicu

Member
Sie 6, 2008
38
0
0
olcieek @ 3 Nov 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=770845Kicu czyżby Twoje muffiny były na jagodowym jogurcie ?
icon_wink.gif
też kiedyś zrobiłam. pierwszy i ostatni raz, bo kolor odstraszał i jeśc nie chcieli
rofl.gif
no właśnie nie! są na wiśniowym..
icon_redface.gif

To ja już sobie nie wyobrażam jakby miały wyglądać na jagodowym czy tam owocach leśnych...
Na szczęście po wyjęciu z pieca z powrotem zrobiły się ładnie brązowe:)
mniam.gif
 

Ela83

Member
Lis 29, 2007
337
0
0
dzis je zrobilam, ciasto było "lejące" - pieklam 40 min, bo po 20stu byly blade jak dopiero wlozone do piekarnika - a kuchenka nowa
icon_sad.gif

no i jak je dopiekalam- otworzylam piekarnik w polowie (po 20 min) to mi opadly...
teraz maja fajna skorupke, tak jak pisalyscie, w srodku sa miekkie i wilgotne

jaka konsystencja ciasta powinna byc??
to jest moj podstawowy problem muffinowy D:
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Zrobiłam w keksówce, zamiast cukru dodałam 1/3 puszki ugotowanego mleka skondensowanego
lecker.gif


Pachnie obłędnie, a smakuje bosssko
lecker.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

misiabe

Member
Lut 2, 2009
4
0
0
ten przepis na mufinki jest bezbłędny. tylko ja zazwyczaj daje olej zamiast masła
dolewam twista truskawkowego bo takie zawsze sobie zyczy mój synek. wychodzą idealne - z chrupiącą skórką a w środku mięciutkie i pyszniutkie.

i mi też czasem takie "tatry" wychodzą nie mam pojecia czemu tak czasem się dzieje