Mufiny czekoladowo-wiśniowe Nigelli

Arabeska

Member
Lut 27, 2006
1,859
0
0
Teraz na spokojnie, wrazenia:

muffinki wykonałam nie zmieniajac nic w składzie. Urosły ładnie (a piekarnik nastawiony na mniejsza temp. znakomicie się sprawdził).
Jednak jak na moj gust, jest tu za dużo proszku do pieczenia. Jesli bedzie nastepny raz ogranicze sie do 1 płaskiej łyżeczki.
Najbardziej jednak brakowało mi czego w środku. Polewa na wierzchu - do niczego bo to mialy byc muffinki szkolne. A ze nie mam doswiadczenia nic innego sama nie wymyslilam ...
A oto wizualizacja ;)
 

Załączniki

  • CSC_0559b.jpg
    CSC_0559b.jpg
    318.5 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

ilonaaa

Member
Paź 1, 2007
144
0
0
jutro lece po dzem wisniowy i zobaczymy co mi z tego wyjdzie
icon_mrgreen.gif
 

-Elle-

Member
Maj 2, 2011
3
0
0
Patrzę na przepis i fantastyczne zdjęcia i slina mi cieknie na klawiature....
icon_redface.gif
icon_biggrin.gif
Ale mam jedno pytanie - mam foremki silikonowe i nie bardzo wiem, jak się za nie zabrać.. znaczy, jak je przygotować do pieczenia? Smarować czymś? obsypać? Chciałabym, by moje muffiny pieknie wyszły z foremek nie krusząc się i nie tracąc kształtu... Doradźcie, proszę
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
Ani obsypywać
icon_smile.gif

Normalnie wlewasz ciasto do czystej suchej foremki i pieczesz - mufinki wyskakują bez problemu, ale odczekaj chwilkę po upieczeniu bo czasami od razu się nie da wyjąć. Jak nie wychodzą wystaczy poczekać właśnie.
 

anowid

Member
Lut 19, 2007
562
0
0
Zrobiłam, wczoraj o 19 wyjełam 12 szt. z piekarnika ... i już ich nie ma
icon_mrgreen.gif
Bardzo, badzo smaczne!
Zmniejszyłam ilość cuku, dałam jedynie 100 gr, i wiśnie z syropu z rumem ...

Dziękuję za przepis
anbetung.gif
 

mariaanna

Member
Mar 6, 2008
1,831
0
0
Pyszne. Dałam mniej cukru-100g,a zamiast dżemu dodałam lekko odcedzone "wiśnie smażone"
(z przepisu podanego przez Margot).
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,289
3,531
113
Zrobiłam dziś z domowym dżemem truskawkowym i mniejszą ilością cukru (90g). Jak zwykle pyszne.
 

eva-ice

Member
Wrz 23, 2010
4,491
0
36
Zrobiłam je dzisiaj. Są pyszne. Moje zmiany: 100g cukru, dżem śliwkowy - tylko taki miałam.
IMG_1771.jpg
 

Załączniki

  • IMG_1771.jpg
    IMG_1771.jpg
    445.9 KB · Wyświetleń: 35

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,289
3,531
113
Siedzą w piecu. :mniam:

EDIT:
mufiny czekoladowo wiśniowe.jpg
Zrobiłam je z czekolady z orzechami i kawałka czekolady gorzkiej 85%, mąki orkiszowej (w tym 2/3 pełnoziarnistej), domowego dżemu z wiśni, agrestu i czarnej jagody, 3 jaj (w tym jednego malutkiego) oraz 98 g cukru trzcinowego.
 
Ostatnia edycja: