- Wrz 19, 2004
- 30,775
- 4,835
- 113
Przepis ze starego numeru "Smaków i aromatów"
Składniki:
1 kg malin, 500 g cukru, 750 ml wódki /a jeszcze lepiej 500 ml wodki i 250 ml ciemnego rumu/ , 1 cytryna, 8-10 pestek od wisni lub moreli, 250 ml wody.
Sposób przygotowania:
Zagotuj w rondelku wode, cukier, sok wycisniety z cytryny i pestki. Czyste, przebrane, ale nie umyte maliny włóż do miski, rozgnieć i zalej ugotowaym roztworem. Odstaw na 12 godzin, potem zagotuj, przecedź przez ściereczkę /ja przecieram przez sito/ i goracy sok malinowy wymieszaj z alkoholem. Przelej do nieduzych butelek i trzymaj w ciemnym miejscu.
Świetnie rozgrzewa dodana do herbaty. <!--emoid
--><!--endemo-->
Składniki:
1 kg malin, 500 g cukru, 750 ml wódki /a jeszcze lepiej 500 ml wodki i 250 ml ciemnego rumu/ , 1 cytryna, 8-10 pestek od wisni lub moreli, 250 ml wody.
Sposób przygotowania:
Zagotuj w rondelku wode, cukier, sok wycisniety z cytryny i pestki. Czyste, przebrane, ale nie umyte maliny włóż do miski, rozgnieć i zalej ugotowaym roztworem. Odstaw na 12 godzin, potem zagotuj, przecedź przez ściereczkę /ja przecieram przez sito/ i goracy sok malinowy wymieszaj z alkoholem. Przelej do nieduzych butelek i trzymaj w ciemnym miejscu.
Świetnie rozgrzewa dodana do herbaty. <!--emoid
Ostatnią edycję dokonał moderator: