Napoletana Pizza

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
szamot. ktos probowal zamawiac, ale cegly od kamieniarza sa za grube
 

iwona44

Member
Cze 13, 2007
3,226
0
0
No i pewnie zadam głupie pytanie,ale trudno,zrobiłam ciasto siedzi sobie w lodówce miało być na dzisiejszy obiad,ale niestety nie będzie,więc żeby je zamrożić to mam je tak bezpośrednio z lodówki wrzucić do zamrażarki,czy jak
gruebel_2.gif
icon_question.gif
 

Aniq

Member
Maj 5, 2007
2,734
0
0
Upiekłam dzisiaj. Ciasto rzeczywiście smaczne i bardzo chrupiące!!!

Po wyjęciu z lodówki, po tych 2 godz. trochę zbyt lepkie.To pewnie wina mąki, taka malo scalająca była. Musiałam dosypać trochę, inaczej pomimo swej sprężystości nie dało by rady go uformować na płasko.

Następnym razem, jeśli będę piekła z tej samej mąki, dodam jej trochę więcej.

Polecam wszystkim - dobry pomysł z tą pizzą!
Można przy filmie wieczorem przygotować ciasto ;) a reszta następnego dnia.
 

ewelka135

Member
Lut 17, 2008
1
0
0
chciałam się zapytać czy jeśli to ciasto leżało 12godz w lodówce to mogę je teraz zamrozić czy trzeba to zrobić wcześniej proszę o szybką odpowiedź. Pozdrawiam
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
tak, mozesz
 

moni20

Member
Lis 18, 2007
3,319
1
0
Zrobilam pizze na obiad, rozwalkowalam na okolo 1 mm, super cieniutka byla, bardzo mi smakowala
icon_smile.gif
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Aniq

Member
Maj 5, 2007
2,734
0
0
Powtórzyłam znowu pizzę z tego przepisu.
Ciasto jest niesamowite- pomimo bardzo cieniutkiego rozwałkowania nadal widać strukturę drożdzową!
Pycha, jak zawsze!
 

Ewuszka

Member
Lis 17, 2007
12
0
0
poprostu pycha!!!!!!!!!!. nawet nie zdążyłam zrobic zdjęcia po upieczeniu. wszyscy byli zgodni, że to najlepsza pizza na świecie
icon_smile.gif
i juz jest zamówienie na jutro
icon_smile.gif
dzięki za przepis !!!!!
anbetung.gif



a to zdjęcia przed włożeniem do piekarnika. jedna z szynką i pieczarkami, druga z feta i kurczakiem
icon_smile.gif
 

Załączniki

  • pizza1.JPG
    pizza1.JPG
    107.1 KB · Wyświetleń: 0
  • pizza2.JPG
    pizza2.JPG
    97.1 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

mysz

Member
Cze 11, 2006
19,624
0
0
juz po wszystkim.
szło książkowo. aż do momentu ktorego obawialam się najbardziej czyli rozciągania ciasta. nie wychodziło mi to zupełnie. więc tż wziął sprawy w swoje ręce, jakos tam porozciągał jeden placek, położył na ceracie kuchennej, po czym zabrał się za drugi, każąc mi porozciągać jeszcze ten leżący na ceracie. no więc jak go porozciągałam to nie bardzo chciał się odkleić od ceraty. przeniesienie go na blaszkę było koszmarem. kształt był zdecydowanie nie podobny do niczego, do tego dziury, tu za cienkie, tu za grube. porażka. sos przeciekł...
ale nie było innego wyjścia jak wstawić do piekarnika i zjeść. po uprzednim zeskrobaniu z blachy przywierającej pizzy

w smaku bardzo dobra. cała reszta... porażka na całej linii

Małgosimi, pliiis mogłabys zamieścić filmik jak Ty to robisz?
 

nikka

Member
Kwi 21, 2007
341
0
0
Malgosimi @ 8 Jun 2005 napisał:
index.php?act=findpost&pid=135112Ingredients - Dough

* 5 cups (22 and a half ounces) unbleached all-purpose flour
* 1 3/4 teaspoons table salt or 3 1/4 teaspoons kosher salt
* 1 teaspoon instant yeast
* 1 3/4 cups plus 2 tablespoons cool water (65°F)
Ja nie mam w domu dokładnej wagi, natomiast z przyjemnością korzystam z miar amerykańskich: szklanek i łyżeczek.
Myślę, że warto "przekonwertować" sobie objętości z oryginalnego przepisu, biorąc pod uwagę amerykańskie miary. Mam komplet kulinarnych "kubków" i "łyżek" w domu, więc podaję:

1 cup = 235 ml
1 tablespoon=14.79 ml
1 teaspoon=4.93 ml
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

nikka

Member
Kwi 21, 2007
341
0
0
pizza bardzo dobra. Ciasto wyszło bardzo cienkie, chrupiące na brzegach

zastosowałam proporcje z oryginalnego przepisu - robiłam z połowy porcji

ciasto było elastyczne, plastyczne, super!

wyszły mi 3 pizze, wielkości prostokąta, w sam raz na 3 osoby

po wyjęciu z piekarnika posypałam rukolą, bo ją uwielbiam

z tą pizzą trzeba zaplanować swój posiłek, i to jest jego mankament, i gdyby nie czas oczekiwania pomiędzy kolejnmi etapami, to byłby bardzo szybki

do powtórzenia w jeden z kolejnych weekendów
 

jswm

Member
Lut 3, 2007
373
0
0
czy ciasto, po wyjęciu z lodówki, trzeba tylko podzielić czy zagnieść?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
IMO podzielić i uformować kule bez zagniatania, wystarczy tylko brzegi podwinąć lekko formując kulę.
 

dorota_s1

Member
Mar 13, 2007
890
0
16
ja robię tę pizze odkąd ją poznałam prawie co sobotę, moi chłopcy wolą tę niż z pizzerii, a ostatnio nie wychodzi mi rozciąganie....
to chyba zależy od mąki, teraz jak się przeprowadziłam, kupuję gdzie indziej mąkę, ta lidlowska chyba bardziej się nadawała
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy