Napoletana Pizza

katarzyna1983

Member
Lis 16, 2004
640
0
0
MALGOS!!!!!!
suche a instant to roznica...
suche sa u nas do kupienia i instant tez...
caly czas mowilas o suchych a teraz ze instant :evil:
to ktore maja byc w oryginale? :idea:

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Katarzyna, tak jak napisalm kilka postow wyzej, wiem ze jest roznica, ale ja w warszawie widzialam tylko drozdze oetkera i TYLKO takich uzywam i na takich ten przepis jest wyprobowany. Raz napisalam tylko o suszonych, przejezyczenie (ale to juz bylo po tym, jak upieklas)

Reinhart używa drozdzy instant, tak jak ja, ale jego amerykanskie drozdze instant są słabsze niz polskie instant oetkera. https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=4...niejsze+instant

szczerze mowiac w ogole bym sie tym nie przejmowala, jakich drozdzy sie uzyje. wazne, ze malo

katarzyna1983

Member
Lis 16, 2004
640
0
0
ok ale teraz wyprobuje na instant
icon_smile.gif
Z nimi mam lepsze doswiadczenia :d

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
ja nigdy nie widzialam ani nie probowalam suszonych, wiec nie wiem jak sie zachowuja

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,558
25
38
czy to ciasto mozna wyrabiac recznie? bo ja mam mikser taki jeszcze ze sredniowiecza ichyba sobie nie poradzi z taka iloscia ciasta :evil:

na cztery osoby to ile tej maki? 5 :shock: szklanek?
musze wiedziec bo w piatek przychodza goscie ;)

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Ostatnio jak byli u mnie znajomi zrobiłam z 5 szklanek i trochę malizną było czuc
icon_smile.gif

i oczywiście mozna ręcznie, tylko ze ze dwa razy dłużej trzeba. Ale tak samo trzymać się tego, ze po pierwszym mieszaniu z 5 minut odczekac, a dopiero potem jeszcze raz wyrobic.

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,558
25
38
Malgosimi, jeszcze jedno pytanko, bo musze dzis wieczor nastawic ciasto

czy ilosc drozdzy i wody i soli rosnie proporcjonalnie do ilosci szklanek maki?

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
dla pewnosci zajrzalam do ksiązki i mamy

5 szklanek mąki (22,5 oz)
1,75 łyżeczki soli
1 łyżeczka drożdzy instant
1,75 szklanki zimnej wody

i z tego wychodzi 6 pizz. ja solę zawsze sporo wiecej - i próbuję ciasta surowego zawsze. Na 7 szklanek maki dałabym 2,25 szklanki wody i 1,5 łyżeczki drożdzy

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Wiedziałam, wiedziałam, że nie powinnam tutaj zaglądać :dump: :dump: :dump: jutro robię ciasto na pizzę, a potem ją jako słomiana wdowa zjem sama :lol:

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
to zrób jeszcze biały sos do pizzy też wg Reinharta
icon_smile.gif

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,558
25
38
robie z 7 szklanek(mam nadzieje ze tyle mam) maki
jak bedzie za duzo to zamroze pizze, o!

juz drze, bo nie mam miksera i musze wszystko lapka, a ja tego tak bardzo nie lubie :shakingh:

czy wszystkie skaldniki od razy ze soba wymieszac? czy trza jakies zaczyny robic?

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
nie, nic nie trzeba. wszystko się od razu miesza. Ja bym na Twoim miejscu podzieliła na dwie części, bo 7 szklanek to chyba wymaga ręki Schwartzenegera :lol:

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,558
25
38
aha, dobrze ze mowisz :!:

czy to ciasto napewno urosnie w tej lodowce :shock: :idea:
taka ladna gladka kula mi sie zrobila, a reka boli ;)

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,558
25
38
a wiec...

TO CIASTO NA PIZZE JEST BOMBOWE

wyroslo pieknie w lodowce, da sie go ladnie w rekach naciagac, choc probuje wrocic do swojej pierwotnej wielkosci

jest pyszne, chrupiace, pelne aromatu
goscie byli zachwyceni, a moja przyjaciolka powiedziala, ze to najlepsza pizza jaka od dawna jadla :banana:

wazne jest zeby ciasto cienko rozciagnac i nie zostawiac grubych brzegow
w polaczeniu z moim nowym kamieniem wyszlo palce lizac*mniam*

Malgosimi :anbetung: :anbetung: :anbetung:

a oto ona-tatataaaaaa

2125.jpg

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Chyba za twarde zrobiłam to ciasto
icon_sad.gif
wogóle nie urosło w lodówce, ani po wyjęciu, ale po upieczeniu było mniaaaaaamć
Ledwie je rozciągnełam na jedną dużą pizzę :lol: tym ciastem można rzucać bez obawy, że do czegoś się przyklei :mrgreen:

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Carbo, przepiękna Ci wyszła. W rogu widzę, ze rozciągnęłaś na super grubość (a raczej cienkość ) - i jak Ci potem się napuszyły brzegi! Wygląda przesmacznie!!!
Cieszę się, że smakowała!!

Kasha, trochę dziwne, że nie urosła (podejrzewam, że to dlatego, że masz na przykłąd zimno w domu i przed tym wsadzeniem do lodówy nie zdążyła ruszyć), ale skoro Ci smakowała, to zupełnie nie szkodzi. Ja tam na przykład jestem wielką wielbicielką focacci col formaggio (przepis gdzieś w tym dziale), ktora nie rośnie ani trochę, bo w ogóle drożdzy nie ma. Co do elastyczności ciasta - można nim manipulować - i warto, bo czasami dwie łyżki mąki więcej czy mniej - a efekt zupełnie nowy.
Ale za każdym razem pyszny (jeśli się lubi taki typ pizzy)

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,558
25
38
lubi sie lubi :lol:

aha zrobilam z pieciu szklanek maki, starczylo na 4 osoby

w drugiej miseczce zrobilam dodatkowo z 2 szklanek(bo sie balam ze nie wystarczy)

wykorzystalismy to ciasto z 5 szklanek i wszyscy byli syci, tzn.ja sobie jeszcze zrobilam pizze malutka z tego drugiego ciast :oops: (zarlok ze mnie i juz)

a z reszty zrobilismy jeszce dwie male pizze i zamrozilismy

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy