Norweski orzechowiec

Tina86

Member
Lut 1, 2009
3,200
8
38
Smakuje i to bardzo, ja ogólnie wszystkie ciasta z blatami bezowymi lubię. Masa mi do końca nie zastygła, ale to pewnie wina tego, że dałam 5 żółtek (mam tortownicę 26cm) i więcej śmietany, bo w opakowaniu było tak 3/4 szkl, więc szkoda było mi zostawiać.
icon_smile.gif
Ale kroić i jeść się da.

Vidarka

Member
Kwi 4, 2007
6,637
0
0
Wyglada smakowicie,Guciu!
lecker.gif

Nie ma swiat bez tego ciasta-wieczorem sie za niego zabiore.

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Dzisiaj upiekłam blaty z orzechami laskowymi i nie pasują mi, nie smakuje mi to połączenie, migdały jednak są dużo lepsze, no chyba że ciasto się jeszcze przegryzie. Do kremu daję połowę cukru i jest wtedy wystarczająco słodki, a masło dodaję zimne w małych kawałkach i też mniej o 1/3, IMO lepiej wtedy wszystko się łączy i zagęszcza (zresztą tak samo jak w klasycznie przygotowywanych sosach wytrawnych
icon_wink.gif
) A dziś nie miałam co zrobić z resztą śmietany, a zostało 100 ml, więc dodałam całe 300 ml (robię tę tartę z podwójnej ilości składników, dwa blaty przełozone kremem jak Almondy z Ikei) i dla pewności 2 płaskie łyżeczki skrobi kukurydzianej - krem wyszedł idealny, identyczny z tym z Almondy
icon_smile.gif

ajaj

Active member
Wrz 17, 2008
1,675
26
48
Planowalam zrobic go na swieta... ale na planach sie skonczylo gdyz nie udal mi sie ten zolty krem. Mial bardzo lejaca konsystencje. Za nic nie udalo mi sie go zagescic. Dlugo czekalam i chlodzilam w lodowce ale to nie pomoglo.

Spod ciasta za to wyszedl idealnie. Byl pyszny z ubita kremowka. Zjedlismy ze smakiem.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy