kasha @ 16 Oct 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=763606Cari co Ty mi robisz!!?! ja tu głodna siedzę i tak strasznie mnie wzięło na te pierniki![]()
![]()
a to też za sprawą tego, ze ostatnio je widziałam w Lidlu ale cena mnie odstraziła![]()
muszę je koniecznie zrobić i zjeść![]()
Żołądek mi się właśnie przykleił do kręgosłupa bo dziś niewiele jadłam![]()
Ja chcę takiego pierniiikaaaa!!!!!!!!!
Kasha, no kurcze! Przepraszam!![]()
Trza bylo przyjsc wczesniej, podzielilabym sie- a nie ...przychodzisz, jak po moich juz sladu nie ma![]()
![]()
p.s. Odkleilas juz ten zoladek?
![]()
![]()
Joanna @ 16 Oct 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=763607A ja się właśnie pod wpływem zdjeć Caritki skusiłam na lidlowe Lebkuchen.![]()
Bardzo smaczne, o zadziwiającym migdałowym aromacie. Jak tylko znajdę trochę czasu, muszę je spróbować odtworzyć w domu.
Ja juz gdzies wspomnialam, ze ja kupnych nie lubie- i moim zdaniem, te z przepisu roznia sie od kupnych,![]()
mam wiec nadzieje, ze sie nie rozczarujesz, i ze beda Ci smakowac![]()
Kiiri @ 17 Oct 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=763729Caritko pieknie dziekuje za oferte przeslania przyprawale juz sie dogaduje z mama coby mi paczke wyslala![]()
To fajnie![]()
![]()
Moja propozycja jest ciagle aktualna, wiec jakby co, to daj tylko znac![]()
Mała_Mi @ 17 Oct 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=764007Achtung, achtung!![]()
Oświeciło mnie, że Oblaty mozna zastapiś Adnrutami np. http://www.rachon.pl/62401/21122.html . Są one trudno dostępne, ale osiągalne, stanowią produkt z mojej młodości, wówczas osiagalny bez problemu ( o ile dowieźli) .![]()
Andruty są słodsze od opłatków, ale poza tym szczegółem to w zasadzie to samo.Mala_mi, pomysl swietny z tymi andrutami, ale wlasnie przez ten jeden szczegol, o ktorym piszesz, chyba pieklabym raczej bez.
Nie pamietam, jak bardzo slodkie sa andruty, ale "balabym sie", ze ten smak przy ciastkach bedzie przeszkadzal...
No nie wiem... -moze warto sporbowac? Moze nie byloby tak zle, jak mi sie wydaje![]()
Alivea- trzymam kciuki i czekam na relacje![]()
Caritka @ 18 Oct 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=764116Ja juz gdzies wspomnialam, ze ja kupnych nie lubie- i moim zdaniem, te z przepisu roznia sie od kupnych,![]()
mam wiec nadzieje, ze sie nie rozczarujesz, i ze beda Ci smakowac
Będą z pewnością .![]()
Wiem to po przeczytaniu składników.![]()
Joanna @ 18 Oct 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=764122Będą z pewnością .![]()
Wiem to po przeczytaniu składników.
Aaaha- chyba, ze tak![]()
![]()
BeataSz @ 19 Oct 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=764607spieszę donieść, że mojej córce bardzo posmakowały, zabrała wszystkie ze sobą na stancję.Ale fajnie!![]()
Bardzo sie ciesze![]()
dziunia @ 19 Oct 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=764647I ja je upiekłamNiestety dałam za duzo mleka i mam dość cienkie placuszki, ale w smaku sa b. dobre choć musiałam dać dwie paczki przyprawy (drOetkera, nie polecam) No i skórkę miałam pomarańczową nie cytrynową ale pasowała idealnie
Aha, zrezygnowałam też z wiórków kokosowych, a proszku dałam 2,5 łyżeczki. Przepis na pewno do powtórki ale następnym razem chcę uzyskac takie duże grubsze pierniki jak te gotowe sklepowe, dam więc mniej mleka i więcej skórki![]()
Dziuniu, super, ze smakuje, mimo malej (?) "porazki"![]()
![]()
Bardzo sie ciesze i trzymam kciuki, zeby juz przy nastepnej probie, wyszly Ci takie, jak chcesz![]()
![]()
![]()
AnnaH @ 1 Nov 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=770072swietny przepis , ja uwielbiam te pierniki ,![]()
Upieklam i zostawilam troche na pozniej, teraz maja ponad tydzien, sa nadal mieciutkie, i nabraly lepszego aromatu-rozplywaja sie w ustach. Na tych platkach robilam takie kopce i mysle ze dzieki temu potem zrobily sie takie grubsze. a i jeszcze jedno, dalam pol op.przyprawy do piernikow, i zrobialam mieszanke przyprawowa(chyba wzielam ja z krajanki bajaderki), -i maja smak taki jaki chcialam.
A te Oblaten-mysle ze moze byly by w sklepie Lidl???Allle sie ciesze!!!
![]()
U mnie przetrwaly zaledwie 3 dni, ale dobrze wiedziec, ze wytrzymaja dluzej, bo Maz prosil, abym na Swieta zrobila wieksza ilosc![]()
U mnie w Lidlu oplatki byly (sa, znaczy sie) i okragle - wieksze i mniejsze, i (nawet) kwadratowe.![]()
hazo @ 1 Nov 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=770098Wpisz na Allegro opłatki i otworzy się kilka ofert w różnych rozmiarach. Ja się właśnie zastanawiam czy 70 czy 50 mm będą praktyczniejsze?Nie wiem, czy Ci to pomoze w podjeciu decyzji- ale...![]()
![]()
Uzywam 50-cio mm.
Te wieksze- dla mnie sa za wielkie. Podkreslam- dla mnie![]()
Siostra_Ducket @ 1 Nov 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=770096Alivea, gdzie kupiłaś opłatki?Allegro![]()
hazo @ 1 Nov 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=770098Wpisz na Allegro opłatki i otworzy się kilka ofert w różnych rozmiarach. Ja się właśnie zastanawiam czy 70 czy 50 mm będą praktyczniejsze?Ja zamówiłam 50 mm, i do malutkich pierniczków były idealne. Przedwczoraj upiekłam pierniki znowu,tym razem wielkością podobne do oryginału,a opłatek dałam na środek jako ciekawy akcentSzkoda że nie ma większych...
hazo @ 1 Nov 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=770192I właśnie chodziło mi o Twoją wypowiedź, Caritko, bo w przepisie pisałaś, że jak nie ma oblatów to wypełniać ciastem narysowane 70 mm kółka. Tak trochę za duże mi się one wydawały. To zamawiam 5 cm.
Tutaj można zobaczyć jakie są dostępne na Allegro.No, tak. Tak napisalam, bo w przepisie nie wspomniano, ze moga byc mniejsze.
A jak dobrze kojarze, to te pierniki sa wlasnie z tych wiekszych, dlatego nic nie zmienialam w tlumaczeniu.
Nie wiem czemu nie pomyslalam, zeby napisac wczesniej, jakich uzywam.![]()
Przeciez to zadna tajemnica![]()
W kazdym razie ciesze sie, ze sie wyjasnilo.
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.