Zebra krok po kroku.
Prosta, szybka, wyśmienita, na dużą blachę.
Ja poieke zebre w podluznej keksowce, i nie za bardzo przyznam dopieszczam jej paski
Składniki:
5 jajek
1 i 1/2 szklanki cukru
2 i 1/2 szklanki mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
1 szklanka zimnej przegotowanej wody
3/4 szklanki oleju
aromat arakowy
3 łyżki stołowe mąki krupczatki
3 łyżki stołowe kakao
Krok 1
Żółtka oddzielić od białek. Żółtka zmiksować dobrze z cukrem, cukrem waniliowym i wodą.
Krok 2
Do tak zmiksowanej masy dodać mąkę, proszek do pieczenia, aromat, olej. Wszystko razem bardzo dobrze zmiksować na jednolitą masę.
Krok 3
Ubić pianę z białek. Piana łatwiej się ubije jeśli dodamy do białek odrobinę soli.
Krok 4
Pianę z białek ubitą już na sztywno dodać do ciasta mieszając łyżką
Krok 5
Ciasto podzielić na pół. Jedną połowę wlać do innej oddzielnej miski.
Do pierwszej części dodać krupczatkę, do drugiej kakao.
Krok 6
Najpierw zmiksować część jasną. Następnie przełożyć widełki miksera do części ciemnej i również zmiksować.
Krok 7
Formę keksówkę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Wlewać naprzemiennie oba kolory mas, tworząc zygzaki.
Krok 8
Piec w 180C przez godzinę, aż zrobi się garb, ciasto pęki wzdłuż i pięknie wyrośnie.
Można sprawdzać patyczkiem.
Prosta, szybka, wyśmienita, na dużą blachę.
Ja poieke zebre w podluznej keksowce, i nie za bardzo przyznam dopieszczam jej paski
Składniki:
5 jajek
1 i 1/2 szklanki cukru
2 i 1/2 szklanki mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
1 szklanka zimnej przegotowanej wody
3/4 szklanki oleju
aromat arakowy
3 łyżki stołowe mąki krupczatki
3 łyżki stołowe kakao
Krok 1
Żółtka oddzielić od białek. Żółtka zmiksować dobrze z cukrem, cukrem waniliowym i wodą.


Krok 2
Do tak zmiksowanej masy dodać mąkę, proszek do pieczenia, aromat, olej. Wszystko razem bardzo dobrze zmiksować na jednolitą masę.
Krok 3
Ubić pianę z białek. Piana łatwiej się ubije jeśli dodamy do białek odrobinę soli.

Krok 4
Pianę z białek ubitą już na sztywno dodać do ciasta mieszając łyżką

Krok 5
Ciasto podzielić na pół. Jedną połowę wlać do innej oddzielnej miski.
Do pierwszej części dodać krupczatkę, do drugiej kakao.

Krok 6
Najpierw zmiksować część jasną. Następnie przełożyć widełki miksera do części ciemnej i również zmiksować.

Krok 7
Formę keksówkę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Wlewać naprzemiennie oba kolory mas, tworząc zygzaki.

Krok 8
Piec w 180C przez godzinę, aż zrobi się garb, ciasto pęki wzdłuż i pięknie wyrośnie.
Można sprawdzać patyczkiem.


