- Wrz 23, 2004
- 10,244
- 3
- 38
Podobno niezwylke dekoracyjne i smaczne ciasto, tak twierdzi moja koleżanka od której dostałam ten przepis. Sama jeszcze nie zrobiłam, choć lubię wyzwania
Ciasto:
4 szklanki mąki
2/3 szkl. cukru pudru
1 jajko
2 żółtka
1 miękka margaryna
1/2 szkl. kwaśnej śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szkl. mielonych orzechów
1 słoik powideł śliwkowych
Mąkę przesiać na stolnicę, wsypać cukier i proszek, wymieszać. Dać miękką margarynę. Posiekać wbić jajko i żółtka, zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce. Podzielić na 4 części. Jedną część rozwałkować i wyłożyć dużą blachę. Piec ok. 20 minut w 200 stopniach. Każdą z pozostałych części rozwałkować, posmarować powidłami, posypa orzechami, zwinąć w rolady o długości formy,w której pieczony był spód i też upiec.
Krem:
3 jajka
1 kostka masła
1 l mleka
1 szkl. cukru
2 opakowania cukru waniliowego
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
w 1 szklance mleka rozrobić mąkę i jajka. Resztę mleka zagotować z cukrem, wlać mleko z jajkami i mąką, ugotować budyń, wystudzić. Utrzeć masło dodając po łyżce budyniu ( ważne żeby masło i budyń miały mniej więcej tę samą temp.
Na upieczony spód wyłożyć połowę masy, ułożyć rolady. Między rolady ułożyć winogrona i zalać tężejącą galaretką ( użyć 2 jednakowego smaku), gdy zastygnie, wyłożyć resztę masy. Na wierzchu ułożyć biszkopciki albo biszkopt upieczony z 3-4 jajek. Całość polać polewą czekoladową.
Oto fotka :
Ciasto:
4 szklanki mąki
2/3 szkl. cukru pudru
1 jajko
2 żółtka
1 miękka margaryna
1/2 szkl. kwaśnej śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szkl. mielonych orzechów
1 słoik powideł śliwkowych
Mąkę przesiać na stolnicę, wsypać cukier i proszek, wymieszać. Dać miękką margarynę. Posiekać wbić jajko i żółtka, zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce. Podzielić na 4 części. Jedną część rozwałkować i wyłożyć dużą blachę. Piec ok. 20 minut w 200 stopniach. Każdą z pozostałych części rozwałkować, posmarować powidłami, posypa orzechami, zwinąć w rolady o długości formy,w której pieczony był spód i też upiec.
Krem:
3 jajka
1 kostka masła
1 l mleka
1 szkl. cukru
2 opakowania cukru waniliowego
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
w 1 szklance mleka rozrobić mąkę i jajka. Resztę mleka zagotować z cukrem, wlać mleko z jajkami i mąką, ugotować budyń, wystudzić. Utrzeć masło dodając po łyżce budyniu ( ważne żeby masło i budyń miały mniej więcej tę samą temp.
Na upieczony spód wyłożyć połowę masy, ułożyć rolady. Między rolady ułożyć winogrona i zalać tężejącą galaretką ( użyć 2 jednakowego smaku), gdy zastygnie, wyłożyć resztę masy. Na wierzchu ułożyć biszkopciki albo biszkopt upieczony z 3-4 jajek. Całość polać polewą czekoladową.
Oto fotka :
