Ogon pawia

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
Podobno niezwylke dekoracyjne i smaczne ciasto, tak twierdzi moja koleżanka od której dostałam ten przepis. Sama jeszcze nie zrobiłam, choć lubię wyzwania :mrgreen:

Ciasto:
4 szklanki mąki
2/3 szkl. cukru pudru
1 jajko
2 żółtka
1 miękka margaryna
1/2 szkl. kwaśnej śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szkl. mielonych orzechów
1 słoik powideł śliwkowych

Mąkę przesiać na stolnicę, wsypać cukier i proszek, wymieszać. Dać miękką margarynę. Posiekać wbić jajko i żółtka, zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce. Podzielić na 4 części. Jedną część rozwałkować i wyłożyć dużą blachę. Piec ok. 20 minut w 200 stopniach. Każdą z pozostałych części rozwałkować, posmarować powidłami, posypa orzechami, zwinąć w rolady o długości formy,w której pieczony był spód i też upiec.

Krem:
3 jajka
1 kostka masła
1 l mleka
1 szkl. cukru
2 opakowania cukru waniliowego
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
w 1 szklance mleka rozrobić mąkę i jajka. Resztę mleka zagotować z cukrem, wlać mleko z jajkami i mąką, ugotować budyń, wystudzić. Utrzeć masło dodając po łyżce budyniu ( ważne żeby masło i budyń miały mniej więcej tę samą temp.

Na upieczony spód wyłożyć połowę masy, ułożyć rolady. Między rolady ułożyć winogrona i zalać tężejącą galaretką ( użyć 2 jednakowego smaku), gdy zastygnie, wyłożyć resztę masy. Na wierzchu ułożyć biszkopciki albo biszkopt upieczony z 3-4 jajek. Całość polać polewą czekoladową.
Oto fotka :
ogon7.jpg

paula

Moderator
Wrz 13, 2004
6,946
0
0
no i zrobilam , po sporym chlodzeniu okazuje sie ze ciacho jest bardzo dobre :mrgreen:

Ciasto zrobilam wg ogon-u pawia Z czarnej oliwki, reszta jak w przepisie.
Z lenistwa nie pieklam biszkoptu ale za to uzylam biszkoptow nasaczonych w kawie i likierze kawowym. Dzem dalam z aronii- polewa z roztopionej czekolady - yummi!!!!!!!!!!!!! :mrgreen: :mrgreen:

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
No ja też bardzo bym chciała zobaczyć zdjęcie, bo może wyobrażenia moje się różnią od faktycznego wyglądu.

Ika

Member
Sty 5, 2005
14,699
0
0
Ja też, ja też! Też chcę zobaczyć

paula

Moderator
Wrz 13, 2004
6,946
0
0
hmm, zdjecia nie zrobilam ale moglabym zrobic
icon_smile.gif
- problem z tym tylko taki ze ono mi nie za bardzo reprezentacyjne wyszlo bo to mi krem zaczal uciekac, to trzeba strasznie uwazac, bo krojenie przez biszkopty ciezkie nie jest ale przez te kruche rolady i wszystkie masy to nie lada sztuka

Jak tylko uda mi sie ladny kawalek ukroic to wkleje

A ciasto ma takie fajne, inne polaczenia smakow -pisze inne co czegos takiego jeszcze nie jadlam :mrgreen:

Ika

Member
Sty 5, 2005
14,699
0
0
Paula, zrób też fotkę w całości ;)

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
Dobrze, że Ci smakowało, przekonałam się i ja. Spróbuję na najbliższą okazję zrobić, może w sobotę. I zobaczymy jakie mnie wyjdzie z wyglądu.

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
Dziś zamieściłam zdjęcie z wczorajszego wypieku. Mogę się już podzielić swoimi uwagami. Ciasto to jest bardzo duże ( wyszła mi cała duża blacha, ta od piekarnika), proponuję robić z połowy porcji. Ja do roladek dałam jeszcze dodatkowo masę orzechową (tę od krajanki piernikowej), do masy dodałam 1 kostkę margaryny więcej oraz sok z połowy dużej cytryny.

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
3
0
Moje uwagi po weekendowym pieczeniu:

Robilam z polowy porcji, w formie 20x20 cm - wszystkie skladniki podzielilam na pol, kremu wyszlo mi malo, tak ledwo na pokrycie spodu i posmarowanie wierzchu, ale nie byl rzadki (dodalam troszke wiecej maki do budyniu i zrobilam go wczesniej, zeby mogl stezec w lodowce przed rozsmarowaniem). Uzylam podluznych biszkoptow na gorna warstwe i umoczylam je lekko w Bailey's, bardzo dobre byly
icon_smile.gif

img57494pq.jpg

A smakuje - bardzo dobrze
icon_smile.gif
Jezeli kiedykolwiek robilabym ten deser jeszcze raz to uzylabym innego ciasta na spod i roladki, moze tego z sezamowca kamilii, bo z tego przepisu wyszlo mi troche za twarde.

Ale w sumie jest bardzo efektowne wizulanie i smaczne - kwaskowata galaretka, owoce i powidla w polaczeniu z gladziutkim kremem daja dosc ciekawa kompozycje smakowa. I ciasto nie jest slodkie!!! A tego sie najbardziej obawialam
icon_smile.gif

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
Bajaderko, piękne zdjęcie Twoje i to winogronko, to takie pawie oczko A moje ciasto coraz bardziej mi smakuje, taki mix smaków w jednym.

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
3
0
:mrgreen:

Tez mi wydaje, ze ono zyskuje na smaku jak spod i roladki troche zmiekna - nastepna proba wieczorkiem i jestem pewna, ze bedzie jeszcze lepsze
icon_smile.gif

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,652
0
0
kurtka wodna!
juz wiem co bede jutro piekla! :lol:

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,652
0
0
serio? moze jak zrobie z polowy porcji to zredukuje czas przygotowania o polowę... :lol:

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,652
0
0
acha, na jakiej wielkosci blaszke jest przewidziana jest cala porcja ciasta?

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy