Omlet puszysty*

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Od niedawna mam Polsat 2 i wczoraj przypadkowo widzialam Bozene Dykiel robiaca omlet plonacy / nawet nie wiem, co to za program: Wy pewnie wiecie /. Tez taki wysoki.

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
U mnie w domu jadałam taki od dzieciństwa, także nazywany był grzybkiem.
Chciałam wpisywać przepis, ale dobrze że zobaczyłam, że już jest.

Polecam, jest przepyszny!

(spróbujcie tez z syropem klonowym, lub, mniej słodki - z serem żółtym tartym i podsmażoną szynką, z twarozkiem. Ten ser to taki mój "wynalazek" z dzieciństwa - mówię, na wypadek, gdyby się komuś wydało to dziwne... ale jakie smaczne!
icon_mrgreen.gif
)

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
pyszny
mniam.gif
zjadłam na śniadanko z musem owocowym (zmiksowana brzoskwinia, 1/2 banana, kostka czarnej czekolady, łyżeczka wiórków kokosowych i odrobina imbiru
icon_wink.gif
)

phenomena

Member
Kwi 8, 2007
13
0
0
ja robie omlet w trochy inny sposob, ale tez wychodzi bardzo puszysty.

2 lyzki maki, 2 jajka, 2 lyzki mleka, lyzeczka proszku do pieczenia

wszystkie skladniki mieszam na gladka mase i wylewam na rozgrzana patelnie (moze byc z oliwa). zaginam brzegi, zeby masa splywala na spod i po jakims czasie przewracam.

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Moja dzisiejsza kolacja
icon_biggrin.gif

Jedna połowa posmarowana serkiem homo waniliowym, druga wiśniami w żelu, złożony na pół.
DSCF4845.JPG
DSCF4851.JPG

Załączniki

• DSCF4845.JPG
    DSCF4845.JPG
    178.9 KB · Wyświetleń: 0
  • DSCF4851.JPG
    DSCF4851.JPG
    246.5 KB · Wyświetleń: 0

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Serek WANILIOWY i dżem WIŚNIOWY
icon_eek.gif
icon_eek.gif
icon_eek.gif

O ludzieeee
lecker.gif
lecker.gif
lecker.gif
lecker.gif
lecker.gif
lecker.gif

A ja tu buraczki wcinam no...
icon_rolleyes.gif

imp_act

Member
Maj 12, 2007
3,009
0
0
Robię identyczne omlety od wielu lat, są leciutkie i puchate, po prostu niebo w gębie
icon_razz.gif
Mi najlepiej smakują z syropem klonowym, a córce z cukrem pudrem albo dżemem.
pozdrawiam
wink.gif

imp_act

Member
Maj 12, 2007
3,009
0
0

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Polecam jako dodatek budyń ugotowany w mniejszej ilości mleka (by był gęstszy) i mus owocowy - np truskawkowo bananowy - dziś się zajadałam - mniaaaam
mniam.gif

Scio

Member
Lip 10, 2007
25
0
0
\Faktycznie pyszny, choć najpierw przywarł potem nie chciał się przewrócić, a na koniec oparzyłam sobie palca, ale to chyba dlatego, ze byłam strasznie wściekła. Zjadłam z dżemem, mniam musi być częściej

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Ojjj... najlepsza do smażenia omletu jest patelnia teflonowa i mały płomień - lepiej go dłużej potrzymać żeby się wooolniutko ścinał i rumienił niż szybko, z przypaleniem i odwracaniem ze zbyt mało ściętą masą
icon_wink.gif

Kapka oleju lub masła - i nie ma prawa nic przywierać!

Azazelle

Member
Wrz 1, 2006
1,706
0
0
Wyciągnę, bo chodzi za mną. Tup, tup, tup... Mam zapas dżemów, mogę sobie pozwolić na odrobinkę przyjemności
icon_wink.gif
A na wierzch chrupiące musli, tak dla urozmaicenia konsystencji!

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
Cinka @ 11 Feb 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=660003Ojjj... najlepsza do smażenia omletu jest patelnia teflonowa i mały płomień - lepiej go dłużej potrzymać żeby się wooolniutko ścinał i rumienił niż szybko, z przypaleniem i odwracaniem ze zbyt mało ściętą masą
icon_wink.gif

Kapka oleju lub masła - i nie ma prawa nic przywierać!
Ja go nie lubię na teflonowej patelni smażyć i jeszcze z dodatkiem tylko kapki oleju czy masła. I nie chodzi mi wcale o to czy będzie przywierało, czy nie, chodzi o smak. Może dlatego, że jako dziecko jadłam takie grzybki smażone po prostu na smalcu i ten smak mi właśnie najbardziej odpowiada. Smażę też czasem na oleju, jednak dobry smalec to jest to, co lubię najbardziej ( zresztą pączki też tylko smażone na smalcu uznaję, tak już mam)

A to mój omlet z jakiejś niedawnej kolacji, z nieodłącznym jak dla mnie domowym sokiem z leśnych malin
omlet_006.jpg

Załączniki

• omlet_006.jpg
    omlet_006.jpg
    97.3 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Jeśli chodzi o jedzenie to zawsze jest kwestia smaku
icon_smile.gif

Tu na Śląsku mnóstwo ludzi których znam smaży wszystko na margarynie - ja do dziś nie mogę tego zrozumieć
icon_lol.gif

Na smalcu też czasem smażę, ale wolę olej - przyzwyczaiłam się. Nie czuję jego smaku ani zapachu a smalec już czuję i nie we wszystkim mi odpowiada.
Ot - kwestia smaku
icon_wink.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy