Orzeszki

maravilla

Member
Gru 10, 2005
59
0
0
Teraz dopiero zobaczyłam pytanie. A polewę akurat w tym przypadku robiłam z czekolady deserowej rozpuszczonej na parze z łyżką śmietanki kremówki, chciałam aby dobrze zastygła i sie nic nie kleiło.
icon_smile.gif
 

katisw

Member
Mar 25, 2007
37
0
0
witam:)
pozwole sobie wyciagnac ten temat na swiatlo dzienne
icon_smile.gif


jejku uwielbiam te ciasteczka
icon_smile.gif

pamietam z dziecinstwa ten smak:) jestem z pochodzenia ukrainka
icon_smile.gif
moja babcia czesto ich robila :D

co do ciasteczek babcia robila ciasto kruche, a do sriodka gotowala mleko skondyzowane wychodzilo takie geste karmelowe mleko
icon_razz.gif


co do formy byla to patelnia teraz sprzedaja na allegro.pl od 40-60zl:) ale hmm ciezko sie robi cos takiego na kuchence elektrycznej...

wiec znalazlam takie cudo
icon_smile.gif
juz zamowilam :D bedzie w czwartek ... ale sie najem :D

goraco polecam ten sklep http://www.lakeland.co.uk/product.aspx/kit...icals!10372

jak tylko zrobie wkleje zdjecia :D
 

Agata

Member
Paź 7, 2005
1,214
1
0
no to skoro wypłynął wątek, to zadam tu pytanie, które mnie nurtuje
icon_razz.gif
Ostatnio ceny patelni do orzeszków na allegro sporo spadły i może nawet zdecydoałabym się na zakup, ale wszyscy wystawiający piszą, że są one wykonane z aluminium, a mnie się jakoś tłucze po głowie, że te zza wschodniej granicy były żeliwne
gruebel_2.gif
nie chciałabym kupić jakiegoś bubla po prostu. No i co zastanawiające patelnie róznią się sposobem odlewu (nie wiem czy to ma wpływ na jakość pieczenia)!
No i żeby była jasność nigdy nie widziałam na oczy patelni "od ruskich" więc faktycznie nie wiem jak one wyglądają.

A tak swoją drogą to już kiedyś na cc pochwaliłam się, że będę miała patelnię, bo dotarłam do pewnej pani zza wschodniej granicy, która zgodziła się mi to ustrojstwo sprowadzić, ale ostatecznie zrezygnowałam, bo pani zażyczyła sobie 80 zł za patelnię na osiem orzeszków
baa.gif
A tak zjadłabym orzeszka ehh
 

katisw

Member
Mar 25, 2007
37
0
0
icon_smile.gif

te co teraz sprzedaja na allegro sa bardzo podobne do tych ze wschodu
icon_razz.gif


mysle ze te aluminiowe poprostu szybciej mozna "rozbojac" czyli rozgrzac a niz te zeliwne... no i raczej rzywotnosc tej patelni bedzie troche krotrza... patelnia mojej babci (zeliwna) nadal wyglada jak nowa a ma chyba z 30 lat jak nie wiecej
icon_smile.gif
 

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Ja póki co mam foremki do pieczenia w piekarniku
icon_rolleyes.gif
Chciałabym patelnię, ale tą rosyjską
icon_lol.gif
Chociaż moim koleżankom bardziej smakują te orzeszki z piekarnika, bo twierdzą, że robią się fajnie miękkie i rozpływają się w ustach
fiesgrins.gif
 

Agata

Member
Paź 7, 2005
1,214
1
0
katisw @ 6 Jul 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=534767
icon_smile.gif

te co teraz sprzedaja na allegro sa bardzo podobne do tych ze wschodu
icon_razz.gif


mysle ze te aluminiowe poprostu szybciej mozna "rozbojac" czyli rozgrzac a niz te zeliwne... no i raczej rzywotnosc tej patelni bedzie troche krotrza... patelnia mojej babci (zeliwna) nadal wyglada jak nowa a ma chyba z 30 lat jak nie wiecej
icon_smile.gif
katisw no i właśnie w tym cały problem, żeby patelnia którą zakupię wyglądała po tych 30 latach jak patelnia Twojej Babci
bussi.gif

Zeliwo może i dłużej się nagrzewa ale też dłużej utrzymuje temperaturę no i im starsze tym lepsze
fiesgrins.gif

ewakulas ja raczej wolę patelnię, przynajmniej mam motywację żeby szukać
icon_lol.gif

Dzięki dziewczyny za podpowiedzi, będę szukać dalej
anbetung.gif
 

katek

Member
Lis 27, 2005
858
0
0
A ja swojej maszynki nie zamieniłabym na patelnię (chyba
gruebel_2.gif
)
Piecze się w niej bez problemu - 1 wsad ok. 8 minut.
Tu pisałam

181484422ww4.jpg
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

katisw

Member
Mar 25, 2007
37
0
0
jak i obiecalam
icon_smile.gif
zdjecia orzeszkow :D

urzadzenie przyszlo dzisiaj
icon_smile.gif
i bardzo sie ciesze z tego powodu


orzeszki sa przepyszne...
CIMG2255.JPG
CIMG2256.JPG
CIMG2257.JPG
 

Załączniki

  • CIMG2255.JPG
    CIMG2255.JPG
    108.5 KB · Wyświetleń: 2
  • CIMG2256.JPG
    CIMG2256.JPG
    120 KB · Wyświetleń: 2
  • CIMG2257.JPG
    CIMG2257.JPG
    118.4 KB · Wyświetleń: 2

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Fajne wychodzą, takie podłuzne
icon_wink.gif
Moja patelka jednak robi inne
icon_wink.gif
 

katisw

Member
Mar 25, 2007
37
0
0
zapomnialam napisac ze mam inny przepis na ciasto
icon_smile.gif

ciasto "piaskowe"

2 jajka
100gr cukru (jak dla mnie wyszlo za slodkie, nastepnym razem dam 50:))
200gr masla
cukier waniliowy
soda (zagaszona octem)
2 lyzki majonezu
maka ... niestety na oko
icon_smile.gif


2 zoltka utrzec z cukrem
maslo zetrzec i dodac do zoltek
bialka ubic na sztywna piane i dodac do masy
dadac majonez, sode i make
wyrobic ciasto
icon_smile.gif


majonez ( przynajmniej tak mi sie wydaje) robi ciasto bardziej kruche
icon_smile.gif
 

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Na mój gust, to karmel z gotowanego mleka w puszce
zahnlos.gif
 

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Co do za słodkości, to może wymieszać z kawą, albo kakao? Są tez mleka w puszce kakaowe - miodzio, polecam.
mniam.gif

Masę można też skręcić z masłem, wtedy jest mniej słodkie. Słyszałam, ze niektórzy też mieszają z kwaśnym dżemem np. z porzeczek lub agrestu i zdobywa wtedy masa karmelowa na smaku
icon_wink.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy