Owsiankowe ciasteczka korzenne
Bardzo aromatyczne i naladowane bakaliami
1 1/2 szklanki rodzynkow (mieszane jasne i ciemne)
3/4 kostki zmiekczonego masla
1 1/2 szklanki brazowego cukru
1 lyzeczka ekstraktu z wanilii
2 jajka
2 1/2 szklanki maki
1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
1 1/2 lyzeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
2 lyzeczki cynamonu
1 lyzeczka zmielonych gozdzikow
2 szklanki platkow owsianych
1 szklanka posiekanych orzechow wloskich
1 szklanka grubo pokrojonych suszonych sliwek lub czekolady
Piekarnik rozgrzac do 200 st.C. Rodzynki zalac goraca woda i moczyc przez chwile. Odcedzic, zachowujac 1/3 szklanki odcedzonej wody (bedzie potrzebna do ciastek). Maslo z cukrem i wanilia ubic mikserem na puszysta mase, dodac jajka, po jednym. Suche skladniki z wyjatkiem platkow przesiac, dodawac do masy maslanej na przemian z woda pozostala po ocedzeniu rodzynek. Dodac rodzynki, sliwki, orzechy i platki, wymieszac. Na blasze wylozonej pergaminem ukladac kopczyki wielkosci czubatej lyzki (mozna uzyc typowa, okragla lyzke do lodow sredniej wielkosci). Piec przez 6 - 9 minut, az beda lekko zlociste. Wyjac z piekarnika, zostawic na blasze przez chwile, moze 2 minuty, a potem przelozyc na druciana siateczke do calkowitego wystygniecia. Uwaga: nie piec za dlugo, powinny byc jeszcze miekkie, jakby niedopieczone w dotyku - te ciasteczka jeszcze "dochodza" podczas stygniecia.
Mozna oczywiscie uzyc innych bakalii, ja ostatnio dodalam mieszanke sliwek, moreli i fig. Mozna tez sprobowac z innymi orzechami...mozliwosci jest mnostwo.
Bardzo aromatyczne i naladowane bakaliami
1 1/2 szklanki rodzynkow (mieszane jasne i ciemne)
3/4 kostki zmiekczonego masla
1 1/2 szklanki brazowego cukru
1 lyzeczka ekstraktu z wanilii
2 jajka
2 1/2 szklanki maki
1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
1 1/2 lyzeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
2 lyzeczki cynamonu
1 lyzeczka zmielonych gozdzikow
2 szklanki platkow owsianych
1 szklanka posiekanych orzechow wloskich
1 szklanka grubo pokrojonych suszonych sliwek lub czekolady
Piekarnik rozgrzac do 200 st.C. Rodzynki zalac goraca woda i moczyc przez chwile. Odcedzic, zachowujac 1/3 szklanki odcedzonej wody (bedzie potrzebna do ciastek). Maslo z cukrem i wanilia ubic mikserem na puszysta mase, dodac jajka, po jednym. Suche skladniki z wyjatkiem platkow przesiac, dodawac do masy maslanej na przemian z woda pozostala po ocedzeniu rodzynek. Dodac rodzynki, sliwki, orzechy i platki, wymieszac. Na blasze wylozonej pergaminem ukladac kopczyki wielkosci czubatej lyzki (mozna uzyc typowa, okragla lyzke do lodow sredniej wielkosci). Piec przez 6 - 9 minut, az beda lekko zlociste. Wyjac z piekarnika, zostawic na blasze przez chwile, moze 2 minuty, a potem przelozyc na druciana siateczke do calkowitego wystygniecia. Uwaga: nie piec za dlugo, powinny byc jeszcze miekkie, jakby niedopieczone w dotyku - te ciasteczka jeszcze "dochodza" podczas stygniecia.
Mozna oczywiscie uzyc innych bakalii, ja ostatnio dodalam mieszanke sliwek, moreli i fig. Mozna tez sprobowac z innymi orzechami...mozliwosci jest mnostwo.