Owsiankowe ciasteczka korzenne

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
3
0
Owsiankowe ciasteczka korzenne

Bardzo aromatyczne i naladowane bakaliami

1 1/2 szklanki rodzynkow (mieszane jasne i ciemne)
3/4 kostki zmiekczonego masla
1 1/2 szklanki brazowego cukru
1 lyzeczka ekstraktu z wanilii
2 jajka
2 1/2 szklanki maki
1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
1 1/2 lyzeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
2 lyzeczki cynamonu
1 lyzeczka zmielonych gozdzikow
2 szklanki platkow owsianych
1 szklanka posiekanych orzechow wloskich
1 szklanka grubo pokrojonych suszonych sliwek lub czekolady

Piekarnik rozgrzac do 200 st.C. Rodzynki zalac goraca woda i moczyc przez chwile. Odcedzic, zachowujac 1/3 szklanki odcedzonej wody (bedzie potrzebna do ciastek). Maslo z cukrem i wanilia ubic mikserem na puszysta mase, dodac jajka, po jednym. Suche skladniki z wyjatkiem platkow przesiac, dodawac do masy maslanej na przemian z woda pozostala po ocedzeniu rodzynek. Dodac rodzynki, sliwki, orzechy i platki, wymieszac. Na blasze wylozonej pergaminem ukladac kopczyki wielkosci czubatej lyzki (mozna uzyc typowa, okragla lyzke do lodow sredniej wielkosci). Piec przez 6 - 9 minut, az beda lekko zlociste. Wyjac z piekarnika, zostawic na blasze przez chwile, moze 2 minuty, a potem przelozyc na druciana siateczke do calkowitego wystygniecia. Uwaga: nie piec za dlugo, powinny byc jeszcze miekkie, jakby niedopieczone w dotyku - te ciasteczka jeszcze "dochodza" podczas stygniecia.

Mozna oczywiscie uzyc innych bakalii, ja ostatnio dodalam mieszanke sliwek, moreli i fig. Mozna tez sprobowac z innymi orzechami...mozliwosci jest mnostwo.

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,652
0
0
Wiem dlaczego nikt jeszcze nie robił tych ciasteczek. :lol:
Tutaj zdjecia nie bylo.
Są pyszne. Karmelizujący sie cukier utworzył skorupkę. Nie wiem czy nie zmiekną ale nawet jesli to i tak je zjem. :mrgreen: Sama :mrgreen:
Moje cudaki nie lubia platkow i korzennych przypraw. :zahn:

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,957
5,008
113
Pierwszy raz robiłam je latem zeszłego roku. Są pyszne i wcale nie pracochłonne. Doskonale sie przechowują (jak sie o nich zapomni :mrgreen: ).

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,652
0
0
Ja sie ludze ze skoro one sa z platkami to malo kalorii maja. 8) :lol:
I nie wyprowadzajcie mnie prosze z bledu.
Paulinko potworze ciasteczkowy Ty musisz wiedziec no bo kto inny jak nie ty. 8) :lol:
A zansz moze jakis przepis na kruche maslane ciasteczka takie jak z puszki dunskiej? Ostatnio jadlam z crispami czekoladowymi i kokosem no miod w gebie. Tak kruche ze rozlywaly sie w buzi. Boshhh jak kocham te ciastak. :roll:

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
Sylion, co do kalorii sie nie wypowiadam :mrgreen: ewentualnie moge potwierdzić że na pewno płatki sa zdrowe, i mają niski indeks glikemiczny :mrgreen:
ja sobie je upieke wkrótce, ale z maki razowej, z suszonymi śliwkami zamiast rodzynek i z fruktozą zamiast cukru to juz beda dietetyczne w stu procentach

kruche maslane ciasteczka
hmm
takich z puszki to ja chyba nie jadłam
ale sobie popróbuj
https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=1601
https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=1310
https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=1647
i nieskromnie polecę jeszcze
https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=506

Paulinko potworze ciasteczkowy
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

dobra to skoro jestesmy w temacie kupnych ciasteczek , to jadłam kiedyś kupne ciasteczka owsiankowe, takie okrągłe chrupiące w celofanie i etykietką beżową, z rodzynkami i siemieniem, były jeszcze z tej firmy z czekoladą i orzechami. Pyszne niesamowicie, a skład taki jak tych plus siemien i minus przyprawy :mrgreen:

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,957
5,008
113
Paulinko, jak dokonasz stosownych zmian w recepturze wklej koniecznie przepis. Jestem taką wersja bardzo zainteresowana.

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
znaczy sie tych dietetycznych?? no to jasne, skomentuje szeroko i powiem wszystko plus fotka obowiązkowo :mrgreen:

nie ma jak ciasteczkowe przepisy Bajaderki :mrgreen:

emzetka

Member
Sie 2, 2005
2,255
0
0
zrobiłam na ostatnią imprezkę
PRZEPYSZNE

zamiast orzechów włoskich dodałam fistaszki - bardzo dobrze smakowało
popełniłam jednak błąd - zamiast poukładać ciasteczka na blaszce - zalałam całą blaszkę ciastem - coby pokroić po upieczeniu - niestety, świeże ciasto jest zbyt miękkie - i się kruszy - trzeba z surowego ciasta formować ciasteczka
jedyny mankament - który raczej nie jest wcale negatywny - to ilość, która wyszła - cztery wielkie talerze - ech - ile się tych ciasteczek najadłam...

POLECAM

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
dsc09941mth6.png

Zrobiłam wreszcie!
Z fistaszkami i rodzynkami, imbirem i cynamonem- rodzinka się zażera- naprawdę pyszne! Wcale się nie rozlały, imho o niebo lepsze niż tamte drugie Bajaderkowe owsianki
icon_biggrin.gif
coś czuję, że będę musiała często je robić!
icon_lol.gif

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
Dzisiaj wersja waniliowo-rodzynkowo-śliwkowo-morelowo-czekoladowo-miodowa, trzech facetów (tata, brat, kumpel) pochłonęło trzy blachy w niecałą godzinę, dla Mamy zostały chyba dwie sztuki
icon_wink.gif
ja po spróbowaniu okruszka potwierdzam, to najlepsze ciasteczka owsiane świata.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy