Ozdoby z masy cukrowej krok po kroku

Hajastan

Member
Maj 1, 2012
528
0
0
Jam ty jesteś mega, mega THE BEST
anbetung.gif
anbetung.gif
anbetung.gif
!!!!!! jak zrobiłaś liście różyczek i jakich barwników użyłaś?

JAM

Member
Kwi 9, 2013
1,458
0
0
Liście jutro. dziś pręciki do lilii z tego co mamy pod ręką
icon_razz.gif

Druciki - florystyczny, każdy inny nierdzewny wyparzony, do woreczków śniadaniowych- i te ostatnie są świetne!!!! do delikatnych pręcików obdzieram je z plastiku do grubszych skręcam plastik ciasno. Żelatyna rozpuszczona wraz z barwnikiem w moim przypadku jest to kreda szkolna bo chodzi o efekt pokrycia drutu. Maczam w takiej żelatynie 2-3 razy bardzo uważając by nie powstały zacieki czy krople. jak się coś popsuje zdejmuje i zaczynam na nowo. Jak dobrze wyschnie samą końcówkę jeszcze raz maczam w żelatynie by była bardziej pękata i w barwniku pudrowym. U mnie są to resztki cieni do powiek. Takich pręcików raczej nikt nie zje więc nie zależało mi na ich jadalności.
zahnlos.gif
Całość spryskałam lakierem spożywczym by się nie sypało na kwiaty.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Sylwia1978

Member
Maj 13, 2011
151
0
0
mało powiedziane dobra i mądra....na takie pomysły z kredą i cieniami bym nie wpadła
rofl.gif

To skoro nie zależy nam na zjedzeniu tego to można również obsypać różnymi brokatami
icon_smile.gif

JAM

Member
Kwi 9, 2013
1,458
0
0
Liście, jak się robi wiecie
icon_razz.gif

Po wykrawaniu liścia odciskam go na formie by miały naturalny układ "nerwów" delikatnie spłaszczając brzegi by nadać im naturalny kształt. Drucik nagrzewam i wtapiam do połowy grubości masy od góry liścia szybko składając go w pół by gorący cukier skleił się. Ten sposób dla mnie jest trwalszy , zdażało mi się że listki nadziewany na drucik nawet z klejem po wyschnięciu odpadały lub przekręcały się. Po sklejeniu listka prostuje go i nadaje pożądany kształt. Listeczki idą leżakować, na dzień nawet dwa. Łącze je w gałązkę i maluje by nadać im głębie i blask.
Wysuszone dobrze (!!!!) liście maluje mocno rozcieńczonymi barwnikami Wilton żel. W zależności od nastroju
icon_wink.gif
kolory :
-niebieski (pasuje do białych kwiatów)
-czerwony- bordo (pasuje do czerwonych)
- zielony ciemny lub jasny(każdy kwiat i do żółtych)
można się pokusić na każdy z tych kolorów by pocieniować liśc. Potem nieczekając aż wyschnie rozmywam czystą wodą by zatrzeć kontury farbki , jednak by nie zmieszać zbyt kolorów. Woda z farbkami wsiąka głównie w szczeliny nadając nerwom głębie a liść otrzymuje połysk.

JAM

Member
Kwi 9, 2013
1,458
0
0
Szybki sposób to zrobić bordo wodę i bezpośrednio malować liście.

Sylwia1978

Member
Maj 13, 2011
151
0
0
sylkag66 @ 17 Jul 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1453138Pewnie mogę podesłać, tylko adres mi podaj na facebooku
icon_smile.gif
a tak na marginesie to na facebooku nie mogę zapamiętać kto jest kim tu na cinie dopiero po tortach dochodzę
icon_smile.gif
he he
JAM @ 18 Jul 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1453385Szybki sposób to zrobić bordo wodę i bezpośrednio malować liście.
Jam zarąbiście to pokazałaś
banana.gif

kiniaaa

Member
Maj 22, 2013
483
0
0
siwa @ 23 Jul 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1454699Witajcie kochani jestem nowa napatrzylam sie na wasze prace i jestem pod wrazeniem WIELKIM WRAZENIEM !
Chcialabym robic takie piekne rzeczy z masy cukrowej musze przesledzic dokladnie caly watek
icon_smile.gif

Jak narazie witam sie z Wami cieplutko
icon_smile.gif
wink.gif

Kurde nawet nie wiem jak sie korzysta z forum ach powoli
icon_smile.gif
dump.gif
Witaj
icon_smile.gif
Jak już raz zajrzałaś to przepadłaś
rofl.gif

bumelka

Member
Sie 28, 2011
539
0
0
Witaj siwa witaj. Tak jak dziewczyny powiedziały... przepadłaś tak jak i my.Musisz sobie zorganizować jakiś regał na "przydasie" bo uwierz mi półka szybko okazuje się zbyt mała.No i wykorzystuj każdą okazję prezentową .Niech kupują Ci co lepsze rzeczy w prezencie... ja tak robię
rofl.gif
. Pamiętaj też, że zaczniesz śnić po nocach tylko o tortach... koniec z innymi snami. Innymi słowy tak jak mówiono wyżej tortoidoza maniakalna

JAM

Member
Kwi 9, 2013
1,458
0
0
BUhahahahahahahaah
rofl.gif
rofl.gif
rofl.gif
rofl.gif
rofl.gif
rofl.gif
rofl.gif
rofl.gif
rofl.gif
ja już śnie na jawie
icon_razz.gif
a jak przechodzę obok cukierni co ten feralny tort w kwietniu zamówiłam...... to zygam takie to wszystko wstrętne
zygi.gif

Jak mogło mi się to kiedyś podobać !!!!
icon_eek.gif
icon_eek.gif
icon_eek.gif
icon_eek.gif
icon_eek.gif

jak mi sie uda to pofoce i wkleje by sie pośmiać
icon_razz.gif

dora1530

Member
Lip 5, 2011
13
0
0
Witaj siwa
wink.gif

jest tak jak mówią dziewczyny przepadłaś. Ja ostatnio jak coś kupuje to zastanawiam się czy to może mi się przydać do robienia tortu. Pamiętam gdy któregoś razu zapytałam palącą koleżankę czy nie żal jej pieniędzy na papierosy a ona wtedy "co ja na szczęście będę żałować" - tak samo jest ze mną i kolekcja różnych przydatnych tortowych rzeczy stale rośnie.

siwa

Member
Lip 23, 2013
33
0
0
tortoidoza maniakalna juz mam ! zarazilam sie
icon_smile.gif
heheheheh dobre jestescie
kurcze wchodze tu i wchodze na drugi watek
tu sie witam i tam he he
wiecie dziewczyny i chlopaki ja juz od dawna snie o tortach
icon_smile.gif

w sierpniu mam zrobic torta dla narzeczonego mojej siorki i dla mojej mamusi
robie tak dla rodzinki na zamowienie robilam raz dla kolezanki oczywiscie pokryty kremem ale marzy mi sie oj marzy masa cukrowa
icon_smile.gif

bede tu zagladac i czytac i moze kiedys pokryje torta masa

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy