Joanno, piekne paczki!
BeataSz @ 12 Feb 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=448116Margotsama jestem ciekawa jak wyszłyby po takim wyrastaniu w lodówce,z innymi drożdżowymi jest OK ale nie próbowałam jeszcze tak z pączkami, chyba przetestuję.ja chyba będę musiała też ,bo nie będziemy jeść wczorajszych pączków w tłusty czwartek,a inaczej nie dam rady usmażyć pączków w czwartek
AgaKyc @ 13 Feb 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=448392Dzisiaj chyba robie jeszcze raz, bo do 3 razy sztuka...i teraz wyrobie w thermomixie...
aha a jakich drozdzy instant uzywacie bo moze moje sa niedobre...Robiłam z instant, ale dałam ich 3 łyżeczki a nie jak mówi przepis tylko dwie, bo w przepisie wg. mnie jest ich stanowczo za mało, u Bajaderki na mniejszą ilość mąki jest łyżka drożdży instant, a tutaj prawie na kilogram tylko dwie łyżeczki![]()
Lin, ten link jest genialnywłaśnie szukałam dobrego przepisu na lukier i wydaje mi się, że ten jest całkiem niezły![]()
![]()
Drozdzy jest wystarczajaco duzo. Robie te paczki od wielu lat i zawsze dodaje tyle ile podalam w przepisie. Wyrastaja zawsze, sa lekkie i puszyste, byc moze wiele zalezy od rodzaju drozdzy, choc przyznam, ze zdarza mi sie kupowac polskie droszdze instatnt Oetkera (wtedy rowniez dodaje dwie lyzeczki!!!) Poza tym porownywanie tego przepisu z przepisem Bajaderki (pod katem ilosci drodzy oczywiscie) nie ma sensu, gdyz przepisy znacznie sie roznia.
QUOTE (Linn @ 13 Feb 2007, 07:25 ) index.php?act=findpost&pid=448389Z ciastem chyba sobie poradze, ale macie moze jakies wskazowki co do samego smazenia? Na co zwrocic uwage, jak poznac wlasciwy czas itp.W przepisie jest rowniez informacja jak poznac, ze olej (tluszcz) jest wystarczajaco rozgrzany, szczegolnie jesli brakuje nam termometra.
Aby nie utracic odpowiedniej temperatury jednorazowo smaze 3-4 paczki...
QUOTE (AgaKyc @ 13 Feb 2007, 07:31 ) index.php?act=findpost&pid=448392Dzisiaj chyba robie jeszcze raz, bo do 3 razy sztuka...i teraz wyrobie w thermomixie...
aha a jakich drozdzy instant uzywacie bo moze moje sa niedobre...Zdarzylo mi sie wyrobic ciasto na paczki z drozdzami Oetkera, wyszly takie jak zawsze wiec moge polecic, chociaz czesciej robie z DovesOrganic.
QUOTE (Lis @ 13 Feb 2007, 00:46 ) index.php?act=findpost&pid=448314Pączki są bardzo lekkie, puszyste, rzeczywiście takie "dietetyczne". Mimo braku alkoholu w ogóle nie są opite tłuszczem.
Bardzo niekłopotliwe w przygotowaniu kiedy wyrabia sie w maszynie, lepienie też jest przyjemne, ponieważ ciasto sie nie klei, jest elastyczne i delikatne.Lis, bardzo sie ciesze!!!![]()
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.