Pain de campagne rustique

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
tatter @ 3 May 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=284395W ostatnim etapie dodaje:
150-175 ml letniej wody, mieszam, dosypuje
350g maki bialej pszennej chlebowej
2 lyzeczki soli
Wykladam ciasto chlebowe na stolnice i zagniatam przez 5 min. Wkladam do lekko naoliwionej duzej miski i zostawiam do wyrosniecia (1 1/2-2 godz.) lub gdy ciasto prawie podwoi swoja objetosc.
pytanie... z serii tych goopich...
icon_wink.gif

czy w tej fazie wyrastania zostawiasz go tylko pod sciereczka?? czy tez pod folia?? bo zostawilam moj tylko pod sciereczka i jakos slabo "przyrasta"...
a moze to nie ma zadnego znaczenia??
 

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,167
544
113
pewnie nie ma to wiekszego wplywu na przyrastanie, ale przykrylabym go folia. pod sciereczka powierzchnia chleba moze troche wyschnac przez taki dlugi czas, a to nie jest dobrze. chociaz z drugiej strony kiedys chleby wyrastaly tylko pod sciereczka, nie znano folii
gruebel_2.gif

przeczytaj o przejsciach jakie miala Villanelle z tym chlebem, moze ci to cos pomoze...
 

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
no i za pozno...
cry_1.gif

zostawilam przykryty sciereczka i sie na gorze zeschlo...
cry_1.gif

i ciekawe czy cos z tego jeszcze bedzie...
wogole nie jestem pewna ze on wyglada tak jak powiniennn
icon_neutral.gif

no nic, teraz siedzi juz w lodowce i czeka na jutrzejsze pieczenie...
 

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
ps. czyli jutro po ewentualnym wyjeciu z lodowki juz go nie odpowietrzac, tylko siup do pieca, tak??
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Beo...a ktora to juz faza trego chleba...bo sie zgubilam...
icon_wink.gif
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
jesli ciasto dobrze wyrosnie to rano od razu do pieca, a jesli nie (albo nie jestes pewna) zostaw po wyciagnieciu na stole na godzine...i dopiero wtedy upiecz... ten chleb najwiecej przyrasta w PIECU....strzela, powiedzialabym, w gore....dobrze jest wiec piec go na kamieniu (bardzo goracym)....lub podwojnej nagrzanej blasze....
 

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
ps. a z tego Chefa co odcielam (jesli jest "udany" rzecz jasna...) to moge upiec jakis inny chlebek tez czy tylko taki sam??

EDIT

nie wiem czy widzialas o co pytalam w watku "wyrastania w lodowce"...
otoz czy prawie 20 godz w lodowce to moze byc za duzo???
bo nie uda mi sie jutro wczesniej wrocic z pracy...
icon_frown.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
odpisalam...ze 20godz. to troche za duzo...
ale jesli nie masz innego wyjscia...to piecz po 20....

co do chefa...mozesz piec kazdy inny chleb na nim!
 

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
dzieki bardzo tatter!!
dam znac co wyszlo
icon_wink.gif

i raz jeszcze serdeczne dzieki za rady i porady
cvety.gif
 

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,167
544
113

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
slusznie sie madrzysz...
icon_biggrin.gif
 

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
cry_1.gif
cry_1.gif
cry_1.gif

no i nie mam sie juz nawet po co zastanawiac jak go upiec...
cry_1.gif

bo on nic nie urusl przez te 20 godzin!!!
cry_1.gif

ale NIC!!!
wyjelam z lodowki jakis plaski twardy placek...
cry_1.gif
cry_1.gif
cry_1.gif

czy ja powinnam go i tak upiec???
nie wydaje mi sie ze cos z tego jeszcze moze byc...
cry_1.gif

nie powinnam byla sie wogole przymierzac do takiego chleba...
cry_1.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,273
2,857
113
Niestety nic Ci nie pomogę, bo sama się na ten chleb nie porywałam. Wydał mi się za trudny i za bardzo czasochłonny, a raczej może skomplikowany. Lubię robić rzeczy prostsze.
Przyznam, że się bardzo zdziwiłam, jak przeczytałam, że zaczęłaś go robić znając Twoje problemy ze zrobieniem zakwasu. No, ale, jak mówią, do odważnych świat należy.
 

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Beo...doprawdy nie wiem co mam Ci poradzic...
Z tego co pamietam, nie jestes piewsza osoba, ktorej ten chleb nie wyrosl...Faktem jest , ze chleb nie nalezy do wypiekow latwych i do tego jest dosc czasochlonny, przynajmnniej za pierwszym razem...
Nie bede Cie namawiac do powtorzenia...jedoczesnie nie chialabym, abys zniechecila sie do prob wyprodukowania wlasnego zakwasu...
Chce Cie jeszcze zapytac...czy probowalas juz piec chleby na poolish, pate fermente etc....moze powinnas zrobic takie wlasnie na poczatek, nabrac wprawy...jednoczesnie hoduja zakwas i robiac kilka prostych chlebow z zakwasem...
 

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
na poolish robilam tylko w maszynie, na pate fermentee tez jeszcze nie
jszcze sie nie zniechecam, ale jest mi troche smutno ze sie nie udalo...
icon_frown.gif
 

hannahh

Member
Gru 25, 2008
4
0
0
Witam
zaczynam przygode z chlebem
wink.gif
nie wiem czy nie wybralam zbyt skomplikowanego przepisu...no ale nic probuje! Czy ktos tu jeszcze zaglada?
Mam zamiar uzyc maszyny na samym koncu, zastanawiam sie jednak jaki wybrac program...jakies sugestie?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy