Pani Walewska/Pychotka

alicjanka

Member
Cze 28, 2006
5,729
0
0
Beata - pyszne ciacho!!!
Tyle się naczytałam w różnych wątkach, że robisz Panią Walewską, no i w końcu stwierdziłam, że muszę spróbować, co to
gruebel_2.gif
icon_mrgreen.gif

No i pychotka!!
icon_lol.gif

Dzięki za przepis
anbetung.gif

alicjanka

Member
Cze 28, 2006
5,729
0
0
Chwalę drugi raz
icon_lol.gif

Moja bratanica jedząc wczoraj Panią Walewską, powiedziała: "Ciocia, to najlepsze ciasto jakie zrobiłaś"
icon_mrgreen.gif

Beato jeszcze raz
anbetung.gif

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,261
10
38
cieszę się
banana.gif

A mnie ostatnio najlepiej smakuje z dzemem z czarnej porzeczki, jeszcze mam kawałek świąteczny zamrożony na czarną gdzinę
icon_wink.gif
icon_mrgreen.gif

alicjanka

Member
Cze 28, 2006
5,729
0
0
Właśnie ja też zrobiłam z dżemem z czarnej porzeczki
icon_lol.gif
Niestety kupny, ale własnie idealnie pasuje ten kwaskowy smak. Nastepnym razem zrobię z agrestowym
icon_smile.gif

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,261
10
38
No to spróbuj, ja mrożę. Tylko rozmrażać trzeba pomału, bez wspomagania kuchenką mikrofalową albo piekarnikiem, tak na blacie wyłożone. Jak dla mnie bardzo dobre.

Maryna

Moderator
Sty 5, 2006
7,999
0
0
Jestem w trakcie robienia Pani Walewskiej.
I tak: ciasto mi sie upiekło ładnie, aczkolwiek beza wyszła dość przyrumieniona. Dałam marmoladę różaną (bardzo mi smakuje) - ciekawe czy nie będzie za słodkie.
Nie mogę wyjąć placków z prostokątnych blach, łamia się. Wzięłam na wstrzymanie i poczekam aż zupełnie ostygną.
Problemem dla mnie było ugotowanie budyniu z podanych składników. Grudy mi sie porobiły. Zlikwidowałam wprawdzie ale z trudem, ucierając grudkowatą masę (jeszcze bez masła, na ciepło) drewniana pałką w misce.
Pierwsze koty za płoty - ciekawa jestem końcowego efektu.

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,261
10
38
Ja wyjmuję placki w ten sposób: na blachę kładę deseczkę, szybkim ruchem odwracam blaszkę do góry dnem i ciasto opada na deseczkę-jest wtedy do góry spodem, więc drugą deseczkę kładę na ciasto i znów odrwacam-wtedy ciasto na drugiej deseczce leży już do góry bezą.
Ciekawa jestem tego połączenia z marmoladą różaną-mnie jednak chyba bardziej odpowiadałoby połączenie w tym wypadku z czymś kwaśnym

A co do kremu, to ostatnio cały czas robię budyń z gotowego takiego do karpatki, potem wzbogacam tylko, ucierając z masłem czy margaryną, dodatkiem alkoholu, soku z cytryny-tak do smaku.

Maryna

Moderator
Sty 5, 2006
7,999
0
0
Beato, pycha.
Wszystkie Twoje przepisy (tzn.te, które dotąd wypróbowałam) są świetne. Bez udziwnień, takie jak lubię.

Marmolada różana może być. Następnym razem dam czarną porzeczkę, ale i róża ładnie pasuje i nie jest zbyt słodka.
Kremu wyszło mi dość mało... Ale i tak jest świetne. Jeszcze sie nie przegryzło, a zeżarłam już spory kawałek.Podobno słodkiego nie jadam.... Bzdura jakaś. To jest takie pyszne ciasto, że słusznie Panią Walewską zostało nazwane.

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,261
10
38
Maryna @ 12 Jan 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=431509Beato, pycha.
Wszystkie Twoje przepisy (tzn.te, które dotąd wypróbowałam) są świetne. Bez udziwnień, takie jak lubię.

Marmolada różana może być. Następnym razem dam czarną porzeczkę, ale i róża ładnie pasuje i nie jest zbyt słodka.
Kremu wyszło mi dość mało... Ale i tak jest świetne. Jeszcze sie nie przegryzło, a zeżarłam już spory kawałek.Podobno słodkiego nie jadam.... Bzdura jakaś. To jest takie pyszne ciasto, że słusznie Panią Walewską zostało nazwane.
Bardzo mi miło, dziękuję
icon_razz.gif

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,713
0
0
Bardzo dobre
icon_mrgreen.gif
Uskubałam ociupinkę
icon_redface.gif
Nie dałam orzechów, bo inne ciasto z orzechami, ale na wierzchy zrobiłam kratkę z ubitej kremówki co mi została ze snickersa
icon_mrgreen.gif
Dżem z czarnej porzeczki dałam
lecker.gif

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,280
0
0
No, a mojej ze sliwkami nikt nie spróbuje
icon_sad.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy