Pierniczki mamy Wojtka

orelia

Member
Cze 25, 2007
3,049
0
0
A czy któraś z Was mogłaby mi powiedzieć jak robicie pierniczki nadziewane powidłami?
Chyba się skusze choć na połowę porcji
gruebel_2.gif
 

magpie101

Member
Gru 21, 2010
503
0
0
Walkuje ciasto ale juz nie tak grubo i koleczkami wycinam dwa kawalki. Na jeden krazek nakladam lyzeczke powidel (lidlowskie sa fajne geste), nakrywam drugim i zlepiam palcami naciagajac troche ciasto (jak przy pierogach). Jak juz pierniczki sa razem zlepione to maja brzydkie brzegi, wiec jeszcze raz wykrawam rowne koleczko odcinajac nierownosci - wtedy sa wszystki piekne i jednakowe. Pieke je troszke dluzej (2-3 minuty).
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,384
3,670
113
orelia @ 11 Dec 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1378204A czy któraś z Was mogłaby mi powiedzieć jak robicie pierniczki nadziewane powidłami?
Wałkuję placek, na jego połowie lekko zaznaczam foremką kółka, nakładam na ich środek marmoladę i marcepan, a następnie przykrywam je drugą połową ciasta. Palcami lekko przyciskam ciasto dookoła nadzienia i wycinam ciastka foremką. Szybko i prosto.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
1
0
W tym roku zrobiłam z połowy porcji, 3 blachy mi wyszły
icon_smile.gif

Pyszne są. Musiałam nieco podsypać ciasto mąką przy wałkowaniu, bo trochę się kleiło, ale za to pierniczki są mięciutkie i rozpływają się w ustach
icon_smile.gif

Wałkowałam na 6-7 mm, piekłam 7-8 minut.
Ciasto zagniotłam jednego dnia, a następnego juz piekłam
icon_smile.gif
 

orelia

Member
Cze 25, 2007
3,049
0
0
.agatka. @ 27 Dec 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1383423W tym roku zrobiłam z połowy porcji, 3 blachy mi wyszły
icon_smile.gif

Pyszne są. Musiałam nieco podsypać ciasto mąką przy wałkowaniu, bo trochę się kleiło, ale za to pierniczki są mięciutkie i rozpływają się w ustach
icon_smile.gif

Wałkowałam na 6-7 mm, piekłam 7-8 minut.
Ciasto zagniotłam jednego dnia, a następnego juz piekłam
icon_smile.gif
Mogłabym się podpisać z tą tylko różnicą, że moje ciasto siedziało w lodówce tydzień przed pieczeniem.
Bardzo bardzo dobre, mięciutkie i pulchne.
Kilka zrobiłam z marmoladą różana i były najlepszeeeeeeeeeee
icon_mrgreen.gif
 

Roman

Member
Sty 11, 2010
1,528
0
0
Pyszne te pierniczki! Ciasto lezakowalo w lodowce 5 tygodni a wczoraj je upieklam.
Napewno bedzie powtorka w przyszlym roku. Dziekuje za przepis.
wink.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

aga.s

Member
Maj 11, 2010
206
0
0
Czy pierniczki w wersji z powidełkiem można przechowywać dłużej?? Tzn. chcę zrobić w ten weekend i miałyby przeczekać do Świąt..
 

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
1
0
Z połowy porcji wczoraj upiekłam
icon_smile.gif

Tylko przeprzu mi się sypnęło za dużo i są jak ciasteczka pieprzowe a nie pierniki. Ale nie szkodzi, zjemy
icon_lol.gif
 

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,636
1,180
113
Tylko dwa dni ciasto leżakowało bo późno dowiedziałam się o wyjeździe. Dekorowane naprędce, w nocy. Wwoziłam drwa do lasu tzn. Do Torunia
icon_mrgreen.gif

Witrazyki są z innego przepisu.
IMG_20171111_123135.jpg

I jeszcze, w tak zwanym międzyczasie, kartkę dziergałam
IMG_20171111_124118.jpg

Dodam, że bardzo odpowiada mi ich smak.
 

Załączniki

  • IMG_20171111_123135.jpg
    IMG_20171111_123135.jpg
    200.4 KB · Wyświetleń: 0
  • IMG_20171111_124118.jpg
    IMG_20171111_124118.jpg
    138.9 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator: