Pierniczki Silije :-)

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,727
601
113
i moje konie z tego ciasto( ciasto podrasowane wg mojego smaku)
są pyszne , trochę nie najpiękniejsze ale tak już jest jak zamiast iść spać po całej nocnej pracy zachciewa sie ,,ozdabiać" pierniczki
icon_mrgreen.gif

GN_072.jpg

GN_076.jpg
 

Załączniki

  • GN_072.jpg
    GN_072.jpg
    163.3 KB · Wyświetleń: 1
  • GN_076.jpg
    GN_076.jpg
    148.3 KB · Wyświetleń: 1

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Margot - sliczne!
Swietny pomysl z tym pylkiem
icon_biggrin.gif
Bardzo ladnie wyglada
daumen.gif


A ja swoich nie bede malowac, tak sobie przemyslalam
icon_mrgreen.gif

Sa tak pysznie chrupiace, ze nie chcialabym, zeby mi przez lukier zmiekly.


Aha... zdjecie...
icon_rolleyes.gif


Pozniej
icon_wink.gif
icon_mrgreen.gif
 

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,727
601
113
Caritka, pochwały od mistrza piernikowego smakują podwójnie
banana.gif


wiesz to chyba są moje najulubieńsze grube pierniczki , choć ( tak jak je robię z maka żytnią i orkiszową) bardzo rosną i na ażurki to się one nie nadają
 

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,727
601
113
JotHa, robiłam odlewane aniołki z białej czekolady i je ,,złociłam", na czekoladzie czarnej( polane ciasto) ,,malowałam" jakieś esy floresy, pierniczki , kruche ciasteczka , kiedys barwiłam marcepan do ozdoby , bardzo jest fajny i bardzo wydajny choć pojemnik maleńki
 

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,306
383
83
Margot, jakie piękne koniki!
icon_eek.gif
Ale nie zazdroszczę, bo też upiekłam, dzięki Tobie oczywiście.
bussi.gif
 

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Jak obiecalam, to zamieszczam zdjecie na dowod
icon_wink.gif

Lukrowane nie beda
icon_mrgreen.gif


Zdjecie troche kiepskie, bo "dobre" swiatlo powoli mi juz gaslo
icon_mrgreen.gif


PICT002_4.JPG


Jeszcze raz - BARDZO dziekuje za przepis
anbetung.gif
cvety.gif
 

Załączniki

  • PICT002_4.JPG
    PICT002_4.JPG
    113.6 KB · Wyświetleń: 1

AnnaB.

Member
Mar 13, 2008
362
0
0
Ojej, jaki się tu ruch zrobił. No to spróbuję zapytać jeszcze raz. Jak - od strony technicznej - robicie pierniczki nadziewane, żeby nadal miały tak piekny kształt.?Serduszka widziałam z nadzieniem w środku i też bym takie chciała, bo ciasto już 'doszło' na balkonie.
 

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Margot @ 21 Dec 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=923965JotHa, robiłam odlewane aniołki z białej czekolady i je ,,złociłam", na czekoladzie czarnej( polane ciasto) ,,malowałam" jakieś esy floresy, pierniczki , kruche ciasteczka , kiedys barwiłam marcepan do ozdoby , bardzo jest fajny i bardzo wydajny choć pojemnik maleńki
A w czym odlewalas ? Masz jakies typowe foremki ?
 

marta1982

Member
Kwi 18, 2009
43
0
6
A mi wczoraj mimo upału zachciało się pierniczków i zakręciłam dwie porcje tego ciasta. Jedną michę z połowy porcji i tą zamierzam sobie na rocznicę ślubu w sierpniu upiec a druga micha z całej porcji będzie sobie stać jak długo wytrzymam nie ruszając jej.
Wszystko przez to że dziecku mojemu włączyłam wczoraj bajkę o świętach i tak mi jakoś zadzwoniło dzwoneczkami i zapachniało piernikiem że musiałam po prostu.
 

Elle

Member
Mar 6, 2010
798
0
0
U mnie tylko ja jem pierniki no i trochę tato (jak z czekoladą to i siostra się skusi na jednego, może 2), ale chyba zrobię teraz z całej porcji i będę sobie raz na jakiś czas odbierać troszkę do pieczenia i to co zostanie upiekę na święta.
Całego wątku nie przebrnę - używał ktoś plantę zamiast smalcu?
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy