Pierniczki Silije :-)

viki-nka

Member
Wrz 5, 2010
150
0
0
Trzeba będzie pokombinować w inny sposób, znaleźć kogoś znajomego w Pradze kto to kupi i mi wyśle, a z płatnością będzie można się dogadać. Dzięki za linkę do sklepu
icon_biggrin.gif
, formy do choinki i chałupki taaaaaaaniocha
icon_biggrin.gif
.

orelia

Member
Cze 25, 2007
3,049
0
0
Zagniotłam i ja ciasto na pierniczki, może ciut późno ale cieszę się, że w ogóle mi się udało!
Rzeczywiście nie mogłam się oderwać od próbowania tego ciasta, dobrze, że przy robieniu towarzyszyło mi tylko moje 10 miesięczne dziecko bo palce wylizywałam jak wtedy gdy sama byłam dzieckiem
icon_mrgreen.gif

No i nie mogę się powstrzymać od zaglądania do lodówki. Ciasto mam w przeźroczystej misce i po prostu lubię na niego popatrzeć
dump.gif

Ciekawa jestem tylko co za pierniczki mi z tego wyjdą!

Mam tylko pytanie czy ręcznik, którym należy przykryć to ma być taki kuchenny papierowy czy taka ściereczka kuchenna, a folia aluminiowa czy spożywcza!?
gruebel_2.gif

Dałam miód gryczany, może być?!

olanguyenvan

Member
Sie 19, 2010
37
0
0
Orelio, ja najpierw opakowałam moją miskę tak luźno folią, bo nie miało być tak całkiem szczelnie. i do tego ręcznikiem takim najzwyklejszym, takim w kratę, chyba każdy taki ma
icon_smile.gif
)
i szkoda, że nie mam przezroczystej miski, w metalowej trzymam i prawie go nie widać, bo przez folię też tak słąbo widać..

Nela_

Member
Sie 23, 2010
13
0
0
Pierniczki leżakują, ale cały czas nurtuje mnie zeszłoroczne pytanie - jak wy to robicie, że takie ładne wychodzą te lukrowe wzorki
gruebel_2.gif
- bo rękaw cukierniczy w zeszłym roku nie zdał egzaminu:dontknow:. Widziałam ostatnio takie specjalne buteleczki z cienkimi końcówkami, ale niestety zanim się do nich dobrałam to mi wykupili... Więc jest może jakaś partyzancka (domowa) metoda na dekorowanie??

inula

Member
Lis 4, 2008
2,087
0
0
zwykły woreczek z odciętym rożkiem
icon_mrgreen.gif
(wkładać maksymalnie 2 łyżki lukru, jak się włoży za dużo to woreczek szybko pęka)

inula

Member
Lis 4, 2008
2,087
0
0
tzn. ja jadę ciągle na tym samym woreczku przez całe ozdabianie, aż się rozleci albo skończy lukier
icon_smile.gif
Używam taki zwykły, najnormalniejszy w świecie do mrożonek. Próbowałam wszelkie pistolety, rękawy itd. - jakoś mi nie szło
gruebel_2.gif

Po skończeniu ozdabiania można woreczek umyć na następny raz, ale ja po prostu wyrzucam, bo przy myciu i tak bym pewnie go rozdarła
rofl.gif

ankar

Member
Kwi 25, 2008
125
0
0
Silije wielkie dzięki za wspaniały przepis. pierniczki są mięciutkie i bardzo smaczne. Nawet mój mąż, który zawsze twierdził, że nie lubi domowych pierników podjada je z puszki.
P1060798.JPG

Załączniki

• P1060798.JPG
    P1060798.JPG
    457.6 KB · Wyświetleń: 1

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy