Pierniczki Silije :-)

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,728
603
113

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,652
0
0
Margot gdzie sie kupuje takie konikowe foremki.
Albo co musze zrobic i komu zeby takie zdobyc.
icon_mrgreen.gif

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,728
603
113
Foremki kupuje się w Czechach , w foremkowym jest adres tego producenta i u nie go można ,albo w sklepach co maja foremki w Czechach
Ja dostałam w prezencie -sama jak byłam w Czechach przygranicznych miejscowościach to nie umiałam znaleźć sklepu z żadnymi foremkami
icon_neutral.gif

tu jest np
http://www.kuchynskenacini.cz/shop/formick...ci-konik-2.html

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Elle

Member
Mar 6, 2010
798
0
0
tak apropos pierników, to dziś przyjrzałam się kilku przyprawom do piernika, które były w sklepie.
Prymat ma w składzie mąkę pszenną i kakao (czyli ilość i kolor oszukane)
Gellwe też ma w składzie mąkę pszenną.
najbardziej mi się spodobała kotanyi, zawiera: cynamon, gałkę muszkatołową, kolendrę, koper włoski, imbir, goździki, ziele angielskie, anyż, anyż gwiazdkowy, pieprz, kardamon. Tą też kupiłam, 27g za 1.99 zł

ewunia_666

Member
Lip 14, 2009
36
0
0
Mam zamiar w tym tyg. zabrać się za te pierniczki :D Mógłby mi tylko ktoś napisać, ile ich wychodzi z jednej porcji? Tak mniej więcej (30,60 czy 100), orientacyjnie.

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
ewunia_666 @ 22 Aug 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1017167Mam zamiar w tym tyg. zabrać się za te pierniczki :D Mógłby mi tylko ktoś napisać, ile ich wychodzi z jednej porcji? Tak mniej więcej (30,60 czy 100), orientacyjnie.
Trudno powiedziec, bo zalezy na jaka grubosc rozwalkujesz ciasto i jakie wielkosci bedziesz wycinac.
Ja robilam bardzo cienkie i roznej wielkosci. Wyszlo mi tyle, ze nie chcialo mi sie ich liczyc
icon_mrgreen.gif

kas1986

Member
Cze 19, 2008
832
0
0
Potrójna porcja już dojrzewa.

W zeszłym roku podwójna nie wystarczyła na rodzinę i rozdawnictwo.

W tym roku pierwszy raz robię na smalcu, zawsze dawałam masło.

Wypróbowałam wiele przepisów ale te nam najbardziej przypadły do gustu i ciasto bardzo wdzięczne w obróbce.

kati81

Member
Cze 10, 2006
125
0
0
Dzisiaj mam w planach zrobić ciasto na pierniki z tego przepisu
icon_smile.gif

Elle @ 28 Jul 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1009429dziś przyjrzałam się kilku przyprawom do piernika, które były w sklepie.
Prymat ma w składzie mąkę pszenną i kakao (czyli ilość i kolor oszukane)
Gellwe też ma w składzie mąkę pszenną.
najbardziej mi się spodobała kotanyi, zawiera: cynamon, gałkę muszkatołową, kolendrę, koper włoski, imbir, goździki, ziele angielskie, anyż, anyż gwiazdkowy, pieprz, kardamon. Tą też kupiłam, 27g za 1.99 zł
Też przyglądałam się składom gotowych mieszanek - i tych "firmowych" i tych w przeźroczystych woreczkach, dostępnych na straganach czy na Allegro i wszystkie, które widziałam (na Kotanyi nie natrafiłam) zawierają jak nie właśnie makę pszenną i kakao, to cukier. Nie dość, że są oszukane, to za cenę "firmówek" mogę mieć ponad 2 razy tyle mieszanki piernikowej przygotowanej samodzielnie. Dlatego ja będę robić własną mieszankę przypraw i w tym celu kupiłam wszystkie potrzebne składniki na Allegro w cenie ok. 2 zł za 50-100g przypraw (zależnie od woreczka). Robiłam duże zakupy u jednego sprzedawcy i dodatkowo załapałam się na bezpłatną wysyłkę kurierem
icon_smile.gif

Na forum gazetowym (przyprawa piernikowa) znalazłam takie proporcje (może ktoś zna jakieś inne?
fiesgrins.gif
):

CYTATPRZYPRAWA DO PIERNIKA - 3 lyzeczki
1 1/4 lyzeczki cynamonu,
1/2 lyzeczki imbiru,
1/4 lyzeczki gozdzikow,
1/4 lyzeczki galki muszkatolowej,
1/4 lyzeczki ziela angielskiego,
1/4 lyzeczki kardamonu,
1/8 lyzeczki kolendry,
1/8 lyzeczki czarnego pieprzu

mexikana

Active member
Sty 15, 2008
6,773
28
48
moje ciasto lezakuje juz trzeci dzien
icon_smile.gif

mexikana

Active member
Sty 15, 2008
6,773
28
48
te dekorowal mexyk
icon_smile.gif
ile zjadl surowizny to jego :D
ciacha_001.jpg

Załączniki

• ciacha_001.jpg
    ciacha_001.jpg
    310.3 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

sabinal

Member
Lip 6, 2007
730
0
0
Moje też już od 2 tygodni dojrzewa, pachnie i kusi. Całe szczęście, że moi domownicy nie wpadli na to , że surowe ciasto można podjadać.
icon_biggrin.gif

viki-nka

Member
Wrz 5, 2010
150
0
0
Margot @ 28 Jul 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1009189Foremki kupuje się w Czechach , w foremkowym jest adres tego producenta i u nie go można ,albo w sklepach co maja foremki w Czechach
Ja dostałam w prezencie -sama jak byłam w Czechach przygranicznych miejscowościach to nie umiałam znaleźć sklepu z żadnymi foremkami
icon_neutral.gif

tu jest np
http://www.kuchynskenacini.cz/shop/formick...ci-konik-2.html
Margot, fajny sklepik
icon_smile.gif
i nawet tani w stosunku do naszych
icon_biggrin.gif
.
Dzięki za linkę.
Nie wiesz jak z płatnością, bo w koronkach raczej im nie zapłacę, przeliczą to na euro?

olanguyenvan

Member
Sie 19, 2010
37
0
0
Moja ciasto ma już tydzień
icon_smile.gif
nic a nic nie zostało podjedzone... Jedna tutaj pisze z Was, że potrójna porcja... Losie, ja nie wiem czy jedna porcja to nie za dużo
icon_smile.gif
) Ale pewnie nie, pewnie nic nie zostanie... Muszę pomyślec jeszcze o drugim rodzaju pierników, gdyby te nie posmakowały/nie wyszły... Co polecacie?
Aha, i którego pieczecie pierniczki? Ja już się przymeirzam do poszerzenia mojej skromnej niestety kolekcji wykrawaczek
icon_smile.gif
) mam w planach gwiazdki, śnieżynki i te cudeńka z ikea najnowsze... zakochałam się w nich
icon_smile.gif

sabinal

Member
Lip 6, 2007
730
0
0
Olanguyenvan poecam pierniczki w/g. Bakerlady. Piekę je co prawda pierwszy raz, ale jest to najlepsze surowe ciasto jakie jadłam(wiem co piszę bo prawie codziennie podjadam. Dobrze, że rodzina o tym nie wie)

viki-nka

Member
Wrz 5, 2010
150
0
0
Sabi, jak tak dalej będziesz podjadała, to na święta nic nie upieczesz
icon_wink.gif
hihihi, moje ciasto na te pierniczki już leżakuje w piwnicy, również pierwszy raz będę je piekła
icon_biggrin.gif
i mam nadzieję, że wyjdą pyszne, bo noga ciastkowa ze mnie
icon_smile.gif
.

olanguyenvan

Member
Sie 19, 2010
37
0
0
dziękuje, zaraz przejrzę przepis ;))
i mam pytanie takie z serii dziwnych - czy jak robicie pierniki an choinkę, to ktoś je potem je? no bo jeśli nie, to po co zużywać takich cenniejszych produktów jak miód... skoro i tak się potem lukruje. no chyba, że ktoś je, ale nie przechodzą ciastka "smakiem" choinki? ( w tym roku bd miałą żywą)

aha, i moje silijki jak dla mnie trochę za bardzo czują smalcem... daliście 200g czy 250? bo ja nie mam w kostkach, tylko taki swojski ze wsi, może dlatego jest taki mocny? kurde no ;)

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,728
603
113

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy