Pierniczki Silije :-)

worldsapart

Member
Kwi 29, 2008
36
0
0
ufff no to dobrze
fiesgrins.gif
wlasnie skonczylam je robic. Jest po prostu PRZE PYSZNE
lecker.gif
dodalam odrobine kakaa bo moja przyprawa do piernikow dr. Oetkera nie miala go w skladzie tak jak np Prymat itp wiec chcialam nadac troche kolorku:)
a kiedy wypiekac? za 2 tygodnie? to bedzie 21 grudzien, przez 3 dni zdaza troche zmieknac?
icon_smile.gif

Ewusiek

Member
Lut 18, 2007
3,488
0
0
upiekłam troszkę (reszta ciasta dalej leżakuje ) na festiwal , co roku robię pierniczki z tego przepisu (z podwójnej porcji, bo obdzielam innych)

pierniczki_017.jpg

Załączniki

• pierniczki_017.jpg
    pierniczki_017.jpg
    23.7 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

oliweczka

Member
Maj 27, 2006
1,609
0
0
ja zrobilam chyba z 4 porcji- juz nawet nie pamietam, tak dawno je zagniatalam
icon_smile.gif

upieklam juz wszystkie, bo rozdaje je w mikolajki krewnym i znajomym
notatka na przyszly rok- nie ulegac pokusie dosypywania maki do ciasta , nawet, jesli wydaje sie przed lezakowaniem za rzadkie
patent ze smarowaniem pierniczkow przed upieczeniem bialkiem jajka - koniecznie do regularnego stosowania
( i tak nigdy nie bede w stanie polukrowac pol tony pierniczkow)

grabinka

Member
Mar 25, 2008
244
0
0
Upiekłam pierniczki w sobotę i włożyłam do szczelnego plastikowego pojemniczka ,położone na papierze do pieczenia ,lekko skropiłam wodą.Mam nadzieję,ze na święta będą mięciutkie tak jak podczas pieczenia.
gruebel_2.gif

worldsapart

Member
Kwi 29, 2008
36
0
0
jak myslicie, kiedy najlepiej piec? pogodzilam sie juz z faktem, ze w tym roku ciasto niezdazy sobie porzadnie polezec...zagapilam sie i upieklam dopiero 7 grudnia:( zastanawiam sie kiedy je upiec zeby zdazyly zmieknac przed 24....??

worldsapart

Member
Kwi 29, 2008
36
0
0
no tak....ale moje lezy dopiero niecale dwa tygodnie dlatego pytam...czy poczekac jeszcze z tydzien? chcialabym zeby zdazyly zmieknac. Pierywszy raz probuje ten przepis dlatego nie mam pojecia jak to wszystko ze soba zgrac zeby bylo dobrze:)

worldsapart

Member
Kwi 29, 2008
36
0
0
wiem, ze strasznie marudze z tymi pytaniami ale musze zapytac znowu, juz ostatni raz obiecuje:) jak myslicie kiedy najlepiej piec? czy pierniczki potrzebuja duzo czasu na to zeby zmieknac? pieklam 7 grudnia. Wiem, ze moze glupie te moje pytania, ale chcialabym zeby byly takie jak byc powinny tego 24 grudnia:)

worldsapart

Member
Kwi 29, 2008
36
0
0
dziekuje za odpowiedz:) w takim razie chyba upieke je jakos na dniach, jakie beda takkie beda-czyli napewno pyszne:) tak sobie mysle, ze moze nie zuzyje calego ciasta, i 2 porcje zrobie za jakies 2 tygodnie, sprawdze jaki efekt:) gdyby ktos mogl jeszcze cos doradzic, to poprosze:)

Tobatka

Member
Lut 7, 2006
3,700
0
0
aA dziś upiekłam.. Surowe ciasto było zbyt luźne, mimo odleżenia..
Pierwszy raz mi się tak zdarzyło. Ale podsypałam sporo mąką, pierniczki wyszły pyszne zarówno jeszcze ciepłe, jak i zimne. Legły w puszkach, tam poczekają na chwilę czasu na dekorowanie
icon_smile.gif

worldsapart

Member
Kwi 29, 2008
36
0
0
dzisiaj pieke pierniczki:) przeczytalam wszystkie komentarze i koniec koncow sama juz nie wiem, czy nalezy skrapiac pierniczki po polukrowaniu czy nie. Zastanawiam sie, czy w ogole je dzis lukrowac...chyba tak, ale nie ejstem pewna, jak radzicie?
icon_smile.gif

worldsapart

Member
Kwi 29, 2008
36
0
0
Zrobione:) z kuchni wyszlam o 2 w nocy, ale chyba bylo warto:) pachnialo oblednie, a w smaku, nawet twarde sa wspaniale. Juz je polukrowalam, nadal nie wiem jednak co z tym skrapianiem woda....moze troszke poleje:)

Załączniki

• IMG_1228.jpg
    IMG_1228.jpg
    98.6 KB · Wyświetleń: 0
  • IMG_1232.jpg
    IMG_1232.jpg
    102.9 KB · Wyświetleń: 0

KAROTKA

Member
Maj 27, 2007
1,245
0
0
Cy są choć troszkę w smaku podobne do KATARZYNEK ?
Od dziecka uwielbiam te pierniczki w wersji nielukrowanej i nie polewanej czekoladą... Takie suche po prostu
mniam.gif

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
Podnosze...

Glupie pytanie : czy szklanka cukru tutaj to 250ml czy moze mniej?

Graz

Member
Gru 2, 2004
13,816
1
38
Bea, nigdy nie odmierzałam ml - weź standardowa szklankę. Tutaj ewentualne róznice nie są az tak istotne - ja np. zawsze tnę cukier w przepisach, tutaj też, a i tak są bardzo dobre.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy