trygrys @ 13 Dec 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=637109aaa, jeszcze jedno : co zrobić żeby mi się ciasto nie lepiło tak do foremek - strasznie trudno się wyciąga z foremki po wyciągnięciu ....zeby sie ciasto nie kleilo, foremki przed wykrawaniem 'zanurzac' w mace lub w cukrze, powinno pomoc![]()
trygrys @ 13 Dec 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=637081HELP HELP HELP(((![]()
![]()
dziś podjełam próbę upieczenia części pierniczków i poniosłam totalna porażkę, opisze po kolei i może któras z Was mi pomoże, żeby z reszty wyszły pierniczki a nie to cos co lezy u mnie na stole![]()
![]()
ciasto z miseczki strasznie lepiące wyjęłam na stolnice trochę podsypałam mąką (bo kleiło się okrutnie) rozwałakowałam na ok 3-4 mm, foremki w ruch i do piekarnika (ok 170) w piekarniku pięknie rosły (niestety też rolewając się na boki, ale to bym przezyła) - piekłam 12 min - po wyjęciu wszystkie strasznie oklapły i wyglądają paskudnie, na dokładkę strasznie kleja się do papieru i przy odrywaniu duza część ciasta zostaje na tymże papierze![]()
![]()
ratujcie - mam jeszcze znacznie większą część ciasta w lodówce - co zrobić , coby z tego wyszło coś co będę mogła domownikom pokazać ...
czy dodać mąki i zagnieść ? czy co ....
w Was cała nadzieja....Problem stworzyło ewidentnie zbyt rzadkie, kleiste ciasto.
Dodaj do niego partiami trochę mąki - nie będzie się wtedy kleić do stolnicy, foremek i papieru.
Nie radziłabym Ci drastycznie zwiększać temperatury ( chyba, że Twój piekarnik ma zepsuty termostat i zaniża wskazania), bo pierniki tego nie lubią. Miód w wyższej temperaturze szybko się karmelizuje i sprawia, że pierniki stają się twarde.
trzkasienka @ 6 Dec 2006 napisał:index.php?act=findpost&pid=407644i w koncu ja dolaczam z moimi pierniczkami- zrobilam z polowy porcji, na masle i czekalam az 2 dni na dojrzenie ciastasa chrupiace, pachnace i smaczne:
to moj zeszloroczny wpis...
jezeli zas chodzi o tegoroczne pierniczki- robilam na smalcu, trzymalam 4 tygodnie w chlodzie i.... porazka! wykrawa sie swietnie, ale w piekarniku sie rozlewaja i rosna! jak szalone...![]()
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.