Pierniczki Silije :-)

daglo

Member
Sty 1, 2008
450
0
0
Zrobilam ciesto i juz siedzi w lodowce, wyszlo bardzo lejace. Dodalam troche kakaa bo bardzo lubie pierniczki z kakao, nie moge sie juz doczekac pieczenia!!!
fiesgrins.gif

MałaRybka

Member
Sty 9, 2005
1,139
0
36
To ja was zakasuję
fiesgrins.gif

Mam całkiem sporą porcję ciasta piernikowego zrobioną w listopadzie 2007 r
biggrinflip.gif

Specjalnie je tak długo zostawiłam. Niedawno je smakowałam (surowe) i było smaczne. Nie wygladało podejrzanie.
Myślicie, że warto spróbowac upiec ciasteczka?
gruebel_2.gif

Tobatka

Member
Lut 7, 2006
3,700
0
0
MałaRybka - dobre będą, też jednego roku zarobiłam podwójną porcję, a byłam w stanie wypiec tylko jedną.. Po roku mi się przypomniało (jak się brałam za zarabianie świeżego), że w piwnicy mi zalega porcja.. Zaryzykowałam, upiekłam, wyszły booooskie
icon_smile.gif

Tegoroczna porcja od 2 tygodni już w spiżarni siedzi i czeka (rany, jak ja kocham mojego robota, bo pierwszy raz nie kleiły mi się ręce, za czym nie przepadam
icon_smile.gif
), a dziecko moje codziennie pyta, czy już możemy piec te pierniczki
icon_smile.gif
Żeby trochę go odczepić od tego tematu upiekliśmy ciasteczka - podziałało
icon_smile.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Tobatka

Member
Lut 7, 2006
3,700
0
0
O własnie, Ilonka jaka zorientowana w wyposażeniu mojej kuchni
icon_smile.gif

Mąż mi rok temu dał wybór - albo KA albo laptop i tańszy robot (czyli MUM). Ponieważ laptop mi jest potrzebny (bez niego w nowym domu nie mogłabym z Wami rozmawiać) do przyjemności i pracy, a mum to tez cudny robot, choć nie tak piękny jak ka (ale zdecydowanie duuuużo tańszy), to wybór jednak nie był zbyt skomplikowany, choć napłakałam się nad nim, jak decydowałam
icon_smile.gif

A teraz wynoszę pod niebiosa co i rusz tego mumcia kochanego
fiesgrins.gif

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0

Tobatka

Member
Lut 7, 2006
3,700
0
0
Ilonka, nie wstydnij się, tylko przyjedź na żywo obejrzeć
icon_smile.gif
Czas najwyższy, żebyśmy sie poznały, a mnie teraz jakoś ciężko z dzieciami się wyrwać gdziekolwiek poza Poznań... No, kawka czeka!
icon_smile.gif

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
W sumie mialabym transport ale musiałabym Cię meczyc do rana do poznego popołudnia ("taki jeden"
icon_wink.gif
na studia jezdzi co sobote i niedziele).

worldsapart

Member
Kwi 29, 2008
36
0
0
kurcze...myslicie, ze juz totalnie za pozno na te pierniczki? Zbieralam sie i zbieralam zeby jakies zrobic, ale w koncu nie zrobilam do tej pory zadnych:( za to mam juz xmas cake i piernik Ewki, zrobiony i teraz grzecznie sobie lezakuje i czeka az zaczne gp upijac:)

Tobatka

Member
Lut 7, 2006
3,700
0
0
Myślę, że nie za późno.... Takie tygodniowe też piekłam i są dobre
icon_smile.gif

Ilonka - to przyjeżdżaj, dam się pomęczyć z dziką rozkoszą
icon_smile.gif

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0

worldsapart

Member
Kwi 29, 2008
36
0
0
ile mnie wiecej wychodzi tych pierniczkow z calek porcji? mam juz wszystkie skladniki i chce sie zabrac do robienia:) nie wiem tylko czy cala porcja to nie bedzie za duzo...prosze napiszcie szybciutko:)

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
34,043
6,497
113
Nie da się określić ilości pierników, bo zależy ona od wielkości użytych foremek i grubości ciasta. Można je jednak bardzo długo przechowywać, więc nic złego się z nimi nie stanie, jeśli upieczesz ich więcej. Po prostu na dłużej wystarczą.
icon_smile.gif

Choć moim skromnym zdaniem już trochę za późno na zarabianie ciasta staropolskiego....

worldsapart

Member
Kwi 29, 2008
36
0
0
Ktoras z dziewczyn napisala, ze sie udadza:) podobno ktos robil 2 tyg przed swietami i byly pyszne. Mam nadzieje, ze wszystko bedzie dobrze...oby:)

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy