- Wrz 25, 2004
- 20,571
- 2
- 0
1 kg mąki
1 masło (250g)
4 jajca
1 i 1/3 szkl. cukru
2/3 słoika miodu - słoik 250 dag
1 opakowanie cynamonu (15g)
1 i 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
3 łyżeczki sody
szczypta soli
mleko skondensowane niesłodzone do malowania pierników
Masło z cukrem i miodem roztopić, gdy ostygną dodaj jajca,
makę połączyć z resztą składników i dodać odrobineczkę zimnej wody.
Dobrze wymieszać, dodac przyprawy.
Przykryć naczynie ściereczką dać odpocząć ciastu przez 24 godziny
W następnym dniu wałkować ciasto na 7mm, wykrawać pierniczki, kłaść na blachy, smarować mlekiem i piec w temperaturze 180 stopni 15 minut.
Pierniczki mają być grubaśne i pulchne
1 masło (250g)
4 jajca
1 i 1/3 szkl. cukru
2/3 słoika miodu - słoik 250 dag
1 opakowanie cynamonu (15g)
1 i 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
3 łyżeczki sody
szczypta soli
mleko skondensowane niesłodzone do malowania pierników
Masło z cukrem i miodem roztopić, gdy ostygną dodaj jajca,
makę połączyć z resztą składników i dodać odrobineczkę zimnej wody.
Dobrze wymieszać, dodac przyprawy.
Przykryć naczynie ściereczką dać odpocząć ciastu przez 24 godziny
W następnym dniu wałkować ciasto na 7mm, wykrawać pierniczki, kłaść na blachy, smarować mlekiem i piec w temperaturze 180 stopni 15 minut.
Pierniczki mają być grubaśne i pulchne
Ostatnią edycję dokonał moderator: