Pierniczki Tatter :-)

JotHa

Moderator
Członek ekipy
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Cinka @ 14 Dec 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=637908JotHa - zegarków napewno nie mają ale instynkt to już chyba tak... a z tym bym nie kombinowała
icon_lol.gif
 

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,066
434
83
nadziewalam z ciasta staropolskiego (aganiokowego) i to sa jedyne pierniki, ktore wcale nie stwardnialy.
walkowalam dosc cienko, ale pewnie powidla sprawiaja, ze nadziewane pierniczki sa caly czas dobre do jedzenia, bez lezakowania. tak mi sie spodobalo, ze w tym roku z 3/4 ciasta zrobilam tylko takie. ale to robota dosc pracochlonna, niestety.
 

JotHa

Moderator
Członek ekipy
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
basiau @ 15 Dec 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=638135Czy ciasto ma leżakować w lodówce czy wystarczy odstawić michę na kuchenną szafkę?
Moje laeakowalo na szafce w kuchni. I to, faktycznie krocej, bo naporawde nie mialam sily na przestoje w pieczeniu. Nie mam pojecia, czy 5 h mniej lezakowania pomniejsza ich smak, bo i tak sa boskie !
Wlasciwie to wszystko maja boskie
icon_mrgreen.gif
i smak, i zapch, i miekkosc od poczatku samego, i kolor z polyskiem od mleka, ono.... i te rozkosznie 'okraglutkie' ksztalty. Mlask...
Sa niesamowite ! Takie wygladem rozne od typowych plaskawych do lukrowania, ze
icon_wink.gif


Takich szukalam rok temu, kirdy znudzily mi sie suche, plaskie, chrupkie. Dzieki za przepis

A... wazne, aby wykrawac je foramkami o jakis 'zaokraglonych' ksztaltami, co wyrastaja i nie zachowaja szczegolow, np. ramiona gwiazdek, itp...
 

Agata

Member
Paź 7, 2005
1,214
1
0
A moje pierniczki zaraz po upieczeniu były kruchutkie na wierzchu i mięciutkie w środku, ale z czasem zrobiły się całkiem kruche i jeszcze nie zmiękły i raczej to już nie nastąpi bo z całej porcji zostało już tylko kilka sztuk
icon_mrgreen.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

urbasia

Member
Gru 23, 2004
2,533
0
36
Moje ciasto też ostatecznie leżakowało nie w lodówce. Smaczne są te pierniczki, i też mi wyszły takie miękko-kruche
icon_wink.gif
. Ponieważ nie jesteśmy zagorzałymi smakoszami pierników (upiekłam żeby tradycji stało się zadość
icon_wink.gif
), będę miała pewnie okazję przetestować, czy po dłuższym leżakowaniu skruszeją czy zmiękną. Mam nadzieję, że nie stwardnieją
icon_wink.gif

Moje modyfikacje - nie dałam cynamonu oraz smarowałam ciastka białkiem rozbełtanym ze zwykłym mlekiem.
Oto mój dzisiejszy wyrób.


 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

viki-nka

Member
Wrz 5, 2010
150
0
0
Puk puk je tu kto? a raczej zagniata?
icon_biggrin.gif

Zagniotłam, ale klei się do rąk i nie wiem czy zostawić takie czy dodać mąki :-/, może wstawić do lodówki na noc i mieć nadzieję, że zgęstnieje?
 

viki-nka

Member
Wrz 5, 2010
150
0
0
Fałszywy alarm, dałam ciastu odpocząć 10 min. i sprawdziłam konsystencję - jest super, nie klei się do niczego i nikogo i jest plastyczne
icon_biggrin.gif
- teraz leżakuje w lodówce.
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
O! Swietnie, widze, ze sama sobie poradzials. Mialam napisac, zeby dac ciastu odpoczac...bedzie sie walkowalo idealnie.
 

viki-nka

Member
Wrz 5, 2010
150
0
0
Upiekłam
icon_biggrin.gif
, pyszne są, jedne twardawe, ale kruche, inne kruche z wierzchu, w środku mięciutkie
icon_biggrin.gif
, zapuszkowane czekają na dekorację. Muszę je tylko ukryć gdzieś przed sobą - chyba wywiozę do mamy
icon_biggrin.gif
. Ciasto super plastyczne, dobrze się z nim pracowało
icon_smile.gif
.
Dziękuję Tatter za przepis - wchodzi na stałe do świątecznych wypieków.
icon_smile.gif
 

frigg

Member
Mar 23, 2006
774
1
0
Pierniczki są idealne - właśnie takie krucho- puszyste.
Piekę pierniki od wielu lat.
Nareszcie znalazłam swój ulubiony.
Dziękuję bardzo za udostępnienie.
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Bardzo prosze
icon_biggrin.gif
MNie rowniez wlasnie te pierniki smakuja najbardziej, a moje dzieci nie wyobrazaja sobie be znich swiat. Samo ciasto moze lezakowac w chlodzie dlugo, ale jesli nawet zagniecie sie je dobe przed pieczeniem - tez smakuja dobrze.
 

jaka

Member
Wrz 15, 2004
1,653
0
0
Dziś je zgniatam :eek:) PO raz pierwszy...
Bardzo Wam dziękuję za cenne uwagi, z pewnością wspomogą mą pracę.

Relacja wkrótce.
 

neteczka

Member
Lip 29, 2011
2,130
0
0
I ja się na nie skusiłam.Pyyyszne
lecker.gif
.
20141207_134147.jpg
20141207_134316.jpg
20141207_134446.jpg
 

Załączniki

  • 20141207_134147.jpg
    20141207_134147.jpg
    112.6 KB · Wyświetleń: 3
  • 20141207_134316.jpg
    20141207_134316.jpg
    84.2 KB · Wyświetleń: 3
  • 20141207_134446.jpg
    20141207_134446.jpg
    82.8 KB · Wyświetleń: 2

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
neteczko, widze, ze nawycinalas sporo
icon_wink.gif
ciesze sie, ze ci smakuja.

Moje ciasto nadal lezakuje.
 

neteczka

Member
Lip 29, 2011
2,130
0
0
tatter @ 8 Dec 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1552467neteczko, widze, ze nawycinalas sporo
icon_wink.gif
ciesze sie, ze ci smakuja.

Moje ciasto nadal lezakuje.
Oj smakują,smakują.Dziś nastawiam następną porcję:)

qd @ 8 Dec 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1552482A ja dzis je zamiesilam, strasznie sucha maka chyba byla, bo musialam rozrzedzac żeby skleić. Poszlo 100 g boroviczki
icon_smile.gif
do ciasta ( lubie dodawac wódkę do rozrzedzania piernikowego ciasta).
Chyba zgapię od Ciebie pomysł z wódeczką
gruebel_2.gif
 

jaka

Member
Wrz 15, 2004
1,653
0
0
Zrobiłam jedną porcję - znikają... za szybko znikają... w planach kolejna porcja :eek:)

Czemu ja tyle lat zwlekałam...
dump.gif
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
QUOTE (neteczka @ 9 Dec 2014, 08:12 ) index.php?act=findpost&pid=1552486Oj smakują,smakują.Dziś nastawiam następną porcję:)


Chyba zgapię od Ciebie pomysł z wódeczką
gruebel_2.gif
Podwojnie sie ciesze
icon_wink.gif


A pomysl z wodeczka, hm, bardzo mi sie podoba
icon_mrgreen.gif



QUOTE (jaka @ 9 Dec 2014, 09:24 ) index.php?act=findpost&pid=1552489Zrobiłam jedną porcję - znikają... za szybko znikają... w planach kolejna porcja :eek:)

Czemu ja tyle lat zwlekałam...
dump.gif
U mnie tez sie zwykle konczy sie kolejna porcja w polowie grudnia. W tym roku jednak moj syn (ktory jest odpowiedzialny za szybko znikajace pierniki glownie) pojawi sie w domu dopiero tuz przed wigilia wiec zagniotlam z jednej porcji z nadzieja, ze wystarczy.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: