składniki
2 i 1/2 szklanki maki
1/2 szklanki mleka
łyżka cukru
1/3 szklanki miodu
1/5 szklanki mocnego naparu kawy
50g drożdży
2 jaja
1/4 kostki masła
przyprawa do pierników
Wykonanie
Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem, łyżką mąki i łyżką cukru. Rozczyn odstawić w ciepłe miejsce pozostawic do wyrośnięcia. Z mąki, rozczynu, jajek i stopionego masła, miodu, naparu z kawy i przypraw wyrobić ciasto. Rozwałkowac placek grubości 1/2 cm, wykrawać pierniczki. Piec 15-20 minut w 160 stopniach.
2 i 1/2 szklanki maki
1/2 szklanki mleka
łyżka cukru
1/3 szklanki miodu
1/5 szklanki mocnego naparu kawy
50g drożdży
2 jaja
1/4 kostki masła
przyprawa do pierników
Wykonanie
Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem, łyżką mąki i łyżką cukru. Rozczyn odstawić w ciepłe miejsce pozostawic do wyrośnięcia. Z mąki, rozczynu, jajek i stopionego masła, miodu, naparu z kawy i przypraw wyrobić ciasto. Rozwałkowac placek grubości 1/2 cm, wykrawać pierniczki. Piec 15-20 minut w 160 stopniach.

Ostatnią edycję dokonał moderator: