Pierniczki wg Bakerlady

sabinal

Member
Lip 6, 2007
730
0
0
To jaka ma być ta żytnia? Ja dałam żytnią 720, dokładnie trzymałam się wagi składników. Tę +1 szklankę pszennej też musiałam od razu dosypać i też mi się kleiło. Nie tak strasznie jak pisze Chachu ale jednak się kleiło. Wiem,że znaczenie ma wszystko np. wielkość jaj, wilgotność mąki itd. Ja nie zagniotłam odstałego ciasto. Pytam tak na zapas bo na pewno będę jeszcze piekła te pierniki.
gruebel_2.gif

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,189
2,743
113
sabinal @ 15 Dec 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1062352To jaka ma być ta żytnia? Ja dałam żytnią 720,
I taka ma być. W pierwszym poście tego wątku jest drobna pomyłka. Osoba wpisująca przepis Bakerlady dodała niepotrzebnie przy mące żytniej 720 słowo "razowa". Tutaj, na blogu Bakerlady można też ten przepis przeczytać.
Muszę powiedzieć, że od kilku lat piekę pierniki z tego przepisu i nie miałam problemów z konsystencją ciasta. I nigdy jeszcze nie dodawałam dodatkowej mąki. Pewnie to kwestia wilgotności mąki, wielkości jajek, ilości miodu, który pewnie większość z nas dodaje "na oko". Świeże ciasto jest miękkie, ale po leżakowaniu w lodówce wałkuje mi się idealnie.

PS. Dopiszę jeszcze, że ja 2 lata temu zagniatając to ciasto zważyłam wszystkie składniki podane w przepisie w szklankach i zapisałam. Nie lubie takiej miary, bo szklanka szklance nie jest równa, a waga zawsze taka sama. I tutaj też może być przyczyna różnych konsystencji ciasta.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

sabinal

Member
Lip 6, 2007
730
0
0
Dziękuję Hazo, pytałam bo na pewno będę jeszcze je piekła. Trzeba pokonać trudności, według mnie ich smak wynagradza trudności.

chachu

Member
Paź 24, 2008
772
0
0
Hazo a czy mogłabyś podać ten twój wagowy przelicznik?? byłabym wdzięczna
icon_mrgreen.gif

Ja do odmierzania używam miarki z cup( miara kubka, szklanki). Nie moge sobie teraz przypomnieć z jakiej mąki robiłam ale na pewno w takich proporcjach. Pszennaj użyłam albo tortowej450 albo tutejszej uniwersalnej, no a ta druga to żytnia....
Sorry że zapytam ale czy gdyby ona była razowa to byłaby ciemniejsza?? Bo ona jest normalna biała więc chyba nie razowa, nie znam się...
Zirytowały mnie te pierniki bo mimo wyglądu zaczynają mi smakować
icon_mrgreen.gif
( wczoraj były wstrętne
icon_mrgreen.gif
).
Właśnie konsumuję tego z powidłami, super!!

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,189
2,743
113
Proszę:
3 1/2 (600g) szklanki mąki pszennej 550 ( + 1 (170g) szklanka na wszelki wypadek)
1 1/2 (220g) szklanki mąki żytniej typ 720
W ubiegłym roku jak ważyłam mąkę używałam do jej odmierzania miarek angielskich 1 cup=250ml
Mąka żytnia 720 jest biała i drobno zmielona, mąka żytnia razowa 2000 pełnoziarnista jest ciemniejsza i przede wszystkim grubo mielona. Tak wygląda ta, której ja używam do chleba:
181.jpg

A może niechcący użyłaś mąki pszennej z dodatkiem proszku do pieczenia? A w przepisie jest przecież i proszek i soda i wtedy mogłoby być wszystkiego za dużo.
gruebel_2.gif
Tak sobie gdybam...
W pierwszym roku jak robiłam te pierniki to też porwałam się na nadziewane i mimo, że miałam bardzo gęste, domowe powidła to pierniki mi wyszły mokre i je po prostu wywaliłam. Od tej przygody nie biorę się za nadziewanie pierników. Robię część bez dodatków a część z drobiutko pokrojonymi bakaliami, tak jak w przepisie.

Załączniki

• 181.jpg
    181.jpg
    33.5 KB · Wyświetleń: 4

chachu

Member
Paź 24, 2008
772
0
0
Baaardzo ci dziękuję
anbetung.gif

Z całą pewnością nie dałam razowej, moja jest biała i drobniutko mielona. I jest taka ewentualność że mogłam użyć ( nie pamiętam, ale do któryś pierników napewno) tutejszej mąki a one mają w składzie sodium bicarbonate. Ale czy to mogło byc przyczyną
gruebel_2.gif

Ale kombinowania, no nic, pozostaje mi spróbować jeszcze raz i wszystko bacznie zapisać
icon_mrgreen.gif

No ale muszę przyznać że te moje z powidłami pomimo że są plaskate są smaczne, bardziej mi smakują niż te z bakaliami, mimo wszystko chyba zbyt grubo je posiekałam. To nic, to nic będzie lepiej
wink.gif

fizjo83

Member
Lut 15, 2008
64
0
0
Wczoraj upiekłam te pierniki!Sa pyszne,najlepsze jakie jadłam. Niektore-zwlaszcza te czyste-przepieklami sa twarde,ale bakaliowe to poezja smaku. Ciasto dosc lepkie,ale plastyczne-podsypywalam maka przy walkowaniu i bylo w porzadku. Polecam!!!

małgośka79

Well-known member
Maj 4, 2007
2,322
906
113
Pieklam wczoraj, ciasto mialo idealna konsystencje. Surowe nie wydawalo mi sie tak pikantne, ale po upieczeniu stwierdzam, ze przypraw troszke za duzo.

LeNinka

Member
Sie 14, 2005
944
0
0
Upieczone, polukrowane. U mnie bez bakalii, bo dzieci nie lubią i nie nadziewane. Pyyyyyszne!

Poniżej niewielka część z gotowych:

dscf1559_1.jpg

Załączniki

• dscf1559_1.jpg
    dscf1559_1.jpg
    270.2 KB · Wyświetleń: 4

małgośka79

Well-known member
Maj 4, 2007
2,322
906
113
Z kazdym dniem coraz pyszniejsze i juz nie tak pikantne jak zaraz po upieczeniu. Pieklam pierwsza partie 12 min, nastepne krocej ok. 8 i te sa najlepesze. Walkowalam dosyc cienko.

LeNinka

Member
Sie 14, 2005
944
0
0
h-elen, Giraffa- bardzo mi miło, że się podobają
bussi.gif

LeNinka

Member
Sie 14, 2005
944
0
0

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy