Pierniczki wg Bakerlady

duende

Member
Cze 25, 2008
3,857
0
0
może to kwestia chłonności mąki? bo u mnie po leżakowaniu w lodówce, gdy tłuszcz stwardniał a wraz z nim reszta składników nic nie kleiło się przy wałkowaniu. To znaczy zaczęło się kleić gdy się zanadto rozgrzało
icon_smile.gif
Ale wystarczyło włożyć ponownie do lodówki i było znów świetnie.
Jaka masz rację, że wykrawanych z nadzieniem jest mniej. Ale są tak pyszne, że 'toruńskie katarzynki' się mogą schować
icon_smile.gif
Warto.
Ja dzisiaj zamierzam zagnieść jeszcze jedną porcję ciasta, bo postanowiliśmy spędzić święta w większym gronie.

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,189
2,743
113
Ale do tych pierników ma być mąka żytnia 720, czyli nie razowa tylko zwykła biała.

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
Dziś zrobiłam z tego ciasta krajankę z marcepanem i powidłami, brzegi zostały do bieżącego spożycia, ale niezbyt mi smakuje, jutro zrobię jeszcze z reszty ciasta pierniczki z marmoladą, zobaczymy, ale jak na razie to nie to czego się spodziewałam.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
To jest trudne do określenia, czegoś innego po prostu. Nie smakują mi tak szczególnie dobrze, na pewno jadłam już lepsze. Nie mówię, że są nie dobre, ale na pewno nie jestem szczególnie zachwycona.

Marciszon

Member
Lut 9, 2008
12
0
0
Zrobiłam ciasto, leżakowało w lodówce, po tygodniu ciekawość mnie zżerała i postanowiłam upiec "na próbe". Na ciepło były strasznie pikantne, nawet zapach był tak intensywny, że aż męczył. Trochę mnie to zmartwiło, bo zostal jeszcze cały garnuszek surowego.
Na szczęscie rankiem okazało się, że sa jak najbardziej jadalne. Złagodnialy, nabrały ciekawej nutki.
Też przyznaję, że szukałam czegoś innego ale to nie znaczy, że z tych nie jestem zadowolona. Teraz piekłam z bakaliami, mam tez w planach ponadziewać powidlami. W przyszłości dam mniej przyprawy, bo przesadzilam.
Dziękuję za przepis i pozdrawiam:)

Margarete

Member
Cze 23, 2007
1,969
0
0
Ja tez zrobilam z tego ciasta krajanke.
Im dluzej lezy, tym jest lepsza. Trzymam ja w chlodzie w spizarni. Z lodowki tez jest znakomita.

jaka

Member
Wrz 15, 2004
1,653
2
0
Nadziałam je powidałmi - są bardzo smaczne i całkiem inne od tych, które dotychczas zdarzyło mi się piec i o to chodziło
icon_smile.gif

Zachęcam do wypróbowania.

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,189
2,743
113
Bardzo ładne, Margot. Moje podobne

DSC02504.JPG

A część zostawiłam golasów, bo takie lubimy najbardziej

DSC02500.JPG DSC02501.JPG

Pierwszy raz przymierzyłam się do zrobienia nadziewanych. Nadziałam bardzo gęstymi powidłami i śliwkami z czekoladą. Okazało się, że dobrze zrobiłam, że próba zakończyła się na kilkunastu, bo po pierwsze strasznie i rozmiękły i po drugie okazało się, że nikt takich nie lubi.
mikolaj.gif

W niedzielę będę znów je piekła, bo już prawie nie ma.

Załączniki

• DSC02500.JPG
    DSC02500.JPG
    67.3 KB · Wyświetleń: 6
  • DSC02501.JPG
    DSC02501.JPG
    61.1 KB · Wyświetleń: 6
  • DSC02504.JPG
    DSC02504.JPG
    62.4 KB · Wyświetleń: 6

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy