Piernik świąteczny

grabinka

Member
Mar 25, 2008
244
0
0
Kiedy pieczemy?
icon_mrgreen.gif

Poziomka

Member
Paź 21, 2008
318
0
0
Też bym chętnie i ten piernik upiekła ale niestety u mnie nie ma kto tego wszystkiego zjeść. Dzieci niet, w obu naszych rodzinach zawsze pełno ciast jest. Tylko by tak stał i stał.
W ogóle w naszych rodzinach nigdy nie piekło się ciast-pierników i w zeszłym roku jak upiekłam po raz pierwszy był to taki trochę szok kulinarny. Ale smaczny szok
icon_biggrin.gif

BabyJane

Member
Lis 28, 2008
21
0
0
Na początek dobry wieczór, bo to mój pierwszy post tutaj
icon_smile.gif
Miałam wcześniej konto, ale gdzieś mi się dane zawieruszyły.

W tym roku postanowiłam, że pierwszy raz pojawi się u nas w domu piernik na Święta. W związku z tym mam jedno pytanie, czy dałoby się jakoś uniknąć nasączania go tą wódką? Raz, że ja sama jakoś nie jestem do niej przekonana, dwa, że siostra jest nieletnia, a mama za alkoholem nie przepada w ogóle.

Uma

Member
Wrz 11, 2007
341
0
0
BabyJane - wódki nie wyczuwa się w tym pierniku - przez tyle czasu to się chyba procenty ulatniają
icon_smile.gif

a tak na serio - wódki jak na tak duży piernik jest bardzo mało, ale ma podstawową zaletę - wydobywa aromaty z przypraw korzennych.
My ogólnie również nie przepadamy za alkoholem, ale w zeszłym roku się skusiłam i nawet moja roczna córeczka ciutkę próbowała
icon_smile.gif

A w tym roku dosłownie posypały się zamówienia
icon_smile.gif
))

BabyJane

Member
Lis 28, 2008
21
0
0
Uma @ 29 Nov 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=782112BabyJane - wódki nie wyczuwa się w tym pierniku - przez tyle czasu to się chyba procenty ulatniają
icon_smile.gif

a tak na serio - wódki jak na tak duży piernik jest bardzo mało, ale ma podstawową zaletę - wydobywa aromaty z przypraw korzennych.
My ogólnie również nie przepadamy za alkoholem, ale w zeszłym roku się skusiłam i nawet moja roczna córeczka ciutkę próbowała
icon_smile.gif

A w tym roku dosłownie posypały się zamówienia
icon_smile.gif
))
no to będzie z wódką
icon_smile.gif
tate namówiłam, żeby kupił ;)

Uma

Member
Wrz 11, 2007
341
0
0
Nie będzie żałował wydatku
icon_smile.gif

Ja wykorzystam naszą weselną
icon_smile.gif
stoi już w szafce ponad 4 lata
icon_smile.gif
))) czas na nią
icon_smile.gif
)))

Ela83

Member
Lis 29, 2007
337
0
16
upieklam wczoraj wieczorem, a dzis i przed zafoliowaniem zrobilam im fotki
icon_wink.gif

beda pozniej :D
mam pytanie czy zrobic im jakies okienko do oddychania czy szczelnie foliowac??
rosly oblednie, pieklam ponad godzine, sprawdzilam patyczkiem i suchy
icon_wink.gif

rano dalam mezowi pietke do sprobowania i stwierdzil, ze jest suchy ale b. dobry i ponarzekal, ze teraz bedzie musial sie te 3 tygodnie zastanawiac jaki on powinien byc w smaku (ten piernik) :D

grabinka

Member
Mar 25, 2008
244
0
0
Też upiekłam wczoraj.Dodałam miód gryczany (po raz pierwszy) użyłam tego miodu i nie wiem czy jestem do niego przekonana.Taki dziwny zapach miał ,a nie chciałabym zepsuć piernika tym miodem.Mi troszeczkę na górze się przypalił na bokach,odkroiłam i zafoliowałam.Wyniosłam w chłodne miejsce i zastanawiam się jak wytrzymam te 3 tygodnie
gruebel_2.gif
.

grabinka

Member
Mar 25, 2008
244
0
0
Uspokoiłam się bo mój to wygląda tak jak Ewulkas ,ten co go pokazuje w pierwszych postach.
Ja go piekłam na grzałce górnej i dolnej w tem.200 i dłuzej niż 60 min bo w środku lekko surowy był po teście patyczka.
Może dla tego lekko po bokach się spalił ,ale odkroiłam i wygląda ok.
Wyszedł mi twardy mam nadzieję,że to pojenie go kawą i wódką
icon_mrgreen.gif
sprawi ,że zmięknie ?

jaka

Member
Wrz 15, 2004
1,653
2
0
I u mnie pierniki gotowe. Jeszcze stygną.
Zawijamy go szczelnie Ela83 i zaglądamy do niego (nie odwijając go) co kilka dni po nasączeniu go mieszanką kawowo-alkoholową.
Co do tego, że jest suchy, kochane w tym właśnie cały jego urok - po upieczeniu jest suchy, a z upływem czasu łapie wilgoć i w końcowym efekcie rozpływa się w ustach.
Po raz kolejny polecam przeczytanie dyskusji - zwłaszcza z pierwszego roku, w którym go piekłyśmy.

grabinka

Member
Mar 25, 2008
244
0
0
jaka @ 1 Dec 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=783150Co do tego, że jest suchy, kochane w tym właśnie cały jego urok - po upieczeniu jest suchy, a z upływem czasu łapie wilgoć i w końcowym efekcie rozpływa się w ustach.
Po raz kolejny polecam przeczytanie dyskusji - zwłaszcza z pierwszego roku, w którym go piekłyśmy.
Ja tylko myślałam,że mój taki suchy bo się z lekka przypalił ,ale właśnie po przeczytaniu dyskusji stwierdziłam,ze jest ok.

Arabeska

Member
Lut 27, 2006
1,859
0
0
Ja mój piernik piekłam dłużej niż godzinę, chyba dodatkowe 12 -14 minut bo na wierzchu (w jednym miejscu) widać było nieupieczone ciasto.

A jaki zapach się unosił w całym mieszkaniu
icon_smile.gif

Małżonek w desperacji stwierdził, że twarde mu nie przeszkadza i musi koniecznie ciasto spróbować, bo zapach o obłęd go przyprawia
Ale zdołałam ciasto obronić ;)

jaka

Member
Wrz 15, 2004
1,653
2
0
Grabinko, mój co rok jest przypalony z wierzchu i co rok go obskrobuję
icon_smile.gif
W niczym to nie przeszkadza, uwierz mi i Ty, i wszyscy którzy go spróbują zakochają się w nim i już zawsze będziesz MUSIAŁA go piec - czego z całego serca CI życzę
icon_smile.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy